Är det där vinet så viktigt?

Ja jävlar.

Jag blir lika förvånad varje gång sådana här snyfthistorier dyker upp. Mammor som ammar, som slåss för rätten att få dricka sprit/vin samtidigt. Som bröstar upp sig likt King Kong och ilsket väser ”…Att livsmedelsverket har minsann sagt att man kan dricka ett par glas vin i veckan och amma!”. Jo. Jo visst. Samma verk som till för ett litet tag sedan fortsatt rekommenderade fem brödskivor om dagen, som en del i en ”allsidig kost”.

Men visst. ett glas vin gör säkert ingen livsfarlig skillnad. Titta på Frankrike, de pimplar vin och ammar sina barn. Men så käkar de förvisso sniglar och tycker barnaga är en bra uppfostringsmetod också. Är det inte bättre att vara på den säkra sidan? Utan sniglar och örfilar? 

Jag blir nog mest förundrad över att den där alkoholen kan vara så extremt viktig. Att man ”måste minsann få dricka, trots att man är mamma!”. Eh? Varför då, skulle jag vilja repliker. Helt klarlagt är faktiskt inte vad alkohol kan ställa till med för elände på små bäbisar. Och, igen, är det så viktigt? Så länge ammar faktiskt inte genomsnittssvenskan. Är det en sådan uppoffring att inte dricka sprit ett tag i sitt liv? Kan man inte dricka alkoholfritt? Jag tycker det är beklämmande att se att denna rättighet så rigoröst ska försvaras. Med näbbar och klor. Andra saker, som barnfattigdom och främlingsfientlighet, det kan vi bortse ifrån. Men FAN ta den som ifrågasätter min rätt att amma och dricka vin samtidigt!

Kan vi bara umgås över sprit, här i Moder Svea? Kan man inte lika gärna ta en cola?

Frågan är väl egentligen inte om man som mamma ska dricka alkohol när man ammar eller inte. Istället är kanske den mest relevanta frågan, ”om jag inte kan avhålla mig från ett glas vin i dryga året, utan att bli helt rabiat och ringa Aftonbladet, har jag inte lite problem med spånken då?” 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Är det där vinet så viktigt?

 1. nipornas skriver:

  Pricksäkert!

 2. Pelle skriver:

  Det finns ett fel med din blogg, och det är att du
  skriver för sällan 🙂 Tack för underbara inlägg!!

 3. diana Hasselqvist skriver:

  Jag tycker att det handlar om matematik! Om en mamma dricker ett glas vin innehåller hennes blod, låt oss säga 0,3 promille alkohol. Bröstmjölken får exakt samma promillehalt. Så barnet slurpar alltså i sig en dryck som innehåller 0,3 promille alkohol. Hur mycket behöver man dricka av något som innehåller 0,3 promille alkohol för att ens eget blod ska komma upp i samma promillehalt? Vi tar ett spädbarn som väger ungefär fyra kilo. Hela blodvolymen uppgår till ca 360ml. Då måste barnet amma 3,6 dl bröstmjök, alltså hela sin egen blodvolym vid ett och samma tillfälle för att komma upp i samma promillehalt. (Egentligen ännu mer eftersom barnet samtidigt späder ut sitt blod med all vätska)
  Behöver verkligen svenska mödrar skrämmas och skämmas för allt?

  • mmafarsan skriver:

   Man skulle ju kunna vända på det också. Oavsett mängd, ska ett spädbarn ens ha alkohol i sitt blodomlopp? Med en lever och njurar som inte överhuvudtaget är anpassade för den substansen? Jag ställer frågan igen, är det så svårt att strunta i alkohol ett tag? Är det verkligen så viktigt?
   Vidare, efter två glas rött är åtminstone jag påverkad. Jag dricker iofs hemskt sällan, men är ändå en rätt hygglig bit på 90 kilo. Är man verkligen lämplig att bolla med ett spädbarn när man är alkoholpåverkad? Svaret är väl rätt självklart.

   • Diana skriver:

    Ingen, oavsett kön ska ha hand om ett barn påverkad. Där håller jag med dig till fullo! Men predika då detta för BÅDE pappor och mammor och inte en ensidig text som denna.

   • mmafarsan skriver:

    Eh? Fallet i texten som länken berörde var ju just en mamma. Som ammade. Hur är det att behandla en sak ensidigt?
    Du bemöter fortsatt inte det faktum att vin verkar vara viktigare än mänskliga rättigheter för mammor som ammar. Samt att bäbisar kanske inte bör ha alkohol i blodet. Oavsett mängd. Fan, drick en cola. Ska det vara dn sådan uppoffring?

 4. Karin skriver:

  Håller med dig. Kan inte förstå att det ska vara så svårt att avstå alkohol. Varför bara tänka på själv när man har fått barn att tänka på också.

 5. Aspis skriver:

  Åh tack tack, du vet jag älskar dig lite när du skriver sånt här. Jag kan inte förstå hypen över att alkoholen alls. Jag dricker emellanåt, ibland en cider ibland lite mer, jag har i unga dar supit som en sjöman men aldrig aldrig någonsin druckit alkohol när jag ammat mina barn. Inte ens ett glas vin efter att jag slutat amma och de fortfarande var under året. Präktigt, nja jag vet inte det, jag skulle vilja att fler tänkte som jag ( och du) i detta fallet. Varför i hela fridens namn måste det vara så viktigt att FÅ drick alkohol hela jäkla tiden, det finns ju en anledning till varför vi inte häller alkohol i barnens glas..ja just för de är barn. barn ska inte (behöva) hanteras av en person mamma, pappa mormor, granne whatever som är påverkad av aldrig så lite alkohol.
  Du är min idol du 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s