Är de’ någon vitamin du ska ta, så ere’ D

Vill passa på, att mellan alla byggarinlägg, tipsa om herr Vitamin D. Den är en riktig stötesten för mig, och har hjälpt till en hel del i träningen. Inte minst för att jag verkar slippa långdragna förkylningar.

20121126-125841.jpg
Solen stimulerar bildandet av D-vitamin i kroppen (av kolesterol, faktiskt). Men hur lätt är det att sola när man bor granne med Nordpolen?

Vad gör då vitamin D? Det hjälper till i kalciumbalansen i kroppen, dvs påverkar den indirekt hur starka och friska ben du har. Alltså de inuti. Inte dina spiror.
Värt att notera är också att D-vitamin mer kan klassas som ett hormon, i stil med östrogen och testosteron, eftersom kroppen själv kan bilda det.
Men, utöver benen, vad gör vitaminet för nytta?

• Studier påvisar att D-vitamin kan minska risken för cancer

• Minskar risken för depressioner

• Kanske det bästa, för oss som är trötta på att ständigt gå omkring och snörvla? Minska risken att drabbas av influensa och stärka immunförsvaret

Se där! Bara bra saker, och bara ett axplock av alla fördelar! Man kan nog lugnt säga att D-vitamin är kungen av vitaminer ( eller Randy Couture:n av vitaminer, om man är lagd åt det hållet).

Men, hur mkt ska man ta då? Vad är en bra dos? Ja, är du bara frisk, och inte har någon påverkan på sköldkörteln eller dina njurar, så är det nästan omöjligt att överdosera. Studier visar på att ett dagligt intag av ca 10 -15 000 E är att föredra. Som vanligt är svenska riktlinjer från Livsmedelsverket inte mkt att hänga i julgranen, de förespråkar ett intag av 400 E om dagen. Men så är det här också verket som tycker att man ska äta 5 brödskivor om dagen.

Jag väljer istället av förlita mig på nyare forskning, och tar 5000 E om dagen. Lite mitt emellan, alltså. Bra tillskott finns här!

20121126-140055.jpg
”Jag läste en sådan där blögg, Greta! Det stod att man måste sola och ta tabletter för att inte bli ledsen och gammal och sjuk. Fan att det inte fanns wörld wide web när vi var unga! Ska vi ta de där 5 smörgåsarna nu?”

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s