Hen? Du menar han? Eller hon? Eller?

Det finns en del ämnen i vår vårdag som är riktigt heta potatisar. Invandrarfrågan är en sådan. Tydligen är rätten att få ha sin telefon klistrad framför ansiktet 23,5 timmar om dagen det också, vilket jag märkte i en del reaktioner på mitt inlägg i den debatten. Sen finns det ett ämne till, som nog är den hetaste grönsaken av dem alla. Nämligen ”jämställdhetsdebatten/ordet-hen/och-det-är-ingen-skillnad-på-män-och-kvinnor-för-vi-är-alla-människor”.

Och just den där sistnämnda verkar i dagarna ha brakat loss igen. Det började med att en viss Gabriella Bark, på nyheter24, skrev en uppenbart provokativ och något undermålig artikel http://nyheter24.se/noje/kronika/757377-vi-behover-riktiga-karlar-och-man-inga-javla-hen . 

Men då blev Viktor Adolfsson, ironiskt nog på samma tidning, förbaskad. Han svarade i sin tur med att skriva den här artikeln, http://nyheter24.se/nyheter/kolumner/757629-jag-ar-stolt-over-att-inte-vara-en-grottman

Tänk er när de där två stöter på varandra vid kaffeautomaten på jobbet. 

Viktor: Nä men hej på dig hen!

Gabriella : Käften på dig! Har inte du en mormor att böla ut hos?

Men just när man trodde att det där blåst över, så vaknade en liten herre på alltomstockholm till. Närmare bestämt Joakim Carlson. Och om man tycker att Gabriella skrev en uppenbart provocerande och dålig artikel, så tar nog Jockes priset, http://www.alltomstockholm.se/stadsliv/article4085471.aos#xtor=AD-500-[alltomstockholm]-[]-[Textlank]-[aftonbladet]-[]-[]

 

Vi ska nog hoppas att de här tre aldrig råkar sammanstråla någonstans. För det skulle nog kunna bli rätt ugly. Men. Vad ska vi då lära oss av det här? Ja, för det första att vare sig Joakim eller Gabriella bör få skriva för någon tidning. Jag avskyr den där sortens artiklar som bara dras till sin ytterlighet för att kassera billiga poäng. Viktor kan få vara kvar, för att han lägger sig någonstans i mitten. Och han famlar, om än lite tafatt, efter en viktig poäng. Vilken? Den att människor ska få vara människor. Precis som alla andra (nåja, de flesta i alla fall) så älskar jag jag jämställdhet. Jag är den som städar mest hemma, min fru spikar upp tavlor. Men! Vi gör inte en poäng av det. Jag står inte där med dammsugaren och bröstar upp mig, för saks skull, och basunerar ut ”JAG DAMMSUGER! FAST JAG ÄR MAN! MOWAHAHAHA!”. Nä. Vi gör så för att min fru är bäst på att spika upp tavlor. Och jag är bäst på att dammsuga. Och det kan vi komma fram till själva. Utan att någon tvingar oss att kalla varandra ”hen”.

Endock!

Vi måste, och nu vet jag att det här kommer svida i mångas ögon, inse att det faktiskt är skillnad mellan könen. Och då spelar det ingen roll hur mycket ”hen” vi använder i det dagliga språket. Som man har jag, bara som exempel, mer testosteron än de flesta kvinnor (om man inte räknar med kulstöterskor ifrån det forna Sovjet, det vill säga). Testosteron är ett hormon, som både främjar muskeltillväxt, men som även ökar aggressiviteten. Män tenderar, som de flesta kanske vet, att vara överrepresenterade inom våldsbrott. En del av det kan tillskrivas samhället. Men vi ska heller inte glömma vårt biologiska arv. Hur vi är skapta som man och kvinna, med hormoner och invanda beteenden. Män är inga hen, lika lite som kvinnor är det. Vi är två olika saker. Därmed, och det här är mycket viktigt, betyder inte det att vi är olika värda. Såklart inte. Men man måste komma ihåg den här skillnaden. För vi tenderar att fungera på olika sätt, tack vare ovanstående faktorer. Samhället och det biologiska arvet. 

Jag behöver som man inte gå ut och klubba ner någon, eller ligga med 49 olika kvinnor på en eftermiddag. Lika lite som att en kvinna vill ta hand om 94 barn och baka bröd. Men, och det här svider säkert igen, vi kommer ha närmare till våra respektive beteenden, för att vi är skapta för det. Vässade till perfektion på våra uppgifter, för att ha optimal förutsättning för att överleva som art. Precis som övriga djur i naturen. Därmed inte sagt att jag själv inte bakar bröd. Jag tycker det är rätt kul. Och jag är den som är mest hemma med våra barn. Men det är ändå skillnad på män och kvinnor. Och kommer så alltid att vara.

Det ska vi inte glömma bort, för jag tror det är en viktig del i pusslet i att vi kan bli helt jämställda. Vi måste förstå varandras skillnader. På lika villkor. 

Nu ska jag städa, snyta barn och dammsuga. Fast jag är man. Min fru är på jobbet. Förmodligen klubbar hon ner någon.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hen? Du menar han? Eller hon? Eller?

