Öppet brev till dig, Mats Uddin

Nu ska jag vara lite seriös ett tag. För Er som inte gillar sådant, så lovar jag att bloggen kommer återgå till vanliga rapporter om träning och livet med småbarn alldeles strax. Ok?

Först då, lite bakgrund.

Käre Mats Uddin!

Jag är en sådan där som du talar om i inslaget ovan. En landstingsanställd. En sjuksköterska, närmare bestämt. Jag jobbar, precis som du nämner, i en dygnet runt verksamhet. Året runt. Alla dagar, vanliga måndagar blandat med nyårsaftnar. Så långt gott och väl. Det var jag medveten om när jag valde mitt yrke.
Valde skrev jag, för jag kan inte nog understryka att det var ett val. Inte ett kall. För ibland verkar du och de dina blanda ihop de här begreppen. Ni verkar, tyvärr, tro att jag och mina medsystrar ska finna oss i vad helst för dumheter du och dina kompisar hittar på. Jag kan inte dra mig till minnes att jag någonstans, någonsin, i någon annan verksamhet har hört de argument som du använder för att rättfärdiga så absurda beslut. Först var det 24 000 krs upproret du tyckte var galet. Och nu ska vi tydligen inte få ha sammanhängande semester heller?

Mats! Kompis! Jag blir heller inte riktigt klok på din argumentation. Du säger, på de ca 25 sek du är med i inslaget, två helt olika saker. Du säger först att ”…ibland får man kanske ge avkall (på sammanhängande semester)”. Ok, tänkte jag då. Sen, ungefär 3 sek senare, på samma tid och samma plats, får du en följdfråga av reportern, varpå du replikerar: ”…vi har en akutverksamhet. Så här gör vi varje sommar!”
Ok?
Okeeeej?
Är det bara jag som blir förvirrad? Jag vill bara upplysa dig om, Herr Uddin, att semesterlagen i dess nuvarande form har existerat sedan 1977. Betyder det du säger nu att jag och mina systrar, genom att vi arbetar med något som du ser som ett kall i livet, har förflyttats tillbaka till 1976?

Du säger även en annan sak som får mig att fundera. ALLA Lio-anställda får räkna med att ge avkall på sin semester, tack vare dygnet runt verksamhet. Läs det där igen. A-L-L-A. Jag tänkte här replikera med en uppenbar poäng, och en lite mindre uppenbar. Först och främst då, det mest uppenbara, det som man slänger ur sig i vredesmod: ” Du då, Mats? Jobbar du dygnet runt? Ska du ge avkall på din sammanhängande semester?!”

Svaret på det är, såklart inte. Klart du inte gör. För när du pratar om A-L-L-A Lio anställda så syftar du helt klart mot alla sjuk- och undersköterskor. Eller hur, Mats? För här kommer jag till den andra poängen. Det du säger, det gäller inte dig själv. Och det gäller inte våra läkare. Inget ont om dem. Tvärtom! Jag arbetar med en hel drös underbara, kompetenta och fina läkare på min arbetsplats. Men stå inte och ljug i tv. Säg istället: ”Alla sköterskor kan glömma sin sammanhängande semester! För vi uppskattar inte deras kompetens, deras engagemang, deras kunnande och deras expertis. Vi ser dem som en slit och släng vara. Har ni i media inte fattat det ännu?”

 

Jag ska se om jag inte kan göra en sista, billig, poäng. Liksom för att understryka hur galet ditt tänk är. Om du, likt alla andra människor, någon gång blir akut sjuk. Låt säga nattetid. I sommar. Då åker du givetvis in till akuten. Du är ju orolig och vill ha hjälp. Som tur är bedriver vi ju en dygnet runt verksamhet! Så på plats för dig, Mats, finns ett team av kompetenta läkare, undersköterskor och sjuksköterskor. Hur vill du då ha det? Vill du bli emottagen av personal som fått vila ut i 4-5 veckor? Som fått chansen att andas ut ifrån en arbetssituation som faktiskt är under all kritik. Som kommit tillbaka med lite förnyad energi och en stressnivå som inte längre liknar en person som befinner sig i krig?

Eller.

Eller, käre Mats.

Vill du bli emottagen av någon som fått det alternativ du föreslår?

Tycker du ska tänka på det.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Öppet brev till dig, Mats Uddin

  1. Lotte skriver:

    Tack! Mycket bra skrivet!

  2. Gustavo S skriver:

    Inte konstigt att fler och fler lämnar landstingsvården och väljer någon privat vårdinrättning som verkar behandla sina anställda på ett mer humant sätt. Men det är ju som vanligt på att de ansvariga tänker sällan på hur de själva skulle uppleva om de fann sig i samma situation utan tänker endast ekonomiskt och behandlar de anställda som robotar som de kan styra precis som de vill. Men Moderateran verkar ju inte göra saken bättre för att förbättra sjukvården utan tvingar alla till nedskärningar omstruktureringar m.m..men hoppas någon kan lyssna på er sjuksköterskor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s