Kostillskottens vara eller inte vara

20120121-122922.jpg

Sedan flertalet år tillbaka använder jag mig av kosttillskott vid min träning. Inget konstigt kan tyckas. Eller så kan det tydligen tyckas att man är rena rama Ivan Drago, som dopar sig som ett barn stoppar i sig nonstop. Ofta möts jag av den senare åsikten när jag samtalar med folk som inte är så insatta i träning. De får genast bilden av ett smutsigt gym i slutet på åttiotalet, där lukten av talk och magnesium låg tung. Detta faktum blir som mest märkbart när man tar ett mellanmål på jobbet, ofta i form av en proteinshake med tillbehör. Folk tittar snett på dig, och säger lite hånfullt ”tränar du eller”? Alternativt ”bantar du eller”? Detta samtidigt som de gluffsar i sig en bulle. Varför det är ok att påpeka vad någon som äter hälsosamt stoppar i sig, men inte tvärtom, är en helt annan fråga.

Varför är det såhär? Till viss del kan det nog tillskrivas okunskap. Folk tycker helt enkelt att piller och pulver verkar skumt, och har därför attityd mot det därefter. Underligare är däremot när jag träffar på folk som tränar mycket som enbart fnyser åt kosttillskott. ”Det räcket att äta vanlig mat” säger de.

Självklart räcker det med mat. Att använda sig av tillskott är ingen ersättare för mat. Men precis som en löpare använder löpskor, en tyngdlyftare använder remmar, så använder jag kosttillskott som ett hjälpmedel. Något som ger den extra udden och effektiviteten i träningen. Du kan springa i skor för 200 kr. Men du skonar dina fötter och får en förmodligen mer effektiv träning med dyrare och bättre skor. Detta gäller även tillskott. Tränar du exempelvis mellan 8-10 ggr i veckan behöver din kropp stora mängder energi, vitaminer, proteiner och fett som du genom mat får mycket svårt att tillgodose. Svårare än så är det inte. Det handlar inte om att jag tror att tillskotten gör mig snabbare och större. Det handlar om att min träning gör det. Kosttillskotten hjälper bara till.

Tips på bra kosttillskott är proteinpulver, BCAA, kreatin samt någon bra pre-workout. Kan där rekommendera gymgtossistens egna creatine complete extreme

Givetvis beror ditt behov att tillskott på hur mycket och vad du tränar. Men tro inte att de som använder det är dopade monster a la Arnold -79.
Jag kommer framöver djupdyka i olika tillskott, där jag tar upp deras för och nackdelar. Nu ska jag dock vila, för idag är det vilodag!

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Kostillskottens vara eller inte vara

  1. Elionor skriver:

    Känner igen det där med kommentarerna om vad man har för något till fikat. Speciellt när man jobbar med ”tanter” där är var och var annan ens mamma och måste veta exakt vad var och en har i sin matslåda eller till kaffet på fikarasten. Vare sig man äter för att bygga muskler eller gå ner i vikt, eller skiter i vilket.
    ”Sköt ditt och skit i andra” är ett talesätt vissa borde ta åt sig lite mer av 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s