Om Askungen haft Facebook

Läste i sedevanlig ordning godnattsaga för barn 1 och 2 nu under kvällen.  Dagens godbit var ”Askungen” i en mycket förnäm utgåva, med utfällbara sidor. Det slog mig där och då, att tiderna förändras. Inte för att jag tror att det någon gång funnits en tid då tjejer åkte runt som låtsasprinsessor i en övergödd pumpa, med glasskor på fötterna. Men ändå.  Världen har förändrats en del de senaste två decennierna.  Vad jag svamlar om? Vi tar det från början.

Askungen bor med sina styvsyskon och sin styvmor. Utöver att de behandlar henne som en Sverigedemokrat behandlar tiggare, så är det ju inte så häpnadsväckande.  Jag menar, hur många ungar har idag inte regnbågsfamiljer? 7011 syskon med 5 olika föräldrar. Således skulle en nyskriven ”Askungen” behöva ha helsyskon och två icke-skilda föräldrar.

Helt plötsligt, oklart varför, dyker en snubbe upp på en häst och bjuder in random tjejer till slottet. För en ”fest”. Jag vet inte vad ni andra föräldrar säger, men jag skulle ställa mig hemskt skeptisk till att släppa iväg mina barn till denna ”bal på slottet”.

image

Idag hade denna fest troligen utannonserats via Facebook. Och Askungen hade varit blockad från den hemliga gruppen, titulerad ”Vad är en bal på slottet ft. Avicii”. Askungen blir såklart ledsen.  I boken städar hon och pratar med sina möss. I nutid hade hon nog stängt in sig på sitt rum och uppdaterat sin facebook-status.

”Inte bjuden på balen på slottet 😦 #sadgirl #askungen #någonsomharenglasskotillövers ”

Igen (!) dyker en random person upp, och förvandlar Askungens kläder och rullar fram en muterad pumpa. Med hjul. Dessutom tilläggs det att ”förtrollningen bara räcker till klockan 12”. Det här blir ju högst oklart. Enligt vems klocka gäller det här klockan 12? Trolltantens? Askungens? Fröken Urs? Nåväl. Askungen godtar allt det här, sätter sig i den muterade grönsaken, och åker till slottet.

Det här kan ju såklart inte hända idag, om vi inte utgått ifrån att Askungen beställt internetdroger och ringt en taxi. Den goda samariten torde då, istället för en trolltant, vara en förälder som jobbat för mycket och har dåligt samvete. Tacka då Gud för Swish och pengar.

”Ska VISST gå på balen på slottet! YOLO! #happygirl #glasskorrockar ”

image

Askungen dansar sedan med prinsen, i boken till fioler och annat mysigt. Idag skulle det förmodligen vara till Avicii. Och det skulle sannerligen inte vara hela kvällen. Det skulle snarare vara ”typ-hela-kvällen-med-stopp-för-instagramselfies-och-facebook”. Typ. Sedan klämtar klockan, fortfarande oklart vems tid vi går efter. Och Askungen får kalla fötter. Bokstavligt talat. För hon tappar sin glassko (!)

Awsome kväll på slottet alltså! Avicii var kung! Träffade världens sötaste kille! YOLO! #happygirl #harnågonsettenglassko #harnågonsettenpumpamedhjul ”

Av alla saker i den här…märkliga sagan, har jag alltid haft svårast för glasskon. Varför, liksom? Den måste för det första vara gjord i pansarglas, värdigt en framruta på en hummer, för hur håller den annars? Dessutom, borde den inte vara hemskt hal? Och Askungen har ju inga strumpor? Blir den inte rätt svettig då? Är det därför hon tappar den?

Så Askungen drar, och lämnar efter sig en sko. Prinsen hittar den, och stirrar som ett psyko på den i månljuset. Creepy.
Men vad han sedan gör i boken, är fan Hannibal-Lecter-sjukt!

image

Han skickar ut sin festfixare, han med hästen ifrån början, så att ALLA flickor i staden får prova den. Ok…

Om en snubbe på häst dök upp utanför ditt hus och vänligen, men bestämt uppfordrande dig att prova en svettig pansarglassko…skulle du göra det då?
Hade prinsen å andra sidan funnits idag:

”Träffade snyggaste bruden igår på balen! Fick aldrig hennes nummer, men har hennes sko! Dela gärna och sprid! #avicii #jagälskarskoravglasimånskenet #yolo ”

Och, via sin festfixare (eller Facebook-status-delning) så hittar han sin Askungen. Och utan att ens fråga prinsen varför han behållt hennes sko, tvingat alla tjejer i byn att prova den, samt varför han dregglar så fort han ser skon, så flyttar de ihop.

” Är så glad! Hittat världens finaste kille! #romance #flyttaihop #happygirl”

” Dags att gänga mig. YOLO! #skorimånsken #ledsenfördetdärmedattallavartvugnaattprovaskon #Yolo”

#Slutetgottalltinggott

image

Flämtade prinsen?!” Oooook…

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s