Usk:a – a lovestory

För att spinna vidare på gårdagens inlägg och blä-ordet (som mina barn hade uttryckt det) effektiviseringar, vill jag uppmärksamma något som ofta glöms bort. Något som i malströmmen av krav på fler läkare och sjuksköterskor ofta (för att inte säga jämt) helt glöms bort. Och det är usk:orna. Våra kära undersköterskor. I love you!

Vore vården en armé så skulle uskorna vara fotfolket. De som ”gets shit done”. De som berättar hur det är, för oss som inte riktigt förstår. De som hela tiden har den nära kontakten med patienten, när vi andra inte har tid. Ett ankare att ständigt kunna förlita sig på när stormen blåser så att öronen snurrar. Ändå glöms de alltid bort i debatten om vårdens försämring. Uskorna har ingen pågående högljudd debatt om löner och arbetsvillkor. De knegar liksom bara på. I tysthet. Fluffar kuddar, matar, tömmer bäcken, håller någons hand, lägger ett gips eller är anhörigstöd. Omvårdnad deluxe med en fingertoppskänsla som skulle göra den bästa kirurg grön av avund.

De allra flesta kan lära sig/plugga sig till teoretisk kunskap. Hur man avlägsnar en blindtarm. Hur paracetamol verkar i kroppen. Hur ett dropp ska blandas. Men jag tror inte att den omvårdnad våra uskor bedriver kan läras ut. Antingen har man det i sig, eller inte. Visst, man kan säkert komma en bit på vägen genom att läsa och träna. Men jag tror aldrig man kan komma hela vägen fram.

Så därför uskor, sträck på er för f-n! Ni är våra soldater, våra frontmän. När jag står upptagen med 7 ordinationer till lika många patienter känns det alltid lika tryggt att ni finns där på golvet. Med vaksam blick och omvårdande hand. Utan er skulle vi inte klara ens en halv dag.

Ett av stegen till att höja vårdens kvalitet vore således att höja undersköterskans status. För det är hen (jag kan minsann också använda det ordet!) värd! Mer pengar till fler uskor, och mer lön till dem som redan utför mirakel varje dag. På så vis kan vi locka fler av dem som passar för detta viktiga jobb inom vården!

Och uska: I love you! Du gör mitt jobb lättare och roligare. Varje dag!

Känslan när man får veta att man ska jobba med en kompetent uska under sitt pass:

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Usk:a – a lovestory

  1. Oskar skriver:

    kul du tar upp det, alla är viktiga i ett fungerande team!!

  2. Amanda skriver:

    Otroligt bra att ta upp! Uskor glöms så ofta bort. För mig som ssk ger det väldigt mycket att ha en stadig stabil uska med mig som många ggr jobbat betydligt längre inom vården och har en orolig kunskap. Vet att är inte hon/han orolig behöver inte jag vara det heller, kan känns mig trygg att när jag är upptagen med medicin eller administrativt arbete är patienterna i trygga händer!

  3. marie skriver:

    I love u / uskan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s