”Norge missade pallen – yes!”

OS har snart blåst över. Tyvärr har jag inte sett så mycket protester som jag kanske hade hoppats på, med några få, få undantag. Väntat, givetvis. Men ändå, Jag hade kanske hoppats på mer.

Vad jag även hade hoppats lite mer på, är hur media rapporterar när det inte går bra för våra grannländer. Klart, med vår historia, så är relationerna mellan Norge och Finland lite speciella. Norge, som vi tvingade vara våra ”kompisar” i en ”union”. I nittioett år. Lite som den där feta ungen i lågstadiet, som på något märkligt vänster alltid slutade som hjälpreda åt den elaka killen. Och vi släppte inte Norge ur vår ”union” förrän Norge lite förstrött riktade kanoner mot vår gräns. Då ville vi inte vara kompis med kompisen mer. Plussa därtill på med transiteringen av tyska soldater till Norge, så kan man kanske förstå att lillebror vill tvåla till storebror lite. Allt väl så.

Lite samma är ju problemet med relationen Finland/Sverige. Man skulle kanske kunna tro att småhatet här återfinns i att vi alltid spöar dem i hockey, brygger bättre öl och inte pratar som om vi vore från rymden. Samtidigt ska man inte glömma bort att Finland var nedtryckt lillebror till Sverige i nästan 700 år. Lite som en familjs mellanbarn. Får göra allt slitgöra, medla mellan bråkiga syskon men sen ändå är den som får ta skiten. Ungefär som vi gjorde med Finland i fler hundra år. Och när finska vinterkriget kom, och Finland lite uppfordrande bad om kanske en soldat med ett gevär eller två som hjälp, vad gjorde vi då? Skrapade lite med foten i gruset. Tittade ner i backen. Svarade, så lågt att det knappt var hörbart, ”Alltsååå. Njaaaa. Vi håller på och bakar bullar i regeringskansliet och så…De blir så jävla lätt brända, vettu…Per-Albin skulle bli skitsur! Men lycka till för fan! Vi hejar på Er. Typ.”

Allt agg ifrån Finland kan givetvis också bottna i att vi alltid vinner i Finnkampen. Borde den förresten inte döpas om till Svenskkampen? Men, nej. Mest troligt är nog allt det där andra.

Så, historian gör såklart sitt. Och ska väl till viss del få göra det. Som sagt, lite rivalitet är bara trevligt. Men har det inte gått lite för långt när Aftonbladet stolt basunerar ut ”Northug på 14 plats!”, och nästan kissar på sig av glädje? Är det inte lite väl fräckt att bredvid en artikel om hur herrlandslaget i längdskidåkning tar guld, slänga in en artikel om hur norrmännen totalt klappat ihop? Jag menar, de skriver inte om hur Tyskland gjorde samma sak? Vissa kanske morskar upp sig nu, och vill påskina att ”Northug, den jäveln, han snackar alltid skit om oss!”. Jaha? Ska vi då sänka oss till en tvåårings nivå? Om någon säger att du är dum, måste du då som vuxen säga samma sak?

Detsamma gäller Finland, men där brukar inte journalisterna ha så fasligt mycket att säga. Det blir någon trött krönika om alla gånger lagen mötts. Istället är det vuxna (!) män som drabbar samman i diverse kommentatorsfält. ”Vi är bäst!” ”Nähe! Vi är bäst!” Och så håller det på sådär. Missförstå mig åter, rätt. Jag tycker rivalitet är kul. Sport bygger ju som bekant en hel del på det. Men just under sådana här stora mästerskap så tycker jag mig se alla de sämsta sidorna av idrott, istället för tvärtom. Vad hände med att glädjas med varandra? Det är väl toppenkul att Norge tar medalj? Eller? Och att Finland spöar Ryssland i hockeyn? Eller, tycker ingen annan än jag det?

Dessutom blir det mycket roligare när man kan heja på alla. Det blir liksom vinst varje gång. 

Håller ni med mig? Har rivaliteten inte gått lite för långt? Kommentera gärna nedan. Men helst inte om du är finne och älskar hockey. För då kommer det för eller senare dyka upp en dito svensk. Och då kommer allt bara spåra ur. 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s