Att vänta på akuten (Ni gör ju ändå inget, del 2)

Media har på senare tid kommit sig för att i alla fall ta ett par stapplande steg mot att faktiskt försöka beskriva arbetssituationen på landets akutmottagningar. Ofta, i mitt tycke, rätt så sanningsenligt. Jag tror att det är rätt väg att vandra. Att öka allmänhetens medvetenhet kring vem som faktiskt ska åka till akuten, och vem som istället ska vända sig till en vårdcentral. Eller faktiskt bara stanna hemma och kurera sig.

På akuten i Linköping har antalet besökande patienter ökat med ca 20 % på 5 år. Till detta har vi inte mer personal. Vi är lika många (få) nu, som då. Vi har visserligen en åldrande befolkning, som står för en del av patientökningen. Men, den kan inte förklaras enkom av detta. Enkelt uttryckt: det kommer för många till akuten som inte ska komma dit. Många har inte ens hört av sig till sin vårdcentral. Man vill ju ”ha hjälp direkt”. Man ”har inte tid att vänta”. Vilket i sin tur leder till överbelastningar och långa väntetider. Vilket i slutändan mynnar ut i att många personer tyvärr är väldigt missnöjda med sitt besök på akuten. Oftast (i stort sätt alltid) p ga långa väntetider. 

 

Ovanstående faktum leder mig, inte alls osökt, in på en artikel jag snappade upp i Expressen häromdagen: http://www.expressen.se/kvp/var-inte-nog-allvarligt–gick-med-krok-i-timmar/

Och här gör så Expressen i stort sett hela vårdkedjan en rejäl björntjänst. Kort och gott: Linus har fått en krok i bakhuvudet. Det gör såklart ont. Med all säkerhet, väldigt ont. Det förringar jag inte Linus. Jag skulle också tycka det var obehagligt. Men, så börjar artikeln, som knappt har lämnat sin egen ingress, spåra ur. 

Det skrivs, om än lite mellan raderna, att stackars Linus inte fått någon Ambulans. Såklart att han inte fick! Jag ställer mig istället frågan: Varför skulle han ha fått det? Han har ett fiskedrag i bakhuvudet. Det är inte hål, ingen hjärnsubstans är på väg ut. Han har ont, visst. Men inget mer. Ska en ambulans då hämta Linus, när ett potentiellt, låt oss säga hjärtstopp, kan dyka upp. Vari finns logiken här? Var har det blivit så tokigt att man nu för tiden tror att bara för att man har en fiskekrok i huvudet, så är man berättigad till en ambulans?

 

Linus fick alltså hjälp att ta sig till sjukhuset, för han hade hela tiden sällskap. Sedan fick han vänta. I fyra timmar. Ja. Så kan det bli ibland. Jag kan lova, jag kan garantera, att personalen på Akuten i Kalmar inte satt och rullade tummarna, medan Linus fick vänta. Istället var det nog så att de hade andra, betydligt hemskare saker att stå i. Förmodligen var det så att det fanns patienter som faktiskt potentiellt kunde dö, som fick vård innan Linus. Något i alla fall jag tycker är helt i sin ordning. 

Efter fem timmar kom så en doktor och, som Expressen beskriver det, ”opererar bort fiskedraget”. I själva verket var det nog så att en doktor bedövade Linus och drog ut draget med en tång. Men vill man överdriva och kalla det en operation, så kan man såklart göra det.

Vad vill jag egentligen förmedla med denna text? Vill jag bara driva med Linus? Nej. Det vill jag såklart inte. Jag hoppas Linus mår bra idag, och att såret i bakhuvudet har läkt ihop fint. Men jag vill uppmärksamma att media ibland bara försöker sälja lösnummer. Att slå an en sträng i läsarna, som arga ska skaka på huvudet och tänka ”Fan! Personalen inom sjukvården gör ju ingenting! Kolla här! Stackars Linus!” Och det, det gynnar faktiskt ingen.

Sanningen är ju istället att Linus aldrig, inte någon gång under den här dagen, låg i riskzonen för att dö. Så självklart fick han vänta. Och det är här vi måste understryka än mer att: ja, är du inte svårt sjuk så är risken att du kommer få vänta på akutmottagningen. För det är inte svårare än så att den som har högre prioritet än du, kommer få gå före. Precis som du kommer få göra, den dagen du blir svårt sjuk. Det kan understrykas med de bevingade orden: ”Waiting is good. It means you’re not going to die. The person you need to feel sorry for is the one who gets rushed into the ER and treated first.”

Så. Lite mer förståelse är nog att föredra. Speciellt från dig som väntar. Med eller utan fiskekrok i huvudet. 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

48 kommentarer till Att vänta på akuten (Ni gör ju ändå inget, del 2)

 1. Helena skriver:

  Så härligt att någon sätter ord på vad många inom akutsjukvården tänker dagligen!

