Lönerevisionen är färdig – är du nöjd?

140317: Det här är en uppdaterad version av denna lilla krönika, som jag skrev i början på februari 2014. Uppenbarligen, i och med vad vi syrror får i ”löneökning”, behöver den postas igen.

Skrivet i början på februari, 2014:

Ska direkt understryka att det här gäller sjuksköterskor OCH undersköterskor. Det vill säga, alla vi syrror. För vi är alla värda mer pengar. Punk och slut.

Nå, till saken då. Snart dags för årets lönerevision. Och det är alltid lika spännande. Och då menar jag inte i stil med triss eller roulette. Då man skrapar eller snurrar och tänker att ”jag kan faktiskt vinna en hel del pengar här!”. Nej. Jag tänker snarare på spänning i ”The Walking dead”-stil. Den här ANspänningen att man kanske snart blir uppkäkad av den arga grannen som förvandlats till en vandrande odöd. Lite så känner jag för den här revisionen. 

Jag ska direkt även poängtera att jag än så länge behandlats gott gällande lönen på mitt arbete. Jag har varit mycket nöjd, till och med. Om man nu kan vara det som sjuksköterska eller undersköterska. Men samtidigt vet jag att många inte alls är lika nöjda som jag. Att man tvärtemot känner sig missnöjd, och ibland till och med kränkt. ”Vadå kränkt?!”, tänker du, ”hur kan man bli kränkt av mer pengar?!”. Låt mig ge dig ett litet löneexempel. 

Barbara (figurerat namn. Underligt sådant också. Men kunde Robert Broberg, så kan jag!) är undersköterska. Hon har arbetat på tre avdelningar under sina nio år som undersköterska. Man kan således säga att hon är mer än erfaren. Barbara är ungefär 34,9 år, och har 1,8 barn och en make som arbetar inom industrin. För sitt slit och all sin erfarenhet tjänar Barbara cirka 20 105 kr i månaden. Läs det där igen, innan vi går vidare. 2-0-1-0-5 kr i månaden. Bara det är inte annat än skamligt.

Inför årets lönerevision erbjuds vår Barbara 512 kr i löneförhöjning. Det motsvarar i sådant fall en löneökning på ca 2,5 procent. Vad vi dock inte har räknat med då är vår vän inflationen. Den beräknas enligt Konjunkturinstitutet bli ca 0,5 procent 2014. Således blir Barbaras faktiska löneökning 2 procent. Vad vi heller inte räknat med är Barbaras OB tillägg. Den räknas inte till grundlönen, och brukar därför användas som ett argument för att sjukvårdspersonal faktiskt inte är så underbetald som den vill hävda. Vi tänker då, för saks skull, bort vad all den skiftande arbetstiden gör med Barbaras hälsa och välmående. Vi bortser från vad att arbeta natt, dag och kväll, där tiden skiftar från vecka till vecka, gör med Barbaras kropp.

Barbaras OB-tillägg ligger månadsvis på ungefär 3000 kr. Varje månad tjänar hon således egentligen 23 105 kr. Ställer vid det i anslutning till hennes stundande löneförhöjning blir räkneexemplet helt plötsligt av annan dager.

23105 kr + 512 kr i löneförhöjning slår ut i en löneökning på cirka 2,2 procent. Vi introducerar åter vår vän inflationen, och vips har Barbara en löneökning på ca 1,7 procent. Detta efter nio år i vården, samlad erfarenhet, och en ålder på 34,9 år. 1,7 procent, tacksåmycket. Det samma gäller dig som sjuksköterska, där exemplet blir snarlikt. 

Men vadå då, säger du som inte arbetar inom vården. Så här ser det ut för alla! Och det visste ni när ni började inom vården! Suck it up! Då svarar jag: nej, så här är det verkligen inte för alla. Inte ens inom vården. Läkarnas löner stiger betydligt kraftigare. Chefspositioner inom landstingen får betydligt mer. Och ja, man ska ha mer betalt för mer ansvar. Men vi ansvarar för liv. Vad är mer viktigt än det? Och bara för att vissa får mer, ska vi då få de spottstyver som blir över? Hur sjukt är inte det?

Snabbt exempel, med It-sektorn, med inflationen medräknad, så får den en löneökning på minst 2,25 de kommande tre åren. MINST 2,25 procent.

Ska det vara såhär? Och till alla mina medsystrar: vid revisionen, stå på er! Våga säga ifrån! Nöj er inte med ”det finns inga mer pengar. Take it or leave it!”. Vi måste börja värdesätta oss själva och det arbete vi gör! Och om vi alla unisont och gemensamt faktiskt gör det, då måste arbetsgivarna agera. Titta på Norge och Danmark, som har liknande sjukvårdssystem som oss. De har råd att betala sin personal efter ansvarsgrad. 

Så, värdesätt ditt arbete. Får du inte en acceptabel löneökning? Frånsäg dig då t ex ansvarsområden. Varför ska du ha ett extraansvar, bredvid det att ansvara för liv, om du inte får betalt för det? Mer ansvar i andra branscher ger mer betalt, varför ska det vara annorlunda inom sjukvården. Vi måste sluta med att ”ställa upp för att ingen annan vill göra det”. Det räcker sannerligen inte med en klapp på axeln ifrån arbetsgivaren, för väl utfört arbete. Det ska synas i lönekuvertet med.

Så, medsyrror, nu kör vi! 

Värdesätt ert arbete!

Image

 

Fortsättning, idag, 140317

Så, hur gick det för Er? Är ni nöjda? Jag är det inte. Och jag vet många med mig som inte heller är det.

Det är en skam att vi fortsätter att behandlas såhär. Titta på Norge och Danmark. Danska sköterskor tjänar i snitt 10 000 kr mer än sin svenska kollega. I Norge vet vi alla hur det ser ut. Finland hade länge haft det lika illa som Sverige, men genomförde 2007 en rejäl strejk. Vilket ledde till att deras löner höjdes avsevärt.

Tyvärr fungerar dialog inte längre. Det är rätt uppenbart. Vi färdiga sköterskor har mycket att lära av sjuksköterskestudenterna! De ställde krav, vilket ledde till att de nästan alla fick 24 000 kr i ingångslön. Och det är även så vi måste agera. Ställa hårda motkrav! Det är alla år av att bita ihop, knyta näven i fickan och härda ut som gör att vi står där vi står idag. Ett undervärderat skräpyrke, där landstingen behandlar oss som de själva vill.

Dela gärna med dig, hur har din revision gått? Om den gått dåligt, vad tänker du göra åt det? Vad kan vi göra åt det?

Kommentera!

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lönerevisionen är färdig – är du nöjd?

  1. Jessica skriver:

    Det är svårt det här med löneökning.. jag jobbar som socialsekreterare, inte heller en överbetald yrkeskår direkt. I år pratas det om en löneökning på 1,5% i min kommun. Det är ett skämt.. men tycker man att det är för lite får man bara höra att chefen bara har en viss pott att dela ut och om jag ska få mer måste någon annan få mindre! Eller så får man höra att det minsann är skatter som betalar min lön så om lönen ska öka måste kommunen höja skatten! Budskapet är helt enkelt: håll käften och skyll dig själv som valde ett människovårdande yrke! :/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s