Proteinpulver

Det finns olika bud om det här med proteinintag. 1 gram per kilo kroppsvikt? 1,5? 2? En hel ko till middag?

Jag vill först klargöra att ett högt proteinintag är essentiellt om du vill bygga muskler då du tränar. Proteiner utgör byggstenarna för din kropp och detta gäller speciellt vid belastning på dina muskler. Tränar du hårt ( flera ggr i veckan) har du förmodligen nytta av ett proteintillskott. Ett exempel finns här
( ja, jag är skadad från min tid på universitetet. Det enda jag gjorde i tre år var att söka vetenskapliga artiklar)

Vilket protein ska man då välja? Det finns ju massor av sorter! Först och främst ska du inte titta på vilket bolag som har fräsigast burk, ( det gör dock jag. Hela tiden.) Titta istället först på vilken sorts protein det är i burken/hinken/påsen/kossan(?)

Vassleprotein: kommer ifrån vår vän kon. Närmare bestämt från dess mjölk. Kanske är det ett försök från kossan att säga: ”Hey! Sluta äta mig! Ta min fina mjölk istället!”. Och fint är det. Det innehåller höga grader av BCAA, dvs essentiella aminosyror. Det kan därför snabbt användas som bränsle i musklerna, och passerar inte din lever först. Mycket proteiner direkt till där de behövs. Det bästa alternativet, om du inte är allergisk, eller tycker att kor ska få vara ifred och äta klöver.

Sojaprotein: ja. För er som inte tål mjölk, eller tycker att djur inte ska ätas finns sojaprotein. Utvinns ur sojabönor. Har inte lika bra profil som vassle, det innehåller inte samma mängd aminosyror. Är dock dyrt att framställa vilket gör tillskottet dyrt. Dessutom känns denna process i smaken, det smakar helt enkelt inte hallonbåt. Dock kan sojaprotein med fördel kombineras med vassleprotein, då dessa kompletterar varandras upptag väl.

Äggprotein: utvinns ur…ja, ägg. Har en bättre profil än soja ( högre mängd aminosyror). Dock processas det först av kroppen, till skillnad från vassle. Därför är äggprotein mer lämpligt som mellanmål, eller om du är en stackare som är allergisk mot både mjölk och soja.

Vinnaren är således vassle! Snabbt upptag och höga grader av aminosyror. Tips på bra sådant finns här.
Eftersom vassle är vassle, spelar det ingen roll vilket märke du använder. Det som kan skilja är mängden BCAA. Titta därför på innehållsförteckningen och jämför. Köp inte dyra pulver i onödan!

Det finns olika bud om hur många gram protein en person behöver per kg/kroppsvikt. Allt mellan 0.7 g upp till 2 g finns som riktlinjer. Mitt tips är därför att ligga i överkant. Mellan 1.5 g och 2 g är att föredra. Detta förutsätter givetvis att du inte har något fel på dina njurar. Direkt efter träning är ca 25 g lagom, eftersom ett större intag är svårt för kroppen att ta till sig, dvd onödigt. Testa dig fram – alla kroppar fungerar olika!

Det var det. En liten genomgång. Hoppas den har varit till lite nytta.

20120122-074132.jpg
(författarens pulver. Lägg märke till de fräsiga detaljerna på burken).

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Proteinpulver

 1. Martin skriver:

  En studie jag har läst backar upp till 1,5 gram/kilo kroppsvikt för uthållighetsidrottare, och ända upp till 1,8 gram/kilo kroppsvikt för styrkeidrottare. Studien gjordes på elitidrottare som låg i energibalans eller däröver. Mer kan ju tänkas vara bättre om man går ner i vikt ,)

  • mmafarsan skriver:

   Hej Martin!

   Givetvis finns olika studier som påvisar olika resultat. Så är ju fallet inom all forskning. Dock har jag sett studier som rekommenderar intag på så mycket som 2,5 gram per kg kroppsvikt. Kontentan blir väl att olika kroppar reagerar olika på intag av protein, precis som med alla födoämnen. Simma lugnt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s