Vad är det här för dravel?

Ibland blir jag mer mörkrädd än vad alla smygrasister i det här landet redan är. Jag slåss av hur dumhet verkar vara något som bara accelererar i omfång tillsammans med ignorans. 

Men så försöker jag ändå tänka positiva tankar, trots att jag ser Sd:s opinionssiffror. Tänker att folk kanske till slut tar sitt förnuft till fånga. Att man inser att problem genom alla tider skylts på minoriteter och ”dom” som inte är som ”vi”. Det är ju liksom bekvämt så, särskilt i tider då ekonomin ser ut som den gör. Så det borde väl ordna till sig? Eller? Så öppnar jag Facebook. Och förlorar snabbt tilltron till mänskligheten.

I mitt flöde (heter det så?) dyker en bild upp. En bild som är publicerad av någon förening/organisation/rättshaveristkamratförening som kallar sig ”Vi som inte vill ha en moské i Borås”. Kort och koncist. Typ. 

Det bär mig egentligen emot att publicera det här eländet på bloggen, men jag gör det för jag gärna vill diskutera den lite. 

Image

 

Ja jisses. Aldrig är väl sekulariserade infödda svenska mörkrädda smårasister så religiösa som när andra religioner kommer på tal. Men, vi tar det från början.

1. Kalle Anka ja. De klippte visst bort två figurer ur programmet. Mest för att de var rasistiska stereotyper. Jag för min del tycker det räcker. Fortsättningsvis förstår jag inte vad en eventuell moské i Borås har gjort mot Kalle Ankas julspecial? Hade dom en beef med varandra? Men, det som får mig att höja mest på ögonbrynen är väl att vuxna människor helt förlorar förstående för att ett BARNprogram editeras. Ett program för barn. Jisses.

2. Tintin förbjöds inte. Han plockades bort, för att sedan återinföras lika fort. Kanske var det många boråsare, med ett särartat intresse för just Tintin, som var på väg till Kulturhuset just den dagen. För att spana på böckerna. Och så var dom borta! Och det var…en obyggd moskés fel?

3. Slutat fira jul i kyrkan? Eh. Fira jul i kyrkan det gör typ min mormor. Och sen…Ingen mer. I hela Sverige. Jag tror knappast att en moské till skulle få min mormor att sluta gå till kyrkan. Så där är vi nog rätt garderade. Vidare är vi ett av de mest sekulariserade länderna i värden. Varför blev fira jul i kyrkan plötsligt så angeläget? Det finns dessutom dryga 3700 kyrkor i Sverige. Och det finns 11 moskéer. Ge er.

4. Pepparkaksgubbar och nationalsången. Återigen har jag lite svårt att koppla det här till vad en eventuell moské i lilla Borås har för inverkan på detta? Dessutom finns inga generella beslut, vad jag vet. Jag har inte sett någon kommun, eller för den del Reinfeldt, basunera ut ”Inga pepparkaksgubbar i Luciatågen! Och nåde den som sjunger nationalsången!” Det här handlar väl snarare om att vi lever i en dynamisk vardag, där saker och ting förändras. Till vissas stora förtret. Men, vill du som vuxen vurma för att få klä ut dig till en gubbe i brunt och sjunga nationalsången, så kan ingen stoppa dig. Knock yourself out. 

5. Så till det allra mest komiska med den här bilden. För den som har editerat den är uppenbarligen en riktig gottegris. ”Jaja! Bladdra lite om jul och nationalsång…Men nu! NU! Till det viktiga! Svenskt fika och godis!”. Kära hjärtanes! Jag skippar helt att kommentera Fazers ”klassiska” godisbits frånfälle. Samma med en glassjäkel. Men det här med ”negerbollen” måste jag kommentera. För jag vet fan nästan ingen åsikt som är så svart eller vit hos folk. Det heter antingen eller. Det finns ingen gråzon. ”Negerboll” eller ”chokladboll”. Två saker springer till mina tankar. Ett: hur kan det ens vara viktigt för en vuxen människa vad ett bakverk heter? Om jag t ex äter prinsess-eller prinstårta är för mig helt irrelevant. Och det borde det vara för alla andra vuxna med. Punkt. Två: hur trevligt är det att äta något som är uppkallat efter ett nidord? Något som har använts i väldigt negativ bemärkelse för att smutskasta en folkgrupp? Vidare är ju faktiskt bollen gjord av choklad. Inte neger. Således är det mer logiskt att kalla den för vad den är gjord av. Chokladboll. Jag inser här att argumentet haltar lite, eftersom Prinsesstårta inte är gjord på prinsessa. Inte vad jag vet i alla fall. Men det är ändå min åsikt.