 1. halsoz skriver:

  Hen är utmärkt ord ist för han/hon. Det är ett könsneutralt ord. Hen är ett svenskt könsneutralt personligt pronomen (icke-könsneutrala pronomen är ”hon” eller ”han”). Det kan användas om personer vars kön talaren inte känner till. Ordet kan även användas om personer som inte känner sig hemma i en könsuppdelning mellan man och kvinna. MEN man ska inte blanda ihop debatter vilket jag upplever att det görs ganska ofta. Ordet hen kommer ofta upp i debatter om jämlikhet, genusfrågor, intersexualitet m.m. Men det är två olika saker.

  Det är ett problem att det fortfarande finns mycket omedveten och osynlig könsdiskriminering kvar. Vi har fortfarande fördomar om hur män och kvinnor ska vara. Det finns fortfarnade påtvingade normer att män ska vara karlakarlar och kvinnor ska vara feminina.

  Under uppväxten fostras kvinnor in i en viss könsroll och män in i en annan könsroll. Traditionella könsroller säger att kvinnor ska vara på vissa sätt och män på andra sätt. Rosa kläder till flickor och blå till pojkar etc. Kvinnor förväntas bete sig på vissa sätt och män på andra sätt. Detta är inte biologiskt utan en påverkan från samhället.

  Vissa killar kanske är väldigt traditionellt manliga och vissa kvinnor kanske är väldigt traditionellt kvinnliga. Men det finns också väldigt många män och kvinnor som inte alls passar in i de här gamla könsrollerna.

  MEN återigen det handlar inte om att ”uppfostra barnen som H.E.N.” som Gabriella Bark skriver i ”Vi behöver riktiga karlar och män – inga jävla hen”

  Det är två olika frågor.

 2. Veronika skriver:

  Åh MMA-farsan, jag har läst din blogg några gånger och tyckt att du haft riktigt vettiga inlägg – fram till nu tyvärr…Jag håller med dig om flera av de saker du skriver, om artiklarna och det här och att det är viktigt att få vara människa och göra det en tycker är viktigt och det en gillar mest. Men, jag har så svårt med det här att män skulle vara mer aggressiva för att de har mer testosteron i kroppen. För är det inte så att det det här med aggressivitet är en del av hela den sociala konstruktionen, som också är med och skapar resten av könsrollandet? Lika lite som kvinnor är födda till att vara bra på att städa (som du ju faktiskt konstaterar), lika lite är kvinnor också födda till att vara omhändertagande (eller i alla fall mer omhändertagande än män). Det är ju faktiskt bevisat att vi är otroligt duktiga på att redan från spädbarnsåldern uppmuntra våra små att bete sig på ett visst sätt: som när en flicka gråter, åh men lilla gumman då, är du ledsen? Och när pojken gråter, nä men oj då, tuffa killen är visst lite arg! Typ så…Och igen, har sagt det många gånger förr: hen är inte framtaget för att radera ut några skillnader mellan kvinnor och män, det är ett smidigt ord att använda i vissa sammanhang, där könet på personen det pratas om är ovidkommande eller inte känt , tex, ”Skogsägaren vill satsa på ökad biologisk mångfald, detta för att hen tycker att det är viktigt att göra det. Kan användas i kurslitteratur, broschyrer, med mera med mera.

 3. Lisa skriver:

  Voj voj vad tröttsamt detta är. Ja det finns såklart skillnader mellan könen, biologiskt och därmed beteendemässigt. Lika mycket skillnader finns sedan på individnivå då genetiken ihop med arv och miljö utmynnar i oberäkneliga mängder individuella uttryck. Kan vi inte bara slopa diskussionen och hjälpas åt att försöka få planeten och mänskligheten att leva ett tag till under acceptabla förhållanden. Allas styrkor och svagheter är välkomna oavsett biologisk sammansättning, namn och personligt uttryck.
  Jag kan både montera möbler, baka, föda barn, klubba ihjäl byten, visa på stor aggressivitet och kärlek. Är dock urusel på att simma så kanske kan få åka snålskjuts med någon??

 4. Markus skriver:

  Även om det skulle vara så att det gick att visa att kvinnor och män generellt sett har olika egenskaper så förstår jag inte syftet med att gång på gång påpeka dem. Dessa skillnader kan naturligtvis bara göras på en generell nivå och säger ingenting om varje enskild individ. Jag tror däremot att man redan idag kan göra en dna-analys på varje enskilt spädbarn och se vilka förutsättningar detta barn kommer ha (oavsett kön). När man hittat den musikaliska genen kommer vi aldrig behöva sätta ett omusikaliskt barn i musikskola. När vi hittat matematik-genen kommer vi aldrig behöva traggla ekvationer med dessa barn för de kommer ju ändå aldrig att lyckas inom detta område. Det låter på dig, mmafarsan, som att det är hit du vill komma. För mig är detta ett skräckscenario som snarare påminner om nazisternas rasbiologi. Låt istället människorna istället hitta sina egna förmågor och kvaliteter utan att bli pådyvlade förväntningar från andra som förmodligen inte har ett smack att göra med hens intressen eller förmågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s