Har du ätit jordgubbar?!

Den svenska sommaren! Så mytomspunnen , så glimrande magisk! Full av piggelin, folköl och Tommy Nilsson låtar, som nu visserligen mer kan associeras med byggvaruhus än med romantiska Prippsblå-kvällar. Men ändå! Det är trots allt tiden då vi svenskar, om så bara för några månader, kryper ur onepiecen och lever ut på riktigt. Skakar av oss nio månader av konstant snålblåst och skrapa-is-från-biljävels-rutan, för att insupa allt vad Evert Taube så vackert knåpade ihop mellan sina rödvinsfyllor.

Det märks tydligt när det är dags för sommaren, så där på riktigt. Särskilt för mig som arbetar med människor, och där samtalet är en naturlig del av mötet med patienten.

”Har du ätit några jordgubbar ännu?!”
Frågan kommer som ett pistolskott, från ung som gammal. Knappt hinner man svara, innan frågeställaren själv kvickt besvarat sin egna fråga.
”Det har jag! De var riktigt saftiga och fina!”
Det där sista brukar liksom sägas lite i triumf. Lite som att ”jag har minsann fått jackpotten,  men det har inte du!  Haha!”
Försöker man sig på att svara att,” jo jag har ätit jordgubbar”, brukar repliken komma fortare än en piskssnärt.
”DE VAR INGET GODA VA?! LITE TORRA?! DET ÄR SÅ SVÅRT ATT HITTA BRA GUBBAR NU FÖR TIDEN!”

Samtidigt som utropet ovan väller ut ur munnen på personen mitt emot mig brukar huvudet läggas lite på sned. Lite som i en tyst bedjan.
Som för att säga ”låt mig åtminstone få ha ätit de godaste jordgubbarna! Ge mig det lilla! Jag blev fan vald sist på gympan jämt, genom alla skolår, men jordgubbar är jag en jävel på! Släpp av mig i djupaste, inre Mongoliet, men på tio minuter kan jag hitta de godaste jordgubbar du ätit!”

”Ja, de var lite torra. Smakade inte så mycket.”
JordgubbsMessias skiner upp. Nickar som en hårdrockare på festival.
”PRECIS! Precis! Det är så svårt att hitta bra gubbar nu för tiden!”

Att dagstidningarna dessutom kan ha löpsedelar (!) med rikstäckande nyheter om just jordgubbar förstäker ju bara tesen om att sommaren inte bara är lek, sol och bad. Det är minsann på blodigt allvar också. Har bra jordgubbar blivit en statussymbol? Nåväl. Någonstans i vårt avlånga land finns de där saftiga, djupröda gubbarna, som är så åtråvärda. Dom som är så få förunnade.
Men lämna det letande till proffsen. Vi normala dödliga får nöja oss med vanliga,  torra gubbar.

image

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s