Kosttillskott= knark?

Hej hopp. Nu blommar asfalten. Igen. Corren har nämligen slängt in en liten artikel som ojar sig över kosttillskottens varande. Klicka och kika http://www.corren.se/ostergotland/kosttillskottet-kan-vara-rena-giftet-6450431-artikel.aspx

 

Man har, dessutom, en intervju med en gammal bodybuilder från 90-talet, som tyvärr hamnade på fel sida av träningen, tog ryssfemmor och till slut började knarka. Till slut hamnade mannen i fängelse. Det är ett väldigt tråkigt människoöde, men det har ingenting med dagens kosttillskott att göra. Det enda Corren här gör är att försöka inkassera väldigt billiga poäng.

Jag möts ofta med skepsis kring att jag använder kosttillskott. Och det argument jag allra mest hör är ”…Det där behövs inte! Det räcker med ”vanlig” mat!”. Vi kan ju sedan bara spekulera i vad ”vanlig mat” är för något, men låt oss anta att det ska syfta till vanlig husmanskost, men tillfälliga inlägg av en kebabpizza och lite sushi. Räcker då det, att bara äta vanlig mat?

Det beror väl på vilka resultat man eftersöker, så klart. Flertalet vetenskapliga studier har klarlagt att för optimal muskeltillväxt krävs 2 g protein per kg kroppsvikt. För mig innebär det i runda slängar 175 g protein. Och här gör alltså då proteinpulvret entré. Detta tillskott är just det som jag tror flest motionärer använder. Gott så, för ett proteintillskott är ingenting annat än (oftast) koncentrerat mjölkprotein. Absolut inget farligt med det alltså. MÄH! säger en del då, det är ju farligt för njurarna. Nej, svarar jag då. Inte om du inte har fel på just njurarna. Ska du förstöra dina njurar med ett högt proteinintag, då får du jobba ganska bra för det. Det händer inte.

En vanlig dos proteinpulver brukar innehålla någonstans kring 20-25 g protein. Och ca 100-120 kcal energi. Ska detta omsättas till ”riktig mat!” blir det i runda slängar 4 ägg. Eller en större kycklingfilé.  Och försöker man hålla en kontrollerad kost, kommer med dessa födoämnen kanske en del spår av fett, kcal och kolhydrater som för individen inte är önskvärda. Således skulle en motionär som vill växa optimalt av sin träning behöva äta obskyra mängder ”vanlig mat!” för att få i sig rätt mängd protein, och dessutom med stor säkerhet hamna på ett kcal-överskott. Dessutom skulle det bli betydligt dyrare än att inta t ex ett proteinpulver. Proteintillskott fyller således en stor roll som ett komplement till kosten, för någon som tränar hårt. Komplement skrev jag, för en god, varierande kosthållning är fortfarande basen. Det heter inte tillskott för intet. Herr Moberg, som uttalar sig i artikeln, har således en ganska stor kunskapslucka som behöver fyllas. 

 

Samme herre uttalar sig sedan om PWO (pre-workout produkter, något man tar innan träning). Han menar då att ”man ska väl inte ta tillskott för att bli pigg när man är trött?! Då ska man väl vila istället!”.

Ha ha.

Ha ha ha. Herr Moberg verkar verkligen inte ha någon direkt insyn i branschen av PWO-er, eller för den delen heller ha tränat tungt under en längre tid. En bra PWO, (för ja, det finns skit där med, precis som inom alla födoämnens-kategorier. Ta bara euroshopper som märke, t ex. De säljer bara skit), innehåller som bas koffein, någon NO-komponent (för bättre blodgenomströmning) och kreatin. 

Kreatin är nog det ämnen inom kosttillskotts-djungeln som är mest forskat på. Det har i studie efter studie visat sig ofarligt, samtidigt som det kan ge en bra effekt för kraftidrottare. Koffein har visat sig höja smärtgränsen vid intensiv träning, och kväve (NO) är något som kroppen själv kan producera. Således inget farligt där heller. Och vad gäller att vara trött ibland, och behöva piggas upp lite för att komma iväg till gymmet för femte dagen i rad…Jag tänker inte ens bemöta det.

 

Det här är inget brandfackeltal för att ohämmat hälla i sig kosttillskott. Vad jag menar är att kan man bara sin sak, läser på lite, så finns det en hel del tillskott som kan gynna din träning. Och de är inte farliga. Välj bara med omsorg, och köp inte direkt den flashigaste burken. Läs på innehållsförteckningen! Läs lite vetenskapliga studier om ämnena. Proteintillskott och PWO kommer inte göra dig till en knarkare eller blindgalen våldsbrottsling! 

 

Som slutligen finns säkert något skeptiker som vill påskina att ”ÄH! allt det där är bara placebo”. Så är det kanske. Men placebopreparat har i många studier visat sig ge riktigt bra resultat, de med. The human brain is a powerful thing! 

Med det sagt, stick och träna mer Er nu! 

Kör hårt!

 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kosttillskott= knark?

 1. Maria skriver:

  Hej,
  Tack för pepp. Har paus i tränandet. Tänker ofta på citatet ” gör du saker endast när du är på topp kommer du sällan nå resultat” eller hur det nu gick.

  Men nu mår jag illa o jobbar heltid +jourer o har själv ansvar för mitt barn… Så några dagars paus. Imorgon har jag tänkt testa om jag får ihop det praktiskt med ”ta med matsäck till jobbet- ta barn till dagis-springa-duscha-ombyte” utan att behöva släpa med matsäck på joggingrundan… Och utan att bli mer än 15 minuter sen till jobbet. Ja, eftersom jag också jobbar inom vården har övertidstimmarna lett till att jag helt enkelt inte orkar anstränga mig för att komma i tid på morgonen. 🙂 att komma ur o springa en sväng ger ändå så mycket energi o ork resten av dagen.

  Känslan att bara låta steget öka och hålla takten, utan väskor, flaskor eller onödigt krafs som sånger o slänger är befriande. En kort stund då luften, mina andetag och benen bara bär mig i ren frihet… 🙂

  Kosttillskott ja… Borde nog skaffa det. Äter lite skevt, just p g a det du nämnde… Och att jag inte gillar kött, utan håller mig till fisk, mjölk, soja o baljproteiner.

  Kanske kan jag somna nu. Träna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s