Det moderna slaveriet

Jag fick en tidning i brevlådan här om dagen. Vård i fokus, Vårdförbundets egen tidning, tog upp den ökade problematiken med flextimmar.

Och innan någon av Er alla muffins-tokar börjar härja här med, så ber jag Er göra något konstruktivt istället. Läs en bok. Baka muffins. Det här är en reflektion över min arbetssituation.

Nå. Även om flextimmar finns representerat i andra branscher än inom vården, så är det väl ingen annanstans det används lika flitigt. Och när jag menar används så menar jag ifrån arbetsgivarens roll. För vi som arbetar på golvet har sällan någon nytta av den.

Som exempel så kan jag på min arbetsplats endast flexa på två av fem sorters pass. De andra tre finns inte ens möjligheten, för där krävs en överlämning och avrapportering. Kvar finns alltså två pass där möjligheten till flex finns. Hur ofta det sedan är möjligt att flexa är en helt annan femma.

Verkligheten är ju snarare så att vi knappt kan använda den här möjligheten. Istället byggs flexkontot stadigt på. Minut för minut. Timme efter timme. Jag har kollegor som har över 25 timmar i flexbanken. Som aldrig kan plockas ut. Som, faktiskt, blir gratisarbete. För man vill ställa upp. Man vill inte lämna sina fina kollegor i sticket.

Här finns två stora problem.

Ett: Vi skjuter oss själva i foten. Vi cementerar åter rollen om att vi inom vården jobbar med det vi gör för att det är ett kall. Vi blir gratisarbetande Florence allihopa. Därmed sjunker även vårt anseende utåt. Vi gör oss själva till en slit och släng vara, vars arbetstid inte är viktig.

Två: Vi tar jobb från andra, samtidigt som vi inte signalerar uppåt i leden att mer resurser behövs. För eftersom vi alltid bjuder till, stannar kvar, jobbar över (gratis!), så syns det aldrig för de allra högsta cheferna att verksamheten knakar i fogarna. Allt de ser är att plus och minus går ihop. Alla de timmar vi bjuder till kunde istället bli en tjänst till någon annan.

Jag måste bli bättre på det här. Vi måste bli bättre på det här. All tid extra på jobbet är faktiskt övertid. Och borde därför rapporteras som så. Varför ska vi rapportera in flex, när det ändå är nästintill omöjligt att använda? Ska vi ha en sådan modern form av slaveri? En flexbank, som i praktiken enbart blir en räknare för hur många timmar du gett bort till ditt arbete. Gratis.

Börja idag vetja. Redan ikväll. Tvingas du jobba över? Rapportera övertid. Gör det enbart för att visa dig själv att du åtminstone respekterar din egen tid.
Kan vi inte göra det? Tillsammans? Starta en liten revolution?

#fuckflex

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Det moderna slaveriet

 1. Sara skriver:

  Glöm inte det faktum att vi har en massa fina flexregler också. Här i landstinget gör man en avstämning varje halvår. Om du ligger mer än 20 h plus så konfiskeras överskjutande tid utan ersättning – poof borta….. och om du ligger back mer än 20 h så drar arbetsgivaren det på nästa lön – utan pardon.

 2. Tant B skriver:

  All tid över schemalagd är inte övertid, det kan jag acceptera.
  Det finns tillfällen när jag själv väljer att slutföra någonting som jag eventuellt skulle kunna göra i morgon iställlet.
  Om jag bedömer att det är övertid måste jag motivera det till chefen, som ska godkänna det. Jag ska som 55-åring med snart 40 års erfarenhet inom vården motivera varför jag jobbat över. Om hon inte tycker som jag blir det inte övertid.
  Mitt flexkonto ligger stadigt på + ~ 25.
  Jag kan ta ut en timma här och där. Hela flexdagar är förbjudet, oavsett om det finns personal nog att täcka för mig eller inte.
  Florence N var faktiskt den första att försöka få vårt yrke ekonomiskt värderat, hon såg det inte som ett kall. Hon misslyckades, och ingen annan har lyckats efter henne.

  • mmafarsan skriver:

   Florence försök i all ära, men hon är ändå symbolen för att vårt arbete fortsatt kallas ”ett kall”.

   Att man sedan själv väljer att stanna, är visserligen en annan sak. Men även här finns ju en gråzon. Väljer man att stanna kvar p ga av alla krav och förväntningar?

   Nej, flextid fungerar inte i det klimat vi har idag.

 3. Jessica Lindgren skriver:

  Jag håller med i vartenda ord men för mig, som Landstingsanställd i icke vårdyrke, är flextid en oerhörd förmån, en av de saker jag värdesätter mest med mitt arbete faktiskt! Jag planerar själv upp mitt arbete (projektledare på IT-förvaltningen, Landstinget i Kalmar län) vilket innebär att jag oftast kan använda flexramen för att gå hem tidigare när jag behöver, följa med dottern till tandläkaren eller ta en hel dag ledigt ibland.
  Så, bara för att nyansera lite, det är inte för alla som flexen är av ondo.

  • mmafarsan skriver:

   En bra kommentar Jessica! Min fru har samma förmåner, och för henne fungerar det bra. Så, flex är nog bra, men inte för oss i Landstinget.

   Tack för din kommentar!

 4. CirqueDuSedell skriver:

  Jag utbildade mig till sjuksköterska för att jag är en ängel utsänd av Gud. Och nu ska jag plugga till barnmorska för att få en riktigt snygg bostadsrätt i himlen när jag dör. Precis vid havet.

  Missade du den infon nr du sökte till sjuksköterskeprogrammet?

  Ända kravet är att man arbetar gratis.

  Och inte gnäller.

  Och gillar att äta muffins. På de där obefintliga fikarasterna man har.

 5. Trött... skriver:

  Så här är det i andra branscher också. Jag jobbar i IT konsult branschen som projektledare. Vi har ett system med en viss del av lönen rörligt beroende på fakturerad tid. Detta gör att jag straffas för varje komptimme jag tar ut då min debitering den månaden sjunker och min rörliga rön ryker. Jag ligger stadigt runt 50-60 timmar i komp. Jag försöker att ta ut klämdagar och liknande i komp men jag kan inte ta ut komp om det inte passar för kunden. Min chef har gnällt och sagt att jag inte får ha så mycket. Då jag ber chefen prata med kunden om läget så får jag svaret att så kan man ju inte göra…

  Jag kom nyss på chefen med att skriva bort viss del av min restid. För enligt Enrio så ska det ju ta mindre tid och då kan vi avrunda neråt lite. Argumentet att eniro inte vet om att det är trafikstockning på rusningstiderna gick inte hem…

  Det är nog dags att byta arbetsgivare…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s