Världens bästa förskola – del 2

Jag insåg för någon vecka sedan att barnomsorgen lider av samma problem och växtvärk som sjukvården gör. Båda verksamheterna hänger inte riktigt med den nya tidens krav.

Mycket kan dessutom kopplas till att ansvariga chefer och politiker inte verkar veta ett dyft om den verksamhet de ska ansvara för. Vilket ju ter sig oerhört märkligt. Tänk om en montör på Volvo inte hade en aning om hur bilen framför henne skulle sättas ihop. Utan att hon istället gick lite på känsla. Eller använde ett 15 år gammalt Pm. Det skulle inte bli så bra, eller hur?

Och det blir minsann tokigt på våra fritids och förskolor på grund av okunskap. Som när grundskolechefen i Motala kommun ska ge replik på att barngrupper är för stora på kommunens fritids. Så stora att lärarna går in i väggen av stressen. Vad blir då svaret?
”Det intressanta är inte hur mycket elever vi har, utan hur hög personaltäthet vi har!”

(Det ska dessutom tilläggas att Motala kommun har ca 8 barn mer än riksgenomsnittet i sina fritidsgrupper. Det finns, så att säga, lite att jobba med.)

Ujujuj. Ska man skratta eller gråta? Här sitter en grundskolechef, som borde vara insatt i hur en verksamhet för barn ska se ut, och påvisar precis motsatsen. Det finns tydliga riktlinjer, framtagna bla av WHO, om hur stor en barngrupp faktiskt kan vara, utan att det inkräktar på barnens hälsa. Och det är då oavsett hur många lärare per barn det finns. Tänk dig själv, 40 lärare på lika många barn- skulle det bli bra? Såklart inte. Barn, även i modell lite större, behöver grupper där de kan bli sedda. Känna sig trygga och få synas.
Är det relevanta i sammanhanget då hur många lärare man har? Nej. Och det kan man ju tycka en grundskolechef borde veta.
Man kan också, lite försiktigt, tycka att någon som arbetar med barn borde vara åtminstone något insatt i utvecklingspsykologi. Men det är tydligen överkurs.

Det är inte underligt att det ser ut som det gör i vår offentliga sektor.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s