 2. Kanske Linus med förälder skulle vänt sig direkt till vårdcentralen istället och hade då säkert fått kortare väntetid.

 3. Tina skriver:

  Fast vårdcentralen har sällan möjlighet till ”spontanbesök” utan hänvisar nästan alltid till akuten förutom om man ringer sju på morgonen o bokar någon av tiderna de har under den timme de tar emot besök… i övrigt håller jag med.

  • Pamela skriver:

   Vi har närakuter i Sverige som ska ta sånt som VC inte kan ta och det inte kan vänta till dagen efter. Vi har 5 vårdnivåer
   Egen vård, primärvård, närakut, sluten vård och akutmottagning.

   Det är patientens allmäntillstånd som angör vilken vårdnivå du ska söka dig till. Ringer man sin vårdcentral eller 1177 så dirigerar de än rätt..

   • Jenny skriver:

    Fast 1177 är ganska bra på att säga ‘Åk till akuten’. De tyckte jag skulle åka till akuten med en tå där jag ‘skalat av’ nagelbädden, för det var ju över en timme tills närakuten öppnade… Nej, jag åkte naturligtvis inte till akuten för ltie vett har jag ju men de hänvisar till just akuten väldigt ofta.

  • Kali skriver:

   I vårt landsting åker vårdcentralen där patienten är listad på en straffavgift på 700:- om patienten söker sig till akuten, oavsett om det är ett befogat besök eller inte. Eftersom vårdcentralerna stängs om de går med förlust så hänvisar läkarna här aldrig någon till akuten av tidsbrist i alla fall.

 4. S skriver:

  Så jävla bra är du! Jag kom precis hem från jobbet (Barnakuten, Gbg) med en skitkänsla som eftersmak på detta kvällspass… man räckte inte till, inte idag heller! Men så får man läsa detta och du gör min dag! Tack! Ssk S.

 5. Chiraz skriver:

  Det visar hur patetisk svensk media blivit med sin s k ”rapportering” av verkligheten. De har ingen koll överhuvudtaget och förmedlar helt fel bild åt allmänheten som tack och lov börjar fatta att de ljuger. Bra skrivet!

 6. Jag funderar ofta över varför man ondgör sig över att fler besöker ”våra akuter”?
  Man bör i stället fråga sig varför gemene man inte litar på ”våra” vårdcentraler.
  I min närhet har några besökt vårdcentraler och blivit hemskickade med ordination – Panodil. Efter någon dag återbesök med samma ordination. Till slut besöker man ”akuten” direkt och blir inlagd för besvär som skulle ordnats lång tidigare.
  Därför söker vanliga människor ”akuten” direkt. Risken att dö i förtid, är då betydligt mindre.

  • Thomas skriver:

   Det tycks förekomma någon slags vanföreställning om att läkarna på en akutmottagning har högre kompetensnivå än distriktsläkarna på vårdcentralen, så är det nödvändigtvis inte. En akutläkare är sannolikt mer tränad på akuta tillstånd, då man handlägger mer av just dessa. Har många gånger fått höra patienter säga att det är skönt att få träffa en riktig doktor. Jag är inte en ”riktigare” doktor för att jag jobbar på en akutmottagning. Dessutom är ju sannolikheten ganska stor att man på akuten får träffa en AT- läkare som är precis i början av sin karriär och då har betydligt lägre kompetens än en erfaren distriktsläkare. Jag kan förstå att det inte är lätt att veta vilken vårdnivå man bör söka på, men att säga att risken att dö i förtid är mindre för att man går till akuten, det stämmer nog bara om du söker för vissa akuta sjukdomar.
   En risk med att folk söker akuten för mindre allvarliga saker, är att resurser då tas från de som har potentiellt livshotande tillstånd.

 7. Johan Olofsson skriver:

  Visserligen är jag, som en gång för rätt länge sedan arbetat på en vårdcentral, övertygad om att Linus hade fått mycket snabbare hjälp där. …om den höll öppet.

  Men för människor som normalt inte har med sjukvården att göra, är det faktiskt inte så lätt att förstå.

  Den erfarenhet människor i allmänhet får av vårdcentraler är ju att det är öppen telefon bara någon timme per dag, och att man sedan får sitta i telefonkö en halv evighet, för att slutligen få reda på att det inte finns några läkarbesökstider kvar.

  Verkligheten kan faktiskt vara mycket bättre, men det som människor minns, och det som människor berättar för varandra, det är ju det exceptionella.

  Detta är inte något problem som är lätt att lösa.

  Visst kunde man önska att ”mera resurser”, fler anställda och mer skattemedel till primärvården (eller akutmottagningarna) skulle ändra på det. Men tänk om tillströmningen av patienter samtidigt ökar. Den enskilde patienten kommer då fortfarande att få samma intryck av köer och långa väntetider både på vårdcentraler och akutmottagningar.

