Såsa inte!

För några dagar sedan såg jag en flyktig bekant posta en status om att julen var hemsk, eftersom det äts så mycket djur då.
Jag är av den, kanske magstarka, åsikten att djur ska ätas. Inte för att jag ogillar djur, oftast är det faktiskt tvärtom, utan för att från djur kan vi som är intresserade av sådant få proteiner av högsta kvalité.

Denna statusuppdatering fick mig då osökt att börja tänka på vegetarianer och veganer- hur gör de? Om vi utgår ifrån att de inte äter något ifrån djurriket, då brukar det talas om att soja är ett bra substitut för riktiga, manliga proteiner. Soja finns även som rena proteinpulver. Men är det bra, egentligen?

20121213-152506.jpg
Dude! Har du någon mer soja?

Jag började kika runt, och insåg rätt snart att nej, det är det inte. Och den stora boven i dramat är phytoöstrogen. Denne filur liknar, precis som namnet låter, det kvinnliga könshormonet östrogen. Krasst skulle man alltså kunna säga att om du käkar mycket sojaprodukter så kommer din östrogenhalt skjuta iväg som om du käkade p-piller. Inte så åtråvärt, särskilt inte om du är man.
Särskilt inte som ökad östrogenhalt hos män har visat sig ge minskad mängder spermier samt öka risken för testikelcancer.
Plus då att du inte för proteiner av kvalité.

20121213-153524.jpg

Fortsättningsvis gäller detta elände även för sojamjölk, som görs av sojabönor. Denna häxbrygd innehåller först och främst, som alla produkter sprungna ur bönor, ämnen som stimulerar kroppen till inflammatoriska processer. Inte bra, med andra ord. Som lite extra grädde på moset (mums, kolhydrater!) finns i denna motsats till ambrosia, även enzymer som hämmar proteinsyntesen i kroppen.
Kort och gott: sojaprodukter är skit för din kropp!
Undvik!

Nej, ät istället ditt julbord med gott samvete. I alla fall om du tränar och vill bygga snygga guns.

Kör hårt!

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Såsa inte!

  1. Ping: Vad ska jag käka då? Säg! | MMAfarsans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s