Kreatin baby!

Så. Då går vi vidare i serien om kosttillskott. Idag har turen kommit till finliraren kreatin. Varför finlirare undrar du? Jo därför att få (inget) kosttillskott är så forskat på som just kreatin. Medan en del tillskotts nytta livligt debatteras, kan nyttan med kreatin knappast ifrågasättas. I alla fall inte om du sysslar med någon kraftidrott. Dansar du balett eller spelar boule har du knappast nytta av kreatin. Eller fan vet. I boule kanske det kan vara till nytta. Då kan du kasta klotet åt fanders. Anyhow. Nu kör vi!

Kreatin är en substans som finns hos ryggradsdjur. Det består av de tre aminosyrorna arginin, glycin och metionin. I kroppen sörjer detta ämne för att dela med sig av sina fosfater till ADP- molekylen.
Jaha, säger du? Mycket fina ord du slänger dig med. Men vad bryr jag mig? Jo, du bryr dig därför att ADP sörjer för att bilda ATP (nej, inte pensionen)- som grovt förenklat kan sägas bildar energi i din kropp. Kreatin hjälper alltså till att bilda extra energi i kroppen.

Detta gör såklart att du orkar fler reps vid tung träning, sprinter och liknande explosiv träning. En klar fördel. En nackdel kan dock vara att du samlar på dig vätska, allt mellan 0,5-2 kg vatten. Detta beror på att kreatin lagras i vätska i din kropp. Således behövs detta vatten. Tycker du att detta är hemskt finns pyruvat kreatin, som har samma effekt som vanligt kreatin, men inte binder vätska. Det lagrade vattnet försvinner när du slutar mumsa kreatin.

Vissa individer svarar inte på kreatin. Varför är inte riktigt klarlagt. De stackarna får istället träna som en vanlig dödlig.

Kreatin är också förhållandevis billigt. Det är dock min egen erfarenhet att de lite dyrare sorterna är snällare mot magen och ger lite bättre pump. Vanligast är att kreatinet tas som pulver i vatten, men det finns även som tabletter. Jag kan varmt rekommendera detta Reflex creatine.

Så, spelar du inte boule eller dansar balett, kan du ha nytta av kreatin. Prova!

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kreatin baby!

 1. Martin skriver:

  Jag har som förslag att de personer som inte svarar på kreatin redan har höga kreatinnivåer i cellerna, och därför inte kan ta upp mer.

  • mmafarsan skriver:

   Det kan vara en orsak. Tror dock att en del kan kopplas till enzymaktivitet, alltså att vissa inte kan ”plocka upp” kreatinet. Annars skulle ju dessa individer vara starkare jämt på gymmet. Det är säkert björnarnas fel!

 2. Ping: Kreatin – bevisad effekt » Styrketräningsprogram - Nyheter på styrketräningsprogram

 3. Pirre skriver:

  Hej och tack för en bra blogg!!!

  Vill man läsa mer om kreatin så har alltomkosttillskott.com än läsvärd artikel som hittas här http://alltomkosttillskott.com/kreatin/

 4. kreatin kungen skriver:

  Hej!

  Jag har gjort en sida om kreatin i utbildningssyfte, kolla gärna in på kreatinkungen om du vill läsa mer om kreatin.

  Kör hårt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s