 

Sammanfattningsvis då: sådant här dravel klarar jag mig utan. Det är för det första inte grundat på någon som helst fakta. Vidare försöker det bara spä på fördomar mellan grupper i samhället. Fortsättningsvis är det ett underligt försök till att beskylla en byggnad, som inte är byggd ännu, för att vi inte får läsa gamla Tintinböcker, samtidigt som vi visslar nationalsången med munnen full av negerboll. 

Trams, kort och gott. 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Vad är det här för dravel?

 1. Andreas skriver:

  Hej, jag är lite intresserad av vad du har fått dina källor ifrån? Det måste inte nödvändigtvis vara så att du har hittat på information, men det finns en del information jag inte hört förut, så jag skulle uppskatta att vissa saker klargjordes. Var står det till exempel att Tintin har tagits bort för att sedan återinföras?

 2. Sara skriver:

  Jag tyckte det här var suveränt fångat, och jag länkade till ditt inlägg i min egen blogg. Hoppas det var okej!

 3. Daniel Setréus skriver:

  Awsome! På riktigt – väldigt bra skrivet! Rasismen i det här landet tar sig märkliga former. Nu, när 90-talet är slut och man inte längre kan påstå att invandrarna tar våra jobb (för kom igen – igen har ju jobb idag), så får de hitta på andra svepskäl.

  Skulle vilja nämna en annan sak. Utan att ha några siffror så är jag övertygad om att det finns hundra städer i världen med tio gånger fler både moskéer och kyrkor – där man dessutom fortfarande firar jul i kyrkan. Och dessutom – i kritik mot fler moskéer så lyser svenska kyrkan med sin frånvaro.

  Mörkrädd är ett ord. Fly förbannad är ett annat…

 4. Tintin i Kongo har kommit i olika utgåvor och i senare har boken en inledande text om upplagorna och hur tiden speglas. Var det inte nåt liknande med Pippi och negerkungen. Jag lägger upp inledningen på mitt FB om du vill se. 😊

 5. Veronika skriver:

  Fan vad upplyftande att läsa din blogg! Jag håller helt och fullständigt med dig, är så trött på alla konservativa vardagsrasister som gnäller om allt som plockas bort från deras liv. Ofta blir de ju inte ens själva personligt påverkade.

 6. Om du/ni tror folk röstar på SD för dom anledningarna som står ovan så har ni väldigt dålig koll.

  Prata med oss som röstar på SD istället för att lyssna på vad några fåtal idioter säger.

  • Roald skriver:

   Du menar som till exempel de mongon som postade bilden ifråga? För jag ger mig den på att det är SD-anhängare vi pratar om.

 7. Daniel skriver:

  Just det om pepparkaksgubbar och nationalsången är mer komplicerat än vad du framställer det som. Visst kan det verka som världsliga saker som inte har någon större innebörd på samhället. Faktum är att det har det. Därav folks reaktioner. Dessa saker är nämligen symboler, som utgör en del av vår kultur, som i sin tur utgör en del av vår identitet. Identiteten är viktig för folk. Så när pepparkaksgubbar och nationalsången kritiseras för att vara rasistisk så tar många illa vid sig, för de vill inte vara eller kallas för rasister. De vill få ha kvar sin kultur utan någon smutskastning eller långdragna påhitt om rasism i delar av den, där de överhuvudtaget inte kunnat utläsa något sådant. Det blir som att säga att du är rasist för att du har en svart tröja på dig.

