Lägg ner den där jävla telefonen (i sommar)

Ja.

Ni som följt den här lilla bloggen ett tag vet sedan innan vad jag tycker om föräldrar som  överdrivet pillar på telefonen när barnen är med. (Om ni missat det finns det att läsa här). När jag skrev det där, förra året, fick jag en hel del publicitet. Radio och teve hörde av sig. Ni som kommenterar hörde också av Er. Mest med glada tillrop och ett tack för påminnelsen. En påminnelse som jag tror alla (ja, det inkluderar även mig själv) föräldrar behöver. Nu vill jag åter göra Er alla, även ni som blev galna och tyckte jag hörde hemma på stenåldern, uppmärksamma på samma sak igen. Fast nu med ännu mer emfas. Varför? Därför att nu börjar sommaren. Och då ska de flesta barn bada.

40-50% av alla drunkningstillbud med dödlig utgång, drabbar barn mellan 1-4 års ålder. Bara det är ju katastrofala siffror. Och kanske tänker du då att, ”jamen, det måste ju gälla typ havet. Och kanske poolen ifrån Biltema?”. 

Nej, Tyvärr inte. Barn, särskilt de lite mindre, kan drunkna i så lite som 2,5-5 cm vatten. 2,5 till 5! Förstår ni hur lite vatten det är? En liten vattenpöl. Badkar med lite vatten i. Till och med en större hink. Det räcker med lite vatten på botten. Och ni som har en liten kille ska vara extra uppmärksamma. De är nämligen 4 gånger så ofta drabbade, om man jämför med sina små tjejkompisar.Oavsett kön så handlar det, bredvid mängden av vatten utanför kroppen, inte om mycket som behöver komma in i barnens lungor för katastrofala följder. 4 ml (sic!) är den mängd som krävs för en drunkning med dödlig utgång. Det är som en liten shot på krogen, om man vill jämföra. Inte mycket alls.

Och för att koppla till telefonerna. Jag vill säga att det är skillnad på dem och t ex böcker. Givetvis ska inte båda föräldrarna sitta och läsa en Steig Larsson. Någon, och det ska vara uttalat vem det är, håller vakt. Den andra kan för all del göra vad den vill. Typ burpees eller äta glass. Men en, minst!, ska alltid ha vakten. Och telefonen då, jämfört med boken. Den plingar ju och har sig. Kräver och pockar på uppmärksamhet. Det gör dem betydligt farligare än en bok. För man ”…ska ju bara kolla en sak…”. Kom ihåg, 4ml vatten i barnet, det räcker. Och det går fort! En telefon kan för all del vara bra att ha med sig, om den där föräldern som gör burpees råkar stuka foten. Eller får ont i magen av för mycket glass. Men det kanske räcker med just en telefon? Kanske till och med en gammal jäkel, som inte ens har pekskärm? Så slipper man liksom hela den där grejen med fejjan och instagram. 

Så. alla! Om mitt förra inlägg om att lägga undan telefonen var ett vänligt, vänskapligt råd, så är det här en rejäl omskakning och pekpinne! Lägg undan telefonen i 

Det här inlägget postades i viktigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s