Tjeckoslovakien 1938. Ukraina 2014?

Ja. För det går inte att undgå att dra den parallellen. Hitler använde just samma argument som Putin slänger sig med idag. Nämligen att landen i fråga hade, och har, en liten population av det invaderande landets ursprungsbefolkning. Och Hitler använde precis samma argument som Putin gör idag, nästan 70 år senare. Nämligen det att ursprungsbefolkningen ville återansluta sig till sitt ursprungsland.

Många likheter således. Både i det att de båda regimerna, både Nazi-Tyskland och Ryssland styrdes, och styrs, av högst osympatiska, machiavelliska herrar. Men, även i det att Tjeckoslovakien 1938, endast hade en liten del av landet som hade en majoritet av tysktalande. Nämligen Sudetenland. Känns det igen med idag? Krim-halvön har en stor del av ursprungsryssar. Samt, lite sådär påpassligt, även en stor flottbas i anslutning till Svarta Havet, där ryssarna har en stor flotta. Putin vill ge skenet av att han bara vurmar för sina stackars ryska vänner, som nu måste skyddas från Ukraina. Det, samt att ryska soldater på plats, måste få hjälp att skydda sin flottbas. Entré således för ca drygt 6000 ryska soldater till, beväpnade till tänderna.

I verkligheten är det såklart inte alls såhär. Vladimir Putin använder såklart sina landsmän för att få ett legitimt skäl att invadera ett granland, som tidigare tillhört Sovjetunionen, men som nu, i och med sin nya regim, vill närma sig väst. Med all säkerhet hade även Ukraina valt att gå med i Nato, som skydd mot den stora grannen. Därför väljer nu såklart Putin att slå till först. Och han kommer, sanna mina ord, att annektera hela Ukraina. Frågan är bara vem som ska stå upp mot honom?

FN är direkt uteslutet. Ryssland kommer att använda sig av sitt veto i säkerhetsrådet. USA? Nej, det tror jag inte. Obama har alldeles för mycket att förlora på ett sådant beslut. Nato? Knappast troligt. En väpnad konflikt av den magnituden skulle kunna få oanade följder. Vad finns då kvar? Inget.

Således kommer Ryssland att vinna Ukraina på walkover. Frågan är väl bara vad som blir följden av detta? Chamberlain ”gav”, med västvärldens goda minne, bort Tjeckoslovakien till Tyskland 1938. I samband med det proklamerade han stolt de bevingade orden, ”Detta betyder fred i vår tid!”. Vilket såklart inte blev följden. Som bekant valde Tyskland ett år senare att invadera Polen. För att koppla detta till den situation vi har idag, vad kommer Putin att göra? Om han vackert får ta Ukraina, utan minsta påbackning, kommer han då låta sig nöja med det? Eller ligger då plötsligt andra, forna Sovjetrepubliker, också pyrt till? Det är min gissning. Att ge bort Ukraina kommer inte, precis som det inte gjorde för nästan sjuttio år sedan, garantera fred i vår tid. Tvärtom tror jag det kan öppna för betydligt värre problem.

Vi går onekligen en skakig framtid till mötes.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tjeckoslovakien 1938. Ukraina 2014?

 1. vrangpelle skriver:

  Verkligen. Ukraina har varit och är som en buffert mot väst och det är klart att det blir jobbigt för Putin om landet inte gör som han vill. Känns som om det kommer bli en ny järnridå och ett nytt riktigt kallt krig

 2. Pelle skriver:

  Putkin. För oss som inte kan ryska. Vad säger de i videon?

 3. Putkin skriver:

  Att delar av de som deltagit i demonstrationerna i Kiev är neo-nazister och att mannen som drar i slipsen är en högerextremist som tidigare dödat ryssar. Att han nu sitter i det ukrainska parlamentet. Att högerextremister/neonazister (Svoboda) sitter i Ukrainas nya regeringen, med ministerposter. Att varken EU, Nato, USA fördömer eller riktar några som helst protester mot detta faktum menar man bevisar att Nato/EU/USA endast har strategiska militära skäl till att protestera mot Rysslands invasion. När Saudi Arabien invaderade Bahrain och slog ner de folkliga protesterna där (USA har en marinbas där) kom inga reaktioner från USA/NATO/EU.
  Info om Svoboda: http://expo.se/2012/svoboda-ideolog-kallar-forintelsen-en-guldalder_5421.html

  Läs även den israeliska tidningen: http://www.haaretz.com/ om Svoboda attacker mot judar i Ukraina.

  Självklart måste Ryssland lämna Ukraina, men svensk media måste tro att svenskarna klarar av att få en mer komplicerad bild av händelserna i Ukraina. Det är inte bara Ryssland som har ett ”kolonialt-1800-talstänkande”

 4. Puktin skriver:

  Här en bra artikel som nyanserar (motsäger) den bild jag hittills givit er, men dock intressant, viktig och inte minst välskriven:
  http://www.nybooks.com/blogs/nyrblog/2014/mar/01/ukraine-haze-propaganda/?insrc=wbll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s