  • Johan skriver:

   YES! Jag är varken rasist eller nationalist, tycker båda två är larvigt. Men vi har ändå en kultur som är lika viktig att bevara och inte smutskasta som alla andra kulturer! Väldigt bra skrivet!

 8. Emil skriver:

  Det enda som jag tycker är störande är att man har förbjudit nationalsången i skolan. Det är alltså inte bara på skolavslutningen som man inte får sjunga den utan är förbjuden året runt. Att inte få sjunga är att förbjuda yttrandefrihet, vilket går emot vårat demokratiska samhälle. Alla ska ha sin rätt att uttrycka sig, vare det är konst, musik eller annat. Det är inte så att nationalsången är ondskan själv, och jag har inte hört ett bra argument för att ta bort den. Man har sagt att den är olämplig, inget mer. Förbjuder vi yttrandefrihet kommer vi närmare fascismen och diktaturen.

  • Alex skriver:

   Jag håller med dig om att yttrandefriheten är viktig och censuren ska inte diktera över små detaljer i ens liv. Nationalsången är faktiskt inte rasistisk på något sätt alls. Jag tror att den har förbjudits för att folk har använt den för att få barn med invandrarbakgrund att känna sig utanför dock, vilket är riktigt vidrigt. Lösningen är dock ganska korkad. Om jag bestämmer mig för att smälla till en annan unge med en stol så hoppas jag inte att stolar skulle bli förbjudna i skolan. Följer man den logiken så kan man bara slå någon med en mattebok och så blir skolan ett mer trivsamt ställe

  • Lars Mikael skriver:

   Är väl en myt, det att nationalsången är förbjuden att sjunga? Den sjungs och spelas och trallas i alla möjliga och omöjliga sammanhang, typ tisdags-hockeymatcher i islador, och andra idrottsliga, obrottsliga sammanhang. I skolan går det också utmärkt att sjunga nationalsången. Det är upp till varje rektor i skolan att ta beslut om detta. Tror knappast det finns lagstiftat att man inte får använda sig av Du gamla… i offentliga sammanhang. Kan någon visa den trovärdiga källa som hävdar motsatsen, så blir jag tacksam isf, att bli uppväckt ur den villfarelse jag beskrivit ovan.
   //Lars Mikael

 9. Alex skriver:

  Att klippa ut figurer ur kalla anka är fan ett steg i rätt riktning… Vi har sett det ett par tusen gånger nu, klipp bort några scener så att det går snabbare istället imo.
  Jag har heller aldrig riktigt förstått vikten med nationalsången. Den suger. 😛 Jag önskar att den skulle blivit förbjuden redan när jag gick i skolan. För övrigt tror jag inte ens att den är förbjuden, inte nationellt iaf. Folk måste också förstå att nationalsånger är så jävla korkade idéer, de hör i princip bara hemma vid sportevenemang när länder tävlar mot varandra. Folk vill alltid sjunga den för att provocera och säga saker som att ”jag är stolt över att vara svensk”.

  B please, du föddes Svensk. Är det något att vara stolt över? Du har inte ens gjort något. Antagligen en default som många människor återvänder till, i avsaknad av något viktigt att vara stolt över.

  • Daniel skriver:

   Det är klart att det är något viktigt att vara stolt över. Alla vill känna en tillhörighet, och just en nationalitet är en mycket stark sådan. Vår nation har en lång historia bakom sig, en säregen kultur, en särskild moral osv. Att känna och visa tillhörighet till detta betyder mycket för många. Om du tänker efter så gör det viktigt för invånare i de flesta länder. Nu kanske individen själv inte gjort så mycket för nationen, men det handlar om oss som kollektiv, som ett samhälle, som de flockdjur vi är. Vi är stolts över vår flock, helt enkelt. Människor i Sverige med utländsk bakgrund brukar själva sjunga sin nationalsång med största frihet (min erfarenhet), och det är väl inte något störande med det, så varför inte resten av svenskarna?

