Bojkotta OS?

De Olympiska Spelen står som bekant, för de flesta, för dörren. Denna grekiska uppfinning som firades var 4:e år till guden Zeus ära. Det har minsann hänt en del sedan de första spelen. Pierre de Coubertin var den fransman som besökte utgrävningarna i Olympia, där spelen hölls under antiken, och blev så inspirerad att han på eget bevåg skapade de moderna olympiska spelen. Dessutom tog han guld i sommar-OS 1912, som tog plats i Stockholm. I litteratur. Det har, som sagt, hänt en del sedan spelen återinfördes som en världstäckande händelse. 

Vi hoppar raskt framåt i tiden. Till år 2014. Om en månad ska spelen starta, denna gång i Sotji, Ryssland. Och att det utspelar sig i just Ryssland har fått mig att fundera en del. de Coubertin återinförde spelen i en då allt oroligare värld. Det låg krig i luften, och de nationalistiska åsikterna växte sig allt starkare lite varstans. Pierre påpekade således att ”det viktigaste i livet är inte att vinna, utan att kämpa väl”, bredvid att spelen skulle förstärka ”(…) för att hindra stridigheter mellan nationerna och skapa fred.” Enklast kan man alltså säga att spelen skapades i modern tid för att stärka demokratiska värderingar, och hindra fler krig att bryta ut. Med detta sagt, är det verkligen så lämpligt att Ryssland får hålla ett Olympiskt spel?

Nej. Jag tycker inte det. Och innan någon blir galen och ilsket vrålar ”politik och idrott hör inte ihoooop!”, så vill jag direkt avbryta mitt i vrålet. För naturligtvis gör det det. Och ska man som nation stå som arrangör för spelen, borde man då inte ställa upp för dess grundläggande värderingar? Annars är det ju lite som att vara arrangör för Ishockey-VM, men att vägra att det ska spelas på is. Det blir liksom märkligt. Man ska inte glömma bort att det här är ett Ryssland som så sent som 2008 invaderade Georgien. Det här är Ryssland som 2012 dömde tre medlemmar i gruppen Pussy Riot till fängelse, på högst tvivelaktiga grunder. Ett land som 2013 förbjöd ”homosexuell propaganda”. Till allt det här ska givetvis läggas Rysslands allt mer intensiva vapenskrammel, som direkt för tankarna till det gamla Sovjet. Ska de verkligen få hålla ett OS?

Jag kan bara tala för mig själv. Men vore jag idrottsman/kvinna så skulle jag göra en av två saker. Antingen bojkotta hela eländet. Kalla till presskonferens och basunera ut varför. Eller, göra som Emma Green Tregaro och göra en smart, stilfull protest. Gärna när all världens kameror skiner på mig. Nu kan jag tänka mig att samma individer som nyss vrålade om ”idroooott och politiiiiik” sätter folkölen i halsen. ”Ska de offra allt de jobbat för?! I alla år, för det där?! VAVAVA?!”.

Ja. Såklart.

En parallell: Om en högre chef, med full möjlighet att säga upp mig från mitt arbete, uttryckte ett avsky för homosexuella eller andra mänskliga rättigheter, framför mig…Då skulle jag säga ifrån. Utan att blinka. För det finns saker som är viktigare än jag själv som individ. Som till exempel det föredöme jag vill vara för mina barn. Som den framtida värld jag vill att de ska växa upp i. Således vore en bojkott från SOK faktiskt att föredra. För att visa att vi tar avstånd från diktaturer. Vi ställer inte upp på förtryck. För ställ dig själv frågan igen, står Ryssland verkligen upp för de Olympiska idealen?

Svaret är väl glasklart, eller hur?

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bojkotta OS?

  1. Martina skriver:

    Som vanligt, otroligt bra skrivet med otroligt bra tankar och argument!

  2. Ping: Varför försvinner det mänskliga ansvaret för att det är tävling? | MMAfarsans Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s