Vad är det vi jagar?

Och är det verkligen värt det?

UNICEF släppte, tillsammans med organisationen The Academy for Human Rights in Business, en rapport om hur våra barn drabbas av en allt mer ökad arbetsbörda för oss vuxna. Så tyngda är vi i Sverige, av alla krav och övertid på våra arbeten, att UNICEF efterlyser forskning på området. Så oroliga är de alltså för eventuella följder för barns psykiska och fysiska hälsa. Och känns det inte rätt självklart att det kommer få följder?

Här har vi ett exempel. Barnen kan således ta skada. Och vi vuxna gör det uppenbart. Och följdfrågan blir således, vad är det vi jagar? Och är det värt det?

Vi jobbar allt fler timmar, både på jobbet, men även hemma. Samtidigt slimmas allt fler verksamheter, färre ska göra samma arbete som fler nyss gjorde. Allt i profitens namn. Och, samtidigt, drabbas vår egen och våra barns hälsa. Men ändå harvar vi på. Varför?

För att ha råd med det stora huset? Det går för all del att bo mindre, billigare. Jag menar, varför bo i ett gigantiskt hus när du ändå aldrig får träffa dem som bor där, ännu mindre vara där. Du är ju mer på jobbet än hemma.
För att ha råd med den där thailandssemestern? Är de där två veckorna verkligen så otroliga att de är värda resten av årets slit? Är de värda din, och din familjs hälsa?
Lägga pengar på hög? Blir du gladare av att ha massor av pengar på banken om du dör i morgon?

Missförstå mig rätt, jag förespråkar inte att alla ska bli hippies, sluta jobba och leva en timme i taget. Men, reflektera över det här: alla kan gå ner lite i arbetstid. Få lite mindre pengar, men mer tid för sig själva och sin familj. Således mer tid för det viktigaste i livet. För jag har nämnt det förut: människor ångrar främst en sak när de ligger på dödsbädden.

Nämligen att de inte umgåtts mer med sina nära och kära. Skulle fler gå ned i tid, skulle den allmäna fysiska och psykiska hälsan med all säkerhet förbättras. Samtidigt skulle fler arbetslösa få arbete. Win-win!
Och tro mig, jag som arbetar i en verksamhet som ofta gränsar till döden, jag vet hur snabbt livet kan ta slut.

Så, ställ dig själv frågan: om jag dog imorgon, skulle jag då vara nöjd? Lever jag det liv jag vill leva?

Eller jobbar jag kanske för mycket?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad är det vi jagar?

  1. Jag håller helt med dig i sak, men är inte den bättre lösningen 6 timmars arbetsdag? 8 timmar är ju ingen naturlag och det är definitivt för mycket. Dock har många svårt att klara sig på mindre lön. 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön skulle (är jag ganska säker på) förbättra folkhälsan och minska sjukskrivningarna (det har man sett på de platser där man provat) och dessutom skapa fler arbetstillfällen. Det borde vara värt pengarna tycker jag! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s