Varför envisas vi med att omyndigförklara alla mammor?

Valspurten har så sakteliga tagit fart. Eller valfloskelspurten, som den egentligen med sitt rätta jag borde kallas. Partierna slår världsrekord i att smutskasta varandra, samtidigt som de i nästa andetag lovar saker de aldrig kommer hålla.
Alla beter sig lika illa. Eller ja, Sd är som vanligt bara skrot, men det är ju intet nytt under solen.

Något jag dock fångat upp, och som känns typiskt för mellanmjölkssverige, är den massiva kritiken mot vårdnadsbidraget. Samtliga partier, utom Kd, basunerar starkt ut att ”vårdnadsbidraget måste avskaffas! Det spär på segregation och håller kvinnor från arbetsmarknaden!”
Särskilt de röda partierna bröstar upp sig här. Med all säkerhet därför att förskolan ligger dem så varmt om hjärtat. Samma förskola som det nu dagligen rapporteras om, är i ett eländigt skick. Men,  strunt i det! Kvinnor ska ut i arbetslivet, vare sig de vill det eller inte. På barnens bekostnad! Allt i jämställdhetens namn, tack och bock och amen!

Något jag kan reagera enormt på är den här klappa-på-huvudet mentaliteten. Politker verkar utgå ifrån att kvinnor inte vet bättre. Således ska de få valmöjligheter som finns raderas, och kvinnor (för det är bara de som omnämns i den här debatten. Att det sedan finns män som är hemma med vårdnadsbidrag, det är liksom inte viktigt) ska ut i arbetslivet. Vad man som politiker inte verkar förstå är att det faktiskt (hemska tanke va?) finns kvinnor OCH män som själva väljer att vara hemma. Och de är fullt införstådda med vad det innebär. Både gällande sin nuvarande inkomst, men också sin framtida pension.

För det argumentet används ofta: ”Tänk på er framtida pension kvinnor! Vem ska försörja er sen?!”. Ja, säger jag. Tänk på den. För med tanke på hur bra våra pensionärer har det nu, så ska vi ju fullt förlita oss på att staten hjälper oss, även i framtiden.
Eller inte.
Lev inte nu, utan tänk 50 år framåt!

Att man som man eller kvinna väljer att vara hemma, och få en ersättning på max 3000 kr i månaden, till skillnad från en dagisplats som kostar det fyrdubbla, har inget att göra med kampen för jämställdhet. Det har heller inget att göra med att man som kvinna inte förstår bättre. Istället är det ju faktiskt så att man i de flesta fall gör ett aktivt fall. Och ska då män som aktivt väljer att stanna hemma med barn applåderas, medan kvinnor bespottas och nesvärderas till mindre förstående individer?
Det, om något, är väl orättvist och luktar unket.

Är det inte bättre att man satsar extra resurser på de få som hamnar utanför, istället för att straffa alla de andra som gjort ett aktivt val, vare sig man är man eller kvinna?
Och att vi på så vis behåller de få valmöjligheter vi faktiskt har kring våra små barn.
För gudarna ska veta att de behövs!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s