Barnsånger alltså.

Det här med barnsånger är en specialare. Allt ifrån att kor ska ut och ro till att barnen ska lära sig att samtala med lamm. Visst, allt det här är i välmening, och för att barnen ska ha kul. Och det kan jag ta. Till en viss gräns, ska tilläggas. Men, det finns en låt jag inte kan lyssna på längre, inte för att den har sjungits/spelats sönder, nej. Utan för att trots att jag kan tänka mig en viss orimlighet i barnvisor, så är det här helt jäkla utflippad. Jag menar, någonstans måste vi väl värna om barnen? Ska de lyssna på sådant här elände?! 

Mina vänner, jag bjuder Eder följande:

Ett gammalt fult och elakt troll det var en gång,
som kom till detta landet i en luftballong.

Ok. Redan här lyfter jag på ögonbrynet. Trollet kommer i en luftballong?! Nåväl. Jag låter det passera. För det blir värre. Så mycket, mycket värre. Vi fortsätter.

Det lade sig i Småland med huvudet på Åland,
och fötterna de var i samma stund i Lund

OK! Nu jäklar stannar vi upp. För vad är det här för dravel?! Om ”det” nu lade sig i Småland, hur stor var då ballongen? Eftersom att ”det” lade sig i Småland så antyds det ju att ”det” är något väldigt stort. Och följdfrågan måste därför då bli, hur stor var egentligen ballongen? Och var stod den? 

Vidare då. Småland till Åland. Visst det rimmar fint, men faktamässigt? Om vi utgår ifrån att ”det” lade sig på rygg i Småland, någonstans i mitten, låt säga Värnamo. Vi bortser vackert ifrån alla stackare som blev krossade under ”det” och inser kvickt att något inte stämmer. För från Värnamo till Åland är det 55 mil. Och från Värnamo till Lund är det 21,4 mil. Visst, alla ser vi lite olika ut, men om trollet ligger på rygg i Småland, och har huvudet mot Åland, då har han en hals som är dryga 40 mil. Med huvud. Och hans ben är bara 21.4 mil, kanske något mindre. Förstår ni hur knäppt det här trollet skulle se ut? Barbie, släng dig i väggen. 

Och hos det gamla trollet var en trollmadam.
En näsa hade hon som hela Amsterdam.
Hon lagade till maten och lade upp på faten
en kaka utav sand så stor som Svealand.

Trevligt så. Det vanskapta trollet har tydligen ändå lyckats fått ragg, sin giraffhals till trots. Kul för honom. Men hon verkar ha lite stor näsa. Amsterdam är, förutom en stad dit folk åker och blir tokhöga, en rätt stor stad. 219 kvadratkilometer för att vara närmare bestämd. Där det får plats ungefär 762 000 människor. Trollet med giraffhalsen har således införskaffat en trollmadam som har en näsa där hela Göteborg och Uppsalas befolkning skulle få plats. Hur ska de här två trollen kunna hångla? Och hur stort är denna madams huvud, om näsan är så groteskt stor? Men, näsan till trots kan hon tydligen laga mat. Sand, närmare bestämt. Suck. Hur hon tillagar den orkar jag inte ens spekulera i. Men ”kakan” är lika stor som Sveland. Svealand är rätt stort. Betydligt större än Amsterdam-näsan, 80 846 kvadratkilometer, för att vara närmare bestämd. Här står alltså girafftrollet och Amsterdamsnäsan-madam med en kaka som är rätt stor. Jämför vi med trollet, som ligger i Småland (ovanpå Värnamo) så skulle kakan, om man ställer den på högkant, räcka honom till ungefär Stockholm. Kakan är alltså ungefär lika stor som Girafftrollet. Hur FAN ska de kunna äta upp den? Och var har amsterdamsmadam hittat så mycket sand?! Det är ju helt orimligt!

Och hos det gamla trollet var en gammal katt,
som var så stor, som hela Kattegatt.
långt bort i Yokohama man hörde hur han jama
och svansen var så rund som hela Öresund.

Alltså, jag vet inte om jag orkar mer. Här står två stora kreatur, som tar upp halva Sverige, lite grovt räknat. Med en sandkaka som skulle rymma dryga tre miljoner människor. För det bor det i Svealand. Plus en ballong, modell skitstor. Och nu ska man introducera en katt också. Kattegatt (haha. vad roligt det kan bli då. En katt, stor som KATT-e-gatt. Käften.), är 22 000 kvadratkilometer. Dessutom härjar monsterkatten, så det låter till Japan. Till andra fucking sidan jorden. Nog för att en katt kan låta, men vad är det här för skrälle?

Jag orkar inte mer nu. De drar i alla fall iväg i slutet på sången. Hur en ballong kan lyfta med en monsterkatt, en stornäsa och ett girafftroll, det vet jag inte. Ballongen måste i sådant fall vara typ lika stor som halva jordklotet. Förstår ni hur orimligt det här är? Så fan heller att mina barn får lyssna mer på den här sången! Den ger ju en världsbild som är helt efterbliven.

Thats it! Nu sätter jag på ”Änglamark” med Evert Taube. 

”Nu blir det musik mina vänner! Riktig musik, utan troll!”

Evert_Taube_1961

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Barnsånger alltså.

  1. Victor skriver:

    Nog för att jag också har försökt analysera och komma framtill hur det där skumma trollet, dennes madam och katt egentligen ser ut. Det har jag funderat över många gånger. (Dock inte som litet barn utan i mer vuxen ålder.) Men jag lär nog låta mina ungar få lyssna på den ändå.
    Om de är små nog att svälja att kor kan ro och att man kan tala med lamm, har de säkert ännu inte hunnit få inblick i den sanna världens geografi och proportioner. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s