Att kolhydrata eller inte kolhydrata

I dessa tider kan man snart inte säga öppet att man äter kolhydrater längre. Det har blivit ett nästan lika stort stigma som att säga att man gillar kungen eller att man som man tycker att Daniel Craig är snyggast på jorden ( utan någon som helst homoerotik inblandat).

Alla äter LCHF och vi som inte gör det ligger nästan lika pyrt till som tanter och farbröder i Dalarna gjorde under häxprocesserna.

20121113-094507.jpg
Vi såg allt att du försökte gömma det där pappret från Subway, din slyna!

Att vi sedan börjar diskutera kolhydraternas negativa sidor är bra. För de ska ätas med förnuft och måtta. Men är de så farliga att vi helt bör undvika dem? Nej.
Innan jag blir bränd på bål ska jag förklara varför jag tycker detta.

Kroppen kan ju som bekant bara lagra en viss mängd glykogen ( som är energin som bildas och lagras i vår lever då kolhydrater bryts ned i kroppen). Resten får sedan härja fritt, som ren energi, som kroppen raskt lagrar som fett. För detta sörjer våran lilla vän insulin, som tar med sig kolhydraten (enkelt uttryckt) in i cellerna, likt ett Jehovas vittne tränger sig in i din lägenhet. Alla överblivna karbisar, som inte lagras som reservbränsle, kan därför potentiellt göra dig liiiite mer lik Peter Harrysson.

20121113-100246.jpg
En bulle till?

Men hallå?! Du sa ju att kolhydrater kan vara bra? Jag vill inte se ut som Harrysson!
Nej. Det klart du inte vill. Men, nu kommer det finurliga!
För när du tränar hårt. Riktigt hårt (inte discotränar pecsen) så slutar kroppen lyssna på herr Insulin. Han är liksom inte chef längre. Istället tar herr Ketokolamin över. Han är en snubbe som tillhör släktet adrenalin, noradrenalin och så vidare. Han ser till att vi börjar förbränna energi som en dåre, helt oreglerat av herr Insulin.

Mäh!, säger du nu, jag fattar inget?! Jag skulle ju äta kolhydrater?! Och nu säger du att det inte behövs? Är du dum i huvudet? Är det alla kolhydrater som gör dig fel i knoppen?
Tålamod, unge Jedi, för vi är nästan vid pudelns kärna!

20121113-101247.jpg

För nu, när du står där och härjar som värst med din träning dyker enzymet LPL upp. Den lille rackarungen ansvarar för att leda fett (lagrad energi) in i fettcellerna. Likt en dörrvakt. Och det fantastiska är vid riktigt hård träning så ändrar dessa enzymer plats. De flyttar sig till muskelcellerna istället. Och leder in energin där. Och de är aktiva i ungefär en timme efter hårs träning.

20121113-101900.jpg

Alltså kan du då, med gott samvete, och med rätta äta kolhydrater efter din träning. All energi ifrån dem kommer då ledas in i dina muskler. Således kommer de också göra extrem nytta. Därför ska du äta kolhydrater,men då också time:a intaget.

Sammanfattning:

1. Hård träning dirigerar om energiprpcessen.
2. Ketokolamin dyker upp.
3. LPL släpper in energi i dina guns.
4. Du växer.
5. Du förbränner fett, ist för att lagra det.
6. Win!

Men. Alla ska göra som de mår bra av. Funkar LCHF för dig? Toppen! Kör på det. Men inse också att det finns andra metoder som funkar minst lika bra!

Nu ska jag gå och hugga ved till det bål jag kommer brännas på för att ha skrivit detta.

Kör hårt!

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att kolhydrata eller inte kolhydrata

  1. Martina skriver:

    Kolhydrater är satans otyg!! Man (jag) vill bara ha mer och bara den onyttiga sorten 😀

  2. Ping: Vad ska jag käka då? Säg! | MMAfarsans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s