  • Numera har vc inte telefontid alls. Du får knappa in ditt nummer och sedan ringer de tillbaka någon gång under dagen. Förra gången jag gjorde det, dröjde det cirka 5 timmar innan de ringde…

   Nej, vc finns inte som möjlighet när man behöver hjälp samma dag!

   • Henning Karlsson skriver:

    Det är skillnad på problem och problem. En sak som är åtgärdbar på 5 min som pojken i artikeln och som uppenbarligen inte ska vänta till nästa dag tas enligt min uppfattning emot på Vc och kläms in. Det är mycket vanligt att distriktssköterskan som ev tar emot detta besök kommer inte till mig (läkare) och undrar om inte jag kan komma in och titta på ett litet sår eller liknande som kanske behöver sys t ex.

    Det finns andra krämpor/symtom som kanske inte får hjälp samma dag på Vc. Då ofta för att det inte är ett akut problem och tiderna är fulla.

 8. Linda skriver:

  Man kan ju även se situation från ett annat håll.. Vi lever i nya tider, konsumenten ställer andra krav. Vi lever i ett samhälle där vi förväntar oss mer helt enkelt. Varför ska inte vården hänga med? Vi har ju inte direkt väntetider att skryta med i Sverige..

  Jag tycker fokuset är fel om man pratar om att personalen är lat. Det är ju inte där skon klämmer. Nej, men systemet borde sluta försöka fostra vårdtagare och istället titta på ”vad vill konsumenten”? Då når man längst tror jag. Detta handlar om pengar, stora omfördelningar, omstruktureringar av dagens sjukvård etc. Lägg tex en lättakut vägg i vägg med akuten. Bemanna efter tillströmning etc..

  Det här är politik och har inte med det arbete den enskilde på akuten gör, för det arbetet vet jag är av toppklass!

  • Bettan skriver:

   Bra inlägg! Frågan man kan ställa är om man verkligen ska behöva vänta 5 timmar på ett uppdrag som tar 10 minuter att åtgärda? Det kallar jag slöseri med samhällsresurser.

   • Ssk skriver:

    Tycker du att hjärtinfarkten, stroken, trafikolyckan ska vänta istället, eller hur menar du? Vilken samhällsresurs är det slöseri med när en helt ofarlig sak får vänta tills de allvarliga stabiliserats?

  • Maria Tigermoln skriver:

   Det vore kanske trevligt att se sjukvården som ett företag som skall bedriva service, men sjukvården skall bedriva … just det sjukvård. Det betyder att andra prioriteringar skall gälla för hur arbetet skall fördelas, och i vilken ordning man skall utföra arbetet.

   Idag slits sjukvårdpersonal isär av trycket att prestera och hjälpa till, resurserna räcker inte till och ingen är beredd att betala för att vården skall utökas. Människorna som arbetar inom sjukvården skall ta hänsyn till kostnader, vara vänligt bemötande och samtidigt kunna göra en bedömning av situationen som går förbi personens beteende, pengar eller krav… Tillika, om vi valde att låta sjukvården ta betalt för ”service” istället för att bedriva sjukvård, så skulle dagens sjukvård snabbt bli mycket ojämilik, endast de som har råd att betala sin egen medicin eller ingreppen skulle få servicen, eller de som skuldsäter sig eller har råd/är friska nog att kunna försäkra sig…

   Allmän utbildning av befolkningen ökar hälsan på befolkningsnivå. Bara detta skulle alltså kunna förhindra både sjukdomar och förhindra överbelastning av sjukvården.

   preventivt dvs förebyggande arbete på olika nivåer handlar just om utbildning, självvård, hälsoarbete, levnadsvanor…!

   vårdcentraler är mellansteget mellan sjukvård och hälsovård, och skulle med intresse och resurser kunna verka som en länk.

   dessutom, människor verkar ha glömt att sjukvården har olika nivåer, och en del av den är den egna kunskapen om sig själv, sin kropp och hur sköta den…

   eget intresse för sin hälsa är en positiv drivkraft som borde bejakas mer, och på ett sådant sätt att människan inte behöver känna sig onödig, fånig eller dum som kommer med frågor om sin kropp och olika symtpom som hon/han inte kan tolka & förstår. men detta skall inte bedrivas i någon större iutsträckning på akutmotagningarna eller närakuterna… utan om inte vårdcentralerna klarar av detta, då borde man ta sig en funderare om hur man skall ordna så människor får stöd i att sköta sin hälsa – när det har lindrigare besvär eller symptom som är diffusa, svårare att tolka…!