 10. CirqueDuSedell skriver:

  Åh. Skrev precis själv ett litet undrande inlägg om denna intelligenta bild.

 11. Du har en permalänk på vår blogg! Du skriver målande. Roligt. Verklighetsbaserat. Nära. Lätt att ta till sig. Tack!

 12. Chiefen skriver:

  Hej du.

  Ditt resonemang i liknelsen mellan prinsesstårta och chokladboll haltar faktiskt inte. Chokladbollen innehåller sällan choklad utan kakao, som inte riktigt är detsamma… 😉

  Men du hat helt rätt, svensk kultur står inte och faller med dessa punkter och relevansen till ett moskébygge känns minst sagt avlägsen. Dock får man genom att se vem/vilka av ens vänner på sociala medier man kanske ska tänka till om gällande den eventuella vänskapens fortsatta existens.

 13. Martin skriver:

  Bra skrivet! Jag vill bara påpeka att Tintin inte ens togs bort utan man flyttade den endast ett par meter till hyllan med vuxenserier. 🙂

 14. Snabel skriver:

  Saxat från wikipedia: Enligt Sveriges Radios ekoredaktion fanns det år 2005 ungefär 120 källarmoskéer i Sverige. Antalet är sannolikt betydligt högre idag.

  • mmafarsan skriver:

   Hej på dig snabeln. Sedan syftade jag, kanske något otydligt, till sådana byggnader som faktiskt syns. Inte undangömda källarlokaler. Oftast är det ju just det som stör alla rättshaverister. ”En stor moské! Jag ser ju inte motorvägen från fönstret längre! Skrik och panik!”

   En moské i en källare kan väl inte överhuvudtaget störa någon. Eller?

 15. Carro skriver:

  Sök på Sannfinländarna, tycker deras partiprogram är snäppet ännu mer galnare.
  Du lär få tuppjuck! 😉 (Tuppjuck = Psykbryt)

 16. Daniel skriver:

  Jag är nämligen övertygad om att i detta Politiskt Korrekta dårhus (det som kallas Sverige) så kommer nämligen julgranen att bli förbjuden efter denna jul. Varför undrar du säkert?
  Jo, Granen innehåller nämligen en och annan kraftig gren som står ut. En kraftig gren på granen som står ut kallas även bånge. Bånge är också en synonym för penis. Hur i vida det är granen som liknas vid mannens kön eller tvärtom är oklart. Hur som helst kommer det ta hus i helvetet när tokgenusfeministerna i all sin politiskt korrekta prakt får veta att det är flera, äckliga kukar som de har i julgranen. Det kommer bli världens Scoop i PK-Bladet (Aftonbladet).

 17. emelie skriver:

  Jag älskar att läsa dina inlägg. Kloka!

  För mig är det helt galet hur folk orkar bry sig om sådana petitesser. . Tiderna förändras, samhällen går framåt men det verkar inte vissa människor förstå. Inte när det kommer till denna frågan. Det roligaste ”argumentet” tycker jag är; ” men om vi skulle komma och bygga en kyrka i deras land skulle den rivas/brännas fortare än kvick” … eh ja kanske det skulle hända. Sverige å andra sidan är ett land som ligger väldigt mycket mer före i tiden (tycker jag) vi har helt andra syner på männskligarättigheter osv. Ibland ska vi leva kvar i ” det gamla” medan ibland så ska samhället framåt. Man kan inte både ha kakan och äta den (missförstå mig rätt).. för fan det är 2013 move.the.hell.ON! Tumme ner till alla er som gillat och delat den där bilden!!!

 18. ann skriver:

  Så bra skrivet, delar på facebook!

 19. mreuvel skriver:

  Väl skrivet. Även om det finns punkter jag kan tänkas ha en egen åsikt angående.
  Men det är mest för att jag tycker att de som skapar mest rasism är anti-rasisterna själva. Personligen tycker jag det är dags för vuxna människor att sluta ta illa upp av allting hela tiden.

