När barnen får ta smällen

Herregud. Jag vet inte om jag ska skratta, gråta eller slita det lilla hår jag har kvar på huvudet. Men först är det väl på sin plats att slå in lite redan öppna dörrar. Ja, jag är för total jämställdhet. Det är lika självklart för mig ketchup till varmkorven. Ja, alla kvinnor som vill ska få jobba. Precis som att alla män som vill det ska få göra samma sak. Och visst, det behövs betydligt fler insatser på dessa områden på många håll i världen, där gamla könsroller lever kvar än mer envist än här hemma i Sverige.

Men! Inte på våra barns bekostnad, för farao. Birgitta Ohlsson, EU- minister går hårt åt ”hemmafruar” i dagens DN. ”Vi har inte råd att ha världens mest välutbildade hemmafruar”, säger Birgitta. För det är ”brain drain!”. Sedan rabblar hon, på typiskt politiskt manér, upp sju miljarder ekonomiska fördelar med att fler kvinnor går och jobbar. BNP hit. BNP dit. Och jag blir allt mer trött ju mer jag läser det. Får återigen verkar det självklart för våra politiker att barnens trygghet ska få stå åt sidan i jämställdheten och ekonomins namn. Jag har varit inne på det här förut, men jag nämner det igen: Jag tror inte att det är en slump att svenska ungdomar mår psykiskt sämst i världen. För vi hör till de länder i världen som har sina barn från tidigast ålder på dagis. Vi hör dessutom till den skara som har dem på dagis mest antal timmar per dag. Det här får obönhörligt följder. Så enkelt är det.

Och nej, det måste inte vara mamma som är hemma med barnet. Så visst kan mamma få gå och jobba, i jämställdhetens namn. Men när Birgitta hetsar på om kraven på att BNP måste öka i samma meningen som att ”barnomsorgen måste byggas ut, föräldraförsäkringen måste delas upp lika mellan mamma och pappa!”, då blir jag lite matt. För hon ska åtminstone föreställa en liberal politiker. Ska inte folk få välja det här själva? Och framförallt, varför ska våra barn placeras i barnomsorg i jakten på jämställdhet och ökad bruttonationalprodukt?  Det är inte våra barns fel att vi har det samhälle vi har idag. Så varför ska de få betala för det?

Att investera i barns trygghet, att ge dem sin närhet och tid, är den bästa investeringen vi kan göra för framtiden. För de barnen blir självsäkra individer. Och vill man tänka som Birgitta så kan man med stor säkerhet anta att dessa kommer kosta samhället mindre, i form av sjukvårdsinsatser och dylikt. Om man nu vill tänka på det viset. Jag väljer istället att se det som om man skapar en god grund för ett mer jämlikt samhälle i framtiden. Man hjälper till att forma humanistiska individer som ser allas lika värde, oavsett kön.

Mer kärlek till våra barn, än till vårt BNP, om jag får be.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till När barnen får ta smällen

  1. Folkpartiet liberalerna…hahaha.
    Påminner om en gammal låt med punkbandet Attentat. ”Den lille folkpartisten”. Inget som ändrats sedan 1980-talet.

  2. Sandra skriver:

    Va bra skrivet! Håller med dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s