  • Jon skriver:

   Det vore ju fantastiskt att kunna utgå från vad konsumenten vill.
   Problemet är att ju mer tillgänglig sjukvården är, desto mer vård vill ”kunderna” ha. Se på närakuterna som infördes i Sthlm. Tanken var god, avlasta primärvård och akutmottagning med de ”kunder” som behöver kortare besök och små åtgärder. Vad händer?
   Jo, plötsligt kommer allsköns halvsjuk ”kund” in som i vanliga fall faktiskt skulle hålla sig hemma och kurera sig, och detta för att sjukvården nu blev mer tillgänglig – precis så som kunden själv vill ha det.
   Behovet (snarare önskemålet) av att träffa läkare eller annan sjukvårdskunnig personal så snart man känner att sjukdom är på väg är, i min uppfattning, omättligt.

   Avslutningvis: Man kan förstås försöka ha en helt kundorienterad sjukvård som ska tillfredsställa kundernas önskemål om tillgänglighet, men att finansiera en sådan med skattemedel är inte hållbart. Privata försäkringar?

 9. Annelie skriver:

  Så jäkla bra skrivet!!!

 10. lissasvita skriver:

  Att få människor att söka till rätt vårdnivå är en önskan från oss akutmänniskor. Men vi vet hur svårt detta är. Sjukvårdsupplysningen ger besked om var du ska vända dig. Och jag VET att teleköer är jobbiga där med.Läkarna på vårdcentralerna har sin specialistkompetens, vilket otroligt många människor inte förstår,på akuten finns många läkare under utbildning med stöd av sin äldre kolleger.
  Vi jobbar för att alla ska få sin vård och vänder i ”luckan” många sökande, många gånger under protester från patienten…vi har ett triagesystem att jobba i och det följes. Ålagda att göra detta. Men det finns de personer som ”armbågar” sig in..jag har rätt…jag har betalat skatt hela mitt liv etc. Vi jobbar för att alla ska få vård på bästa sätt och får både ris och ros och vad kan vi mera göra än vårt bästa? Det är endast personalen som vet vad som händer i kulisserna.Och om vi tycks så stilla vid nåt tillfälle så har vi gjort vårt arbetet dess för innan så långt vi kan.

 11. Christian skriver:

  Underbart skrivet! Så sant, så sant. Jobbar själv på en större akutmottagning. Tragiskt med dagens populistiska journalistik som varken behöver grunda sig på fakta eller ens vara språkligt korrekt. Enda syftet är att göda den ökande mängden idioter i samhället med någon form av information.

  • Ronni skriver:

   till skillnad från vilken Journalistik i vilken tidsålder är du refererar du till? Kanske ska skaffa en bunt kommunikatörer istället så att ”idioterna” utbildas och får en förståelse för eran tillsynes otroligt ohållbara situation ni tvingas gå i.

 12. Kalle skriver:

  Mig veterligen så finns det forskning på området när ”unga” vill ha hjälp och att de vill ha det ”direkt”. Ofta är det en överrepresentation av unga som egentligen inte borde söka sig till akuten utan till vårdcentralen eller egentligen bara stanna hemma och kurera sig. Men i dagens curlade värld så ska man ha hjälp med allt.

  Fler borde läsa den forskning från USA om hur många som drabbas av riktigt svåra sjukdomar, felbehandlingar eller rent av dödsfall pga att de tog sig till ett sjukhus utan att de egentligen behövde det. Break even är för relativt klara diagnoser. Inte för att omständigheterna är desamma i Sverige men i USA är felbehandling på sjukhus 3:e vanligaste dödsorsaken. Sjukvården är inte direkt en felfri miljö.

 13. Charina Backman skriver:

  Visst är det så att dom jobbar på akut m.m. MEN jag kan ändå tycka att även Linus eller annan åkomma måste kunna få hjälp inom rimlig tid på en helg eller kväll!! Närhälsan/vårdcentral skickar ju hem folk eller hänvisar till akuten vid enklare åkommor! Låt dom få mer kompetent personal och ökade öppettider så kan ju dom hjälpa dessa!!! Sen kan man också meddela människor som sitter ensam på en akut att nu kommer det dröja minst 2 timmar osv så dessa kan välja att våga gå och äta eller annat man kan behöva efter flera timmars väntan!!

 14. Mattias skriver:

  Fjollartikel i expressen. Hade han varit smart hade han sett till att klippa av hullingen på kroken och dra ut resterna. Been there, done that. Fast jag fortsatte fiska istället för att klaga till kvällspressen. Synd att folk fördummar sig själva och kryper in i offerkoftan bara de får chansen.
  Bra artikel för övrigt. Det är väldigt svårt för gemene man att förstå att akutsjukvård bygger på prioriteringar. De som håller på att då prioriteras helt enkelt föra de som lika väl kan uppsöka sjukvård på annan plats eller tid.