  Men något du glömde påpeka är att vårat ”kära” land inte har någon Nationalsång, Vi har en sång som vi använder som nationalsång men till skillnad från de flesta andra länder som så har vi inte ”officiellt registrerat” den som en nationalsång.
  Dessutom så är det en värdelös låt. Och det låter för jävligt när precis alla tondöva människor måste sjunga den samtidigt.

 20. Ann Wen skriver:

  tycker det här är ett väldigt vinklat inlägg……., vem kan åka till ett te.x. arabland och bygga en svensk kyrka? Vem kan ens, som kvinna, vara i ett arabland utan att täcka sina axlar? Jag arbetar inom barnomsorgen i Göteborg och det finns föräldrar, män, som vägrar ta mig i hand…., det kränker mig som kvinna! Vem säger att vissa saker är rasistiskt och kränkande och vissa saker är ok!? Utomlands förlöjligas Sverige som ett land där man kan göra vad man vill! Men du kan ju alltid pröva att åka till t.ex. Förenade Arabemiraten och börja spika på en kyrka……..:o/

  • mmafarsan skriver:

   Hej på dig du, Ann. Först vill jag börja med att bemöta att folk inte vill ta dig i hand. Det är inte trevligt. Jag möter rätt ofta samma sak i mitt arbete. Mest av infödda svenskar, faktiskt. Det är inte så trevligt. Dock dömer jag inte ut alla svenskar för det.

   Vidare då, till kyrkbygget. Nu är jag ateist, men vi kan ju alltid ponera att jag skulle bygga en kyrka. För saks skull. Det finns nog en hel del ställen där det finns moskéer där jag skulle få bygga den där kyrkan. Som i Israel. Eller Irak. Eller Iran. Som några exempel. Att det sen finns länder där jag inte skulle få göra det…jaha? Det finns länder som har dödsstraff. Det har inte vi. Ska vi införa det då? För med ditt resonemang vekar det som att bara för att vissa länder har inskränkta regler, ja, då ska vi minsann också ha det.

   Blir lite sandlådenivå på det sättet, tycker jag. Sverige är ett fantastiskt land, tack vare den invandring vi haft i över 500 år. Glöm inte det.

 21. Jonas skriver:

  Dom flesta moskéer i Sverige är väl i redan byggda lokaler. Jag har då aldrig sett en ”äkta” moské. Någonsin, mer än på bild då. Som du själv redan vet så handlar det inte om moskéer.. Det handlar inte heller om kalle anka eller negerbollar. Det är min fulla övertygelse, precis som du är inne på att dom flesta som gnäller inte äter chokladbollar i någon större mängd, inte heller går dom luciatåg eller tittar på Tintin. Det handlar om att inavlade bruksorts biffar som är viktigast i hela landet tycker om att klaga på saker och invandring kommer vackert på en första plats i top tio listan på saker man skulle kunna klaga på. Sen att 90% av ”objekten” på denna lista kommer från politiker, andra svenskar och svenska lärare, kritvita och med ytters lite anknytning till Islam, det verkar gå folk förbi, helt och hållet. Det är med andra ord inte gubben som skriker i högtalaren i det där fina moskétornet i borås som klivit ner morgonsur och sagt att ”mama” dockan, Tintin, Nogger, pepparkaksgubbar eller negerbollar inte skall få finnas i Sverige. Om nu någon är så jävla dum i huvudet att dom trodde det.

 22. vandabo skriver:

  Hur skulle det vara, om ni i Borås skulle:
  1) bygga den där moskén
  2) låta er nationalsång sjungas vid de tillfällen den har traditionellt sjungits
  3) låta barn få vara pepparkaksgubbar på lussetåget
  4) läsa Tintin i Kongo samt Pippi Långstrump med sin ”negerkung”, låt vara med nytt förklarande förord

  Skulle detta inte vara ok? Att få moskén byggd utesluter ju väl inte det övriga, eller…?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s