Det är visst skillnad på att slåss och att slåss

Natten till den 27 juni 1959 sitter drygt 3 (sic!) miljoner svenskar som klistrade vid radion. De har med spänning följt Ingemar ”Ingo” Johanssons uppladdning inför världsmästarfighten i boxningens tungvikt. I tredje ronden golvar Ingo Floyd Patterson, och blir således vår hittills enda världsmästare i tungviktsboxningen.
Nyhetsbyrån Ap kårar Ingo till årets idrottsman. 20 000 hyllar Ingo på Ullevi vid dennes hemkomst.

Den 21 september 2013, 54 år efter det att Ingo golvat Patterson, kliver Alexander Gustafsson in i buren. Han snubblar precis på målsnöret, i vad många tycker är ett märkligt domslut, mot den regerande mästaren i lätt tungvikt, Jon Jones. Men hela matchen är en bragd. Ingen motståndare har någonsin lyckats rubba Jones på det sätt Alexander gör.

13 november 2013. Nomineringarna till Idrottsgalan släpps. Alexandersson namn finns inte någonstans att återse. Vare sig i kategorin ”Årets manliga idrottare” eller i den kanske mest passande ”Årets prestation”. Snopet, är ett ord. Skandal, ett mer passande.

Att en idrottare som Alexander lyckas bli rankad som nr 2 i världens just nu snabbast växande idrott. Att han gör en bättre match mot Jon Jones, världens nu kanske bäste MMA-utövare, än vad någon annan gjort. Att han nästan upprepar den bedrift Ingo lyckades med, för mer än 50 år sedan. Det är alltså inte ens värt en nominering? I någon av de här två klasserna?

Det är alltid svårt att jämföra prestationer, idrotter emellan. Och Zlatan är såklart Zlatan. Men Henrik Stenson? Säkert en fin kille. Men hans resultat år 2013? Två vinster på PGA-touren. Rankad 3:a i världen, alltså sämre än Alexander. Bara som ett exempel.

Men jag ska egentligen inte jämföra. Jag tycker bara att det är märkligt resonerat att helt lämna ute en sådan prestation från att ens bli nominerad. Det är egentligen allt.

Så, stå på dig Alex! I min bok är du värd alla bragdguld, ufc-bälten och priser i världen!

20131113-195632.jpg

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det är visst skillnad på att slåss och att slåss

 1. Oskar skriver:

  word!! så sjukt tråkigt det är ett sådant trångsynt gäng gamla gubbar i den där juryn som sitter och nominerar. mycket tråkigt, Alex är kung!

 2. Shamrock skriver:

  Jag håller med dig, trodde faktiskt att han var självskriven till galan

 3. Jenny skriver:

  Ja ibland blir man inte klok på vad som valts. Var på proffsboxningsgalan i Kalmar den 8/11. Första gången jag ser boxning live och det var en upplevelse jag sent kommer glömma. Boxas mycket på konditions nivå, galan gav mig så mkt glöd. Alla borde se det live för att förstå vad det egentligen är och hur det är.

  Tack för många intressanta och bra inlägg 🙂

  Med vänlig hälsning // Jenny

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s