 15. evelina skriver:

  om jag inte missminner mig så kunde man under förra sommaren endast surfa in på 1177´s hemsida om man ville ha information om HUR MAN SJÄLV tar ut en fiskekrok…
  och om man kan ordna upp sitt besvär själv, är fyra timmars väntan för att nån annan ska göra det inte så illa pinkat.

 16. Aikon skriver:

  Jag kan hålla med om att alldeles för många åker till akuten i onödan.
  Så även har jag gjort med familjemedlemmar.
  Varför?
  Jo, för att på vårdcentralen så vill de inte träffa dig. Kommer du dit så ska du gå hem och avvakta. Ringer man då vårdguiden så säger de samma sak, avvakta.
  Vårdcentralen har missat dubbelsidig lunginflammation, öroninflammation, blindtarmsinflammation, m.m på mina barn.
  Detta gör att man förlorar förtroendet på de där ”låtsats läkarna” och då vänder sig till de som kan lite mer, man väljer att köa x-antal timmar på akuten för att få rätt hjälp, innan det blir värre (och man kanske riskerar att dö).
  Sen som andra har redan skrivit, det är stört omöjligt att få en tid inom rimlig tid på vårdcentralen. Oftast hänvisas man till ”öppna timmen”, dvs under den timmen (ja ibland 2 timmar) som man inte behöver ha bokad tid, utan man får köa med ett trettiotal andra.
  Systemet med vårdcentraler torde göras om. Fler ”närakuter” och läkare som kan lite mer än de där ”låtsats läkarna”.
  Kanske borde en ”lätt-akut” finnas i vanliga akutens närhet, dit de med ”odödliga” åkommor kan hänvisas när de kommer till akuten.

  Till sist. Jag tycker personligen att personalen på akuten gör ett bra jobb. Jag är inte avundsjuk på er arbetsbörda, men beundrar er som dag efter dag faktiskt går till jobbet, oavsett om ni orkar eller inte. Starkt jobbat!

  • Ulrika skriver:

   Se mitt svar nedan!

  • Malin skriver:

   Tråkigt att höra om dina erfarenheter. Vill du vara vänlig och specificera uttrycken ”låtsasläkare” vs ”de som kan lite mer”? För mig som arbetar inom vården och vet vilka läkare som arbetar på de olika ställena ter de sig nämligen som en mycket märklig (men väldigt vanlig) missuppfattning.

   I korthet ser läkarutbildningen ut så här:
   5,5 års grundutbildning, knappt 2 års AT-tjänstgöring (efter denna erlägger du ett prov och får därefter din legitimation), 5-6 års ST (specialistutbildning). Därefter är man specialist. Av politiska- och arbetsmarknadsskäl tvingas många läkare vänta på såväl AT som ST, vilket gör att en stor grupp läkare arbetar som vikarierande läkare mellan grundutbildning och AT, samt mellan AT och ST.

   På en vårdcentral kan du i allmänhet få träffa följande kategrier:
   – Allmänläkare och Distriktsläkare, är båda specialister med minst 12,5 års utbildning. (Allmänläkare är en specialitet och har ingenting med allmäntjänstgöring att göra)
   – ST-läkare, dvs läkare under specialistutbildning.
   – På vissa vårdcentraler (dock inte alla) kan du även få träffa AT-läkare, dessa har då mer tid avsatt/patient och är ålagda att konsultera sin handledare vid tveksamheter.
   Således en sammataget hög kompetensnivå, vilket är nödvändigt då precis vad som helst kan komma till en vårdcentral och det krävs erfarenhet för att kunna väga olika alternativ mot varandra på ett klokt sätt.

   På en akutmottagning får du i allmänhet träffa följande kategorier:
   – Läkare före/under/efter AT (dvs 5,5 – 7,5 års utbildning)
   – Ibland även någon ST-läkare eller specialist, i den mån dessa inte står och opererar/förlöser ett barn/tar hand om akutfall på någon avdelning etc.
   Således en sammantaget lägre kompetensnivå. Detta låter kanske helt befängt, men fungerar faktiskt ändå. Läkare tidigt i utbildningen/karriären har förvisso inte samma bredd på sin kunskap som exv en läkare på vårdcentral, men det de kan är att bedöma huruvida ett tillstånd är potentiellt livshotande eller ej, samt att handlägga de vanligaste akuta tillstånden. I grunden ser akut omhädertagande likartat ut oavsett orsaken till det akuta tillståndet. När det blir mer komplicerat kallas mer erfarna kollegor in för att bistå. Ofta finns dessa på plats på akuten, men inte alltid. Det varierar mellan olika sjukhus och tider på dygnet. Dessutom finns erfarna sjuk- och undersköterskor på plats.

