Allmän förskola från 2 år?

Det är på det hela taget svårt, det här med politik. Eller, det är det ju inte. Men de som arbetar som politiker gör det urbota svårt. När vi, den stora allmänheten, tycker att ett beslut som verkar självklart bör fattas, vad gör då politikerna? Jo, de tillsätter en utredning. Så långt gott och väl, förstås. För man kan ju faktiskt inte kunna allt, och fördjupning inom alla områden är ju bra!

Men! MEN! Jag vet inte om ni märkt det. Det finns fortsatt ett område inom politiken där inga utredningar verkar behöva tillsättas. För där råder liksom ett konstaterat faktum att ”det här är bra! Vi behöver inte utreda det här! Och vi behöver verkligen ingen forskning att falla tillbaka på! För det här är bra! Va? Hur vi vet det? Ehhh…Vi vet bara det!” Vad jag pratar om? Det här!

Det ska tillstås att det inte bara är Socialdemokraterna som jobbar såhär. Alltså slänger ur sig fraser som ”…Tidigare sågs förskolan enbart som barnpassning när föräldrarna arbetade. Idag är den en viktig pedagogisk verksamhet och då borde det vara självklart att barnen ska få möjlighet att gå där oavsett vad föräldrarna gör”. Helt utan belägg. För det gör, i det stora hela, alla partier. Men finns det egentligen någon grund för vad som står ovan, samt för allt annat de politiska partierna slänger ur sig, när det kommer till våra barn och förskolan?

Tvärtemot vad som ovan påstås av Socialdemokraterna, så är inte förskolan inte en viktig pedagogisk verksamhet, vad gäller små barns inlärning. Jämför man t ex helt hemskolade barns betyg med dem som gått ”som vanligt” i skolan så har den föregående gruppen likvärdiga, eller något högre, betygssnitt. Detta kan med all säkerhet kopplas till den trygghet och närhet familjen kan erbjuda, till skillnad från oftast mycket stressig förskole/skolmiljö. (Källa)

Socialdemokraterna vill även att förskolan skall vara allmän från 2 års ålder. Varför denna ålder skall sänkas, från idag 3 år, är väldigt oklart. Det ges ingen förklaring till varför detta bör göras. Finns det någon forskning som tyder på att en sådan gräns är till barnens bästa? Nej. Inte mig veterligen. Däremot finns en svensk avhandling från 2001, skriven av Ingrid Hårsman, som påvisar motsatsen. Barn som startar tidigt i förskolan (från 1 år och fram till 3 år) har betydligt svårare att anpassa sig till en verksamhet, samt reagerar med betydligt mer stress, än äldre barn. Tycker Socialdemokraterna att det är bra?

”…Den andra utgångspunkten är att förskolan ska underlätta för föräldrarna att arbeta, bidra till samhällsekonomin och tjäna pengar till familjen”

Det här är nog närmare sanningen, än den att man vill främja främst barnen. För vi vuxna ska arbeta. Tjäna pengar. Och då ska barnen vara i förskolan. Gärna länge. Det Socialdemokraterna, tillsammans med alla andra partier, glömmer bort är alla kostnader för :1. Själva platsen på förskolan (11-12 tusen kronor i månaden/barn). 2. Kostnaden för VAB för föräldrar, med sjuka barn. 3. Karens- och sjukdagar för föräldrar som blir smittade av sina barns förskolebaciller. 4. Den framtida kostnaden för barns som får anknytnings/inlärningssvårigheter, relaterat till en ofördelaktig förskolemiljö.

Listan kan såklart göras längre. Betydligt, till och med. Men att säga att förskolan genererar en vinst till samhället, ekonomiskt, är sannerligen en sanning med modifikation. 

Avslutar gör Socialdemokraterna med: ”Forskningen visar att en bra förskola stärker barnen. Alla barn ska därför ha rätt till förskola oavsett vad deras föräldrar gör. Idag gäller rätt till 15 timmar per vecka. Denna rätt vill vi successivt utöka. Vi vill dessutom avskaffa vårdnadsbidraget”.

Vad denna forskning är, eller om den ens finns, är högst oklart. Dessutom är meningen hemskt luddig. Ja, en bra förskola är såklart bra för barnen. Det är ungefär lika klarsynt som att säga att: ”en god bulle är god att äta!”. Såklart. Men finns det egentligen belägg för det här? Att förskolan är så alldeles utmärkt och fantastisk? Jag tänker då främst för små barn (barn under 3 år)? Nej. Det gör det inte. Däremot finns det en hel del forskning som tyder på motsatsen.

* Små barn som tillbringar långa dagar i förskolan får ett mer impulsivt och lynnigt humör, samtidigt som de uppvisar förhöjda stressnivåer, jämfört med barn som vistas där mindre. (Ahnert L, Gunnar MR, Lamb ME (2003).)

* Små barn som vistas i stora barngrupper med låg personaltäthet (som i Sverige) får, trots att motsatsen ofta basuneras ut, en sämre språkutveckling än barn som vistas hemma eller i mindre grupper. (Palmérus K. (2003). )

Två axplock, som direkt påvisar motsatsen till det som Socialdemokraterna vill och påstår. Gällande Vårdnadsbidraget vet jag inte ens vart jag ska börja. Med tanke på nedmonteringen av det tidigare alternativet dagmammor, så är det väl bra att folk får lite alternativ? Dessutom kostar varje barn med vårdnadsbidrag MAX 3000 kr i månaden, medan ett fulltidsbarn i förskolan kostar drygt 4 ggr mer. Varför ska man dra in på den lilla kostnaden, samtidigt som man inskränker den lilla fria valmöjlighet som finns? 

Meningen med denna krönika är inte heller att ge någon dåligt samvete, utom möjligen då politikerna. För de slänger ur sig påståenden som med tiden verkar ha blivit ”sanningar”. Sanningar, helt utan förankring. 

Så, nästa gång du hör påståenden om hur bra förskolan är för våra små barn, försök då steget längre. Ifrågasätt! Läs på! 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Allmän förskola från 2 år?

 1. mollan skriver:

  Jag tror dessutom att de flesta som arbetar inom förskolan också håller med dig. Det är vansinnigt! Det värsta är att alla partier verkar överens (förutom kd och sd men dem går ju inte att rösta på av andra anledningar). TROTS att det går emot forskning och expertis.

  Stackars de barn som växer upp idag.

  // förskollärare

 2. Ann-Sofie skriver:

  Vi har en fantastisk förskola men yngre barn mår bäst hemma med sina föräldrar. Önskar möjligheten fanns att ha sina barn hemma till tre års ålder. Men vårdnadsbidraget idsg gör att det inte fungerar för väldigt många familjer 😦
  // också förskollärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s