Är vården så efterbliven?

För lite mer än hundra år sedan var det där med utbildning extremt viktigt. Hade man en gedigen utbildning, och därtill ett ansett namn, ja då var lyckan gjord. Personer med en sådan bakgrund skulle tilltalas med en helt annan vördnad en den ”vanlige” mannen/kvinnan på gatan. Oftast med titel. ”Skulle fabrikör Fredriksson möjligen kunna tänka sig att lite försiktigt flytta sin automobil från mina ben? Fabrikörn förstår att det gör alldeles ebarmerligt ont! Inte? Nej men det förstår jag, herr fabrikör Fredriksson inte vill. Då ligger jag vackert kvar här. En simpel man som jag tackar så hjärterligt för att fabrikör Fredriksson tog sig tid!”

Som tur är har det där förändrats. Nu hälsar vi inte längre på någon, vare sig personen råkar vara högskoleingenjör  eller korvgubbe. Och vi tilltalar alla med samma utrop. ”Örru! Du! Du där!” Men, det finns två instanser där vi fortsatt verkar vara lite tidsefterblivna. Och det är i den akademiska världen samt inom sjukhusens väggar. Vad jag menar? Vi kommer till det. Den akademiska världen lämnar jag dock därhän. Jag tänkte istället ta i tu med min arbetsmiljö. För det är ta mig farao dags att någon gör det.  För vi har en statusmässig hierarki som ibland är så pinsamt stenåldersmässig att jag får lust att bara explodera. Ungefär såhär:

 

För alla vi som jobbar på ett akutmottagning känner nog igen sig. Under trauman, är det inte så att det oftast är undersköterskan som får utså verbala smockor? Av en högst arrogant läkare. Då och då får även jag som syrra utstå ganska nedvärderande kommentarer. Varför är det så? Varför ska det behöva vara så? Jag vill direkt understryka att det här inte gäller alla läkare, bara för att de råkar vara läkare. Det gäller inte ens en bråkdel av dem. Men när problemet återfinns, då sker det faktiskt oftast ”uppifrån och ner”. Jag har sällan (aldrig) sett en undersköterska snäsa av en doktor inne på ett akutrum med en kritiskt sjuk patient. Inte alltför sällan hör jag dock tyvärr någon”på golvet” som är ledsen för att hen har blivit oerhört arrogant bemött ”ovanifrån”

Jag ställer frågan igen, varför är det såhär? Är det en gammal relik, en kvarleva från den tid då sjukvården och samhället såg helt annorlunda ut? Och om det är så, varför tillåter vi som personal det att fortgå? Den än mer intressanta frågan är kanske, varför tillåter sig någon med en maktposition att behandla folk såhär? Är det av osäkerhet? Nonchalans? Jag har så svårt att förstå det! Jag själv väljer att inte ta skit ifrån någon. Må det vara en städare, överläkare eller Gud fader själv. Alla är de lika inför mig. Därför så behandlar jag dem självklart därefter. För ingen är mer värd än någon annan. Alla behövs. Vi är ett team.

Ibland funderar jag över att jag kanske läser in för mycket i situationen. Att jag kanske letar efter ett problem som inte finns. Men så är jag på ett annat trauma, med en fantastisk ledare (läkare). Som ser alla. Som behandlar alla lika. Och då inser jag för mig själv att ”Ja. Just det. Såhär ska det faktiskt vara. Ingen som gormar och skriker åt någon annan. Utan ett lugnt och respektfullt bemötande. Gentemot alla”.

För Er som inte jobbar på en akutmottagning, så vet jag att problemet också existerar. Hur många gånger har jag inte hört, ”Nej! Nu ska den där doktorn ronda! Hen är så jäkla elak och lyssnar inte”. Återigen, samma problem. Varför? Jag vill också flika in med att det såklart finns elaka undersköterskor, syrror, städare och kaffe-automats-påfyllare. Men jag tycker mig inte se det problemet uppstå så systematiskt som det andra. Varför vet jag faktiskt inte.

Så. Jag tror det är dags att vi alla hjälps åt. Påminner varandra att trots att sjukhuset är en mycket speciell arbetsplats, så ska respekten för alla även finnas där. Och den ska givetvis gälla åt alla håll. Både ”uppåt och nedåt” som ”nedåt och uppåt”. Vi är inte längre på 1900 talets början. Det spelar ingen roll om man pluggat sjuttioelva år på högskola, eller om man aldrig ens sett ett universitet. För alla har något att tillföra.

Så, kompisar. Hjälp mig! Bli mina superhjältar ute i vården. Ryt ifrån när ni ser orättvisor! Ta ingen skit! För, som jag sa innan, alla har något att tillföra och alla är värda lika mycket. Vårdbiträden som chefsöverläkare.

Lite som Hulken. Ta ingen skit. Inte ens från en halvgud. 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Är vården så efterbliven?

 1. Åsa Kihlstedt skriver:

  Fast jag tror att där det delas ut de hårdaste smockorna är inom läkarkåren. Hur många gånger har man inte sett underläkare blivit pulveriserade av kollegor som kommit längre. MEN, jag har aldrig upplevt detta fenomen bland våra läkare på akuten. De vet vad solidaritet är.
  Håller med dig Sebastian och jag tror att det finns ett extra jävligt ställe i helvetet för de som inte ställer upp för sina kollegor!!
  Peace on you!

  • mmafarsan skriver:

   Så sant Borret! Glömde bort de stackars läkarna som blir nedtryckta i skorna på sådant vis. De ska ta mig lurvingen också bli hulken! Respekt till alla!

   • Linda Hansen skriver:

    Ja, för att inte nämna kandidaterna… Man tycker ju att de borde minnas hur det var att vara vilsen och osäker. Finns några riktiga rövhål på US. Undantag, lyckligtvis.

 2. Jolie skriver:

  Helt sant. Funderar oxå på varför det är så, men det måste ju ”sitta i väggarna” 🙂
  Jag råkade fråga vår överläkare om han ville hämta en nål, (jobbar på neo och vi skulle tillsammans med UL göra LP..) ÖH nej. fick jag till svar och mina kollegor tyckte jag var modig eller korkad som vågade fråga hen om en sådan sak..

  Men då är det inte team arbete iaf..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s