   Kontentan av det hela:
   Vill du ha ett kompetent omhändertagande baserat på gedigen utbildning och ofta lång erfarenhet bör du vända dig till vårdcentralen. Om du är så akut sjuk att du inte bryr dig om ifall läkaren som hjälper dig bara har arbetat en vecka som läkare i hela sitt liv, så länge du får hjälp omedelbart, då är akuten rätta stället.

 17. Lars skriver:

  Ni kanske skulle låta de som klagar på väntan komma in i ett akutrum och se offret från trafikolyckan/misshandeln/valfritt trauma så kanske de förstår att deras sticka i fingret har lite lägre prioritet…

  Ni på akuten gör ett kanonjobb!

 18. Daniel skriver:

  Så tråkigt att det blir massmedial effekt av sådana här ”skavanker”. Steg 1: Ring 1177 (nationella sjukvårdsupplysningsnumret) som hänvisar dig till rätt vård var du befinner dig i landet. Steg 2. Finns det egenvårdsråd som man kan lita sig på. På 1177.se eller på http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Metkrok-i-huden/ finns exakt det som Linus och hans vän skulle kunna använda sig av.

  Det är dyrt att besöka akut vård. Det är dyrt att åka ambulans. Det är dumt att ta upp akut plats i ambulansen. Du dör inte av en fiskekrok på denna plats på kroppen. Så ett ”Varför?” är på helt rätt plats där löpsedelspressen trycker ut sina ovärdefulla artiklar till allmänheten som då tror att akuten/akutvård är rätt sätt…

  Bra artikel! Topp!

  / Daniel

 19. Liza skriver:

  Linköpings akutmottagning? Ursäkta, men sämre vård är svår att få. Hoppas att mitt fall var ett undantag.

  Kommer in i somras, ca 24.00, då vi var på hemväg från semester. Jag var gravid i 7-e veckan, och fått akuta, svåra smärtor långt ner i buken på vänster sida. Sådana smärtor att man sitter dubbelvikt och är blek. Anmäler i receptionen. Får sedan vänta.
  Får vänta utan nån som helst triage i 2 timmar! Under denna tid ses INGEN förutom receptionist och en undersköterska (?) som STÄDAR iordning tidningarna i väntsalen. Efter 2 h får man träff med sjuksköterska där det tas lite blodtryck. Efter mycket om och men och ytterligare 30 min väntan, blir vi uppropade av sköterskan och placerade i ett rum. Hon säger att det kan ta ett tag att få ner en gynekolog, men hon skulle ringa till gynakuten. Det tog 5 min högst innan gynekologen kom ner då hon förstod allvaret. Gynläkaren var väldigt duktig och vi blev bra bemötta av henne.

  Senare konstaterades ett utomkved som spruckit, blödning i buken och en förlorad äggledare.

  Min kritik mot akuten är att det INTE ÄR RIMLIGT att sitta 2 h, gravid i 7-e v med SVÅRA buksmärtor lokaliserade långt ner på ena sidan. Kanske hade jag fått vård tidigare OM någon med kompetens överhuvudtaget TITTAT på mig och hört min anamnes. Alltså en triage. SOm borde vara självklart. Men som vid Linköping inte görs. Nästa gång kanske man förblöder i väntrummet.

  Utomkvedet opererades vid Sahlgrenska. Senare blev det komplikationer med att ett opsår sprack upp och var infekterat. Detta hände givetvis en lördagkväll under ett tillfälligt besök i Gävle. När man kommer in till akuten där, får man vänta ca 10 min tills man blir kallad till reception/triage. Där tar de blodprov, sätter permanentkanyl, tar anamnes och gör en akutomläggning av operationssåret. Man får en vårdplan och gynakuten kontaktas. Därefter blir det ca 2,5 h väntan på gyn-läkaren. Men det gör ingenting. Jag vet att det inte är jätteakut, har inte fruktansvärda smärtor. Och man är till en början omhändertagen på ett bra sätt.

  Sluta prata skit om vårdcentraler. Läkarna där är jätteduktiga. Akuten är till för akuta sjukdomstillstånd som inte kan behandlas på vårdcentral. Skyll på politikerna istället. Min man är en duktig distriktsläkare. Problemet med deras arbetssituation är att ju duktigare läkarna är, ju mer de kan göra på vårdcentralerna, ju mer får vårdcentralerna betala (och får inte mer pengar från landstinget).

  PS!!
  Besöket vid Linköpings akutmottagning slutade med att jag gick ut och betalade i receptionen, och vi fick söka oss till Sahlgrenska. Två dagar senare kommer en räkning hem, den som jag redan betalat till receptionen. Som sagt, otroligt dåligt skött akutmottagning. Vill aldrig sätta min fot där igen.
  DS!!

  • Maria Tigermoln skriver:

   Hej… tack för att du ville dela med dig av din erfarenhet, så tåkigt!
   Jag undrar lite över ditt stycke där du skrev ”sluta prata skit om vårdcentraler… (—) problemet med deras arbetssituation är jatt ju duktigare läkarna är, ju mer de kan göra på vårdcentralerna, ju mer får vårdcentralerna betala (och får inte mer pengar från landstinget). Hur menar du vad betalar vårdcentralen? Lön? arbetsinsats? förklara!

   Hoppas du kan bli gravid igen och att du mår bra nu.

 20. Kerstin skriver:

  Kan ingen göra något själv, å tänka till- I detta fall, rstin.gbg@ nyp av hullingen å dra ut kroken å fortsätt fiska!

 21. Elin skriver:

  Om man nu har en fiskekrok i huvudet, ramlat och fått ett sår som måste sys eller något annat som gör att man kommer utan att ringa, tar iallafall min vårdcentral emot dem. En sköterska tittar och hämtar därefter läkare om den personen anser det nödvändigt. Kvällstid är det jourcentralen som gäller och där är det prioritering efter hur sjuk man är. De som kommit in genom dörren innan klockan 22.30 kommer att få hjälp under kvällen, men väntetiden varierar som sagt beroende på antalet väntande.

 22. Ulrika skriver:

  Aikon: Jag anser att om man får en professionell bedömning där någon säger att man kan gå hem och avvakta så är det så man ska göra. Att få tid ”inom rimlig tid”, vad innebär det för dig? Inom minuter/timmar? Man måste inse att sjukdomar som de du nämner (förutom blintarmainflammation) inte är så akuta att man måste ha läkartid samma dag. Det jag tycker är intressant är att människor utan sjukvårdsutbildning ofta tycker att de vet bättre än läkarna/sjuksköterskorna när och hur de ska behandlas. Om en primärvårdsläkare med 5.5 års utbildning inklusive 2 års allmäntjänstgöring rekommenderar att man ska avvakta i hemmet, kanske man ska göra det istället för att hobbydiagnosticera sig själv efter att ha googlat i 10 min. Det slutar med att 80-åriga damen med livshotande hjärtinfarkt inte får vård i tid för att sjuksystrar och läkare måste lyssna på gnället från otåliga patienter som fått vänta någon timme.

  Sura kommentarer från en med 15 års erfarenhet som läkare på akutmottagning som ser ett stort ökat inflöde av ickesjuka patienter som egentligen hör hemma i sängen med en Alvedon. Om ens det.

 23. Bikez73 skriver:

  Ett femomen som kan bidra till det ökade trycket ä rprimärvårdens otillgänglighet och väntetider.

  Likaså att 1777 råder fler att komma till akuten då medvetandegraden hos befolkningen ökat kring vilka symptom kan tolkas som farliga.

 24. Kingen skriver:

  fantastiskt bra formulerat och sant

 25. Mia Bark skriver:

  Bra talat! I alla fall här i Karlskrona är det oerhört svårt att på vissa vårdcentraler få tid – tom telefontiderna tar slut och var vänlig och återkom imorgon. Jag skulle misstänka att många med mig redan har väntat och försökt med annat hemma och när man väl tar modet till sig att ringa, då vill man ha hjälp. Eller åtminstone få prata med någon sjukvårdskunnig. Känslan av drop-in som finns på en akutmottagning tror jag är ovärderlig för många – förstår att det av organisatoriska skäl kan vara svårt men jag tror ändå att det är vägen. Min familj tillhör en fantastisk VC (Jämjö) som verkligen alltid har tid för att hjälpa en. De gånger vi har besökt akuten har vi alltid fått hjälp pronto (bruten näsa, andningssvårigheter, bruten armbågsled och befarat missfall). Jag är helt övertygad om att akut och traumapersonal kan göra den typen av bedömningar utan patienters inblandning.

 26. Ssk Finland skriver:

  Läste del ett av dina inlägg och håller med totalt. Själv arbetar jag som sjuksköterska här i Finland. Samma problem finns här. Det gäller ju inte enbart akuten dock, överallt inom vården måste vårdarna prioritera och vara flexibla! Synd att folk inte förstår att våra hjärnor går på högvarv ibland då man tvingas välja vilken av de två skadorna som är mest livshotande, och detta på några sekunder! Låg dessutom själv som patient på sjukhuset med vristen av på 3 ställen i vintras. Jag väntade också länge, störde inte mej alls, såg ju att traumarummet var fullsatt!

 27. Kali skriver:

  Människor i allmänhet verkar tro att på akuten får de träffa en specialist medan läkaren på vårdcentralen bara är en allmänläkare som inte har någon specialistkompetens. Om alla var medvetna om att allmänläkare har gjort fem års ST-tjänst och därför har specialistkompetens inom just allmänmedicin medan läkaren de träffar på akuten inte sällan är en ung och grön AT-läkare som ännu värderar pengar högre än ledig tid eller till och med allmänläkaren från vårdcentralen som har jour så kanske de inte skulle vara lika snabba med att åka till akuten i alla lägen. Det är ofta en patient med förkylning, ischias eller annat mindre akut får betala avgiften på 300 kr på akuten men sedan inte får någon vård alls (eftersom läkaren på akuten inget kan göra) utan endast blir hänvisade till att kontakta sin vårdcentral och går från akuten missnöjda med bemötandet.

  I senaste numret av läkartidningen fanns en debattartikel om hur människor missförstått akutens roll. Den borde gemene man få ta del av också.

  http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/09/Ak-till-akuten-vi-har-fullt/

 28. Maria skriver:

  Skitartikel i Expressen, absolut! Men ett större problem än att media låter människor som känner sig drabbade berätta sina historier, är alla politiker som går ut och lovar ”max en timmes väntetid på akuten”. Det är riktigt, riktigt farligt, eftersom man då signalerar att det är rimligt och eftersträvansvärt att bara behöva vänta en timme på akuten OAVSETT vad du lider av. Sticka i fingret, snorig eller vrickad fot – max en timme innan du träffar doktorn.
  Jag vill se den landstingspolitiker som i valrörelsen går ut och lovar ”Är du dödssjuk, ska du snabbt få hjälp på akuten. Alla andra ska till vårdcentralerna, som måste se till att ha akuttider.”

 29. Bo Kenneth Hjärling skriver:

  Jag har jobbat på akutmottagning och vill tillägga att ett av de växande problemen är många inte törs lita på sitt eget sunda förnuft (gäller absolut inte den lille killen i artikeln) Men många dyker upp på akuten med infektionssymtom som kommer att läka ut – med orden: Kunde inte få tid på VC och har inte tid till att vänta till imorron – då har vi möten hela dagen. Sonen beh penicillin han har ju feber! Så tittar man på den lille sonen som sitter bland leksaker – snorar – men inte spec påverkad! De kunde varit hemma till det läkt ut av sig själv! Om jag som syrra ger råd om själhjälp så kräver alltför många att ändå få en bedömning av en läkare – detta bidrar till väntetider.

  Ett annat fenomen är att många ska ha hjälp NYSS för att man ska något sen! På de flesta håll i Sverige finns inte specialakuter som barn/medicin/kirurgisk/trauma o d. Allt måste alltså via en akutmottagning med alla sjukdomstillstånd! Närakuter existerar endast i större städer annars hänvisas vårdsökande till VC o/e jourmottagningar efter VC stängningstid.

  Råd till vårdsökande – lita på dina egna kunskaper/förnuft! Låta inte logistiken besämma vilken vårdnivå du ska hamna på! Ring 1177 om du är osäker – ring igen om nån timme eller två! Kanske har tillståndet ändrat sig och du beh andra råd!

 30. Nina skriver:

  Har bott i olika länder o en sak är säker DET ÄR BARA SVERIGE SOM HAR KÖLAPPAR PÅ AKUTEN .
  Akut/Emergency = An emergency is a situation requiring URGENT assistance.
  Annars kan ju alltid Sverige byta namn från akutmottagningen till ”inte så akutmottagning” så länge du inte tänkt dö . O ÄVEN om smärtan som patienten upplever anses ”lindrig” o kan vänta , så kan man inte avgöra d med blotta ögat utan med prover . Vi kan inte veta direkt om även den här ”lindriga” smärtan kan fe upphov till kronisk värk eller annat om d inte behandlas snarast .
  En gng blev jag påkörd av en bil . Min fot fick en spricka o jag hade inre blödningar i foten . 4 timmar efter min väntetid o hemsk smärta , fick jag åka hem med en avsågad stövel , förband o panodil . Ytterliggare 2 veckor efter fick jag gå på röntgen igen . 1 vecka efter det fick jag kryckor ?
  Bra vård 😉
  Idag 5 år senare har jag fortfarande en obehaglig känsla i min fot .
  Efter den här upplevelsen så har jag bestämt mej att inte gå till akuten mer utan trösta mej själv med panodil hemma . O ifall jag får hjärtinfarkt ngn dag så kmr d ju alltid finnas ngn som kan hlr , eftersom dessa utbildningar underlättar akutmottagningens jobb .
  Mvh / besviken patient

 31. Sjuksköterska på akm Nus skriver:

  Än idag är detta så sjukt sant. Tidigare i veckan hade jag en tablettförgiftning, som mådde bra för att ha tagit tabletter, som skrek om att vi måste hjälpa henne nu för annars tar hon livet av sig, samtidigt som i stort sett halva personalstyrkan höll på med med HLR på en 2:åring.. Snacka om att man bara ville slita henne i håret, dra henne till akutrummet och säga; ”Det är det här som gör att du får vänta. Håll käften.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s