Folkdräkter till krigshärdar?

Sverige är till mångt och mycket unikt som land. Vi har norrsken, ”lagom” och massor av köttbullar. Vi är också unika så till vida att vi,  visserligen lite på fegt manér,  undvek det här med världskrigen. Till mångt och mycket berodde detta på att politikerna insåg stundens allvar, slutade käbbla om ideologiska skillnader. Man sa inte emot varandra, bara för att (något för våra politiker att ta fasta på idag?).

Ja, man gick faktiskt så långt att man under andra världskriget bildade en samlingsregering.  Kort och gott, alla partier (utom kommunisterna) fick vara med och bilda regering. På så vis skapades en stark, handlingskraftig regering (nåja. Ganska i alla fall).

Vi har inget världskrig idag, som tur är. Men vi står inför ett prekärt läge, inför valet. För inget block ser ut att få egen majoritet.  Samtidigt som allt fler svenskar tappar sin humanism och lägger sin röst på Folkdräktspartiet. Och folkdräktens främste företrädare (Jimmie) hotar med nyval om inget dugligt regeringsalternativ finns efter valet (vilket är andra ord för att: ”vi vill kasta ut alla invandrare. Då kan vi strunta i nyval. Bara då, och om vi får rabatt på Flaggpunsch på systemet. ) Folkdräktsmannen förespråkar dessutom fram för allt, förutom att han ogillar alla som inte är infödda svenskar, att ”de ska hjälpas i sina hemländer”.

Ja tjena.
Ta Syrien. Eller för all del Irak. Civilbefolkning som mördas, fördrivs. Barn som skjuts.  Hur skulle du känna dig om du bodde där? Och helt plötsligt dyker en kille från FN upp i dörröppningen:

”Ja, hej på er! Jag vet att ni inte får åka någonstans,  utan måste stanna här i krigszonen. Men! Var inte ledsna! Jag har med hjälppaket från Sverige! Låt se här nu…folkdräkter och en burk sill. ..”

Missförstå mig rätt. Men självklart måste människor som fördrivs och mördas få komma hit. Det är väl en jävla självklarhet till och med?! Jag skulle i alla fall aldrig kunna se mina barn i ögonen och berätta att: ”..för tjugo år sen dog det folk lite varstans. Det var krig och så. Men de fick inte komma hit!”
”Varför?”
”Alltså…vi skickade ju folkdräkter och så…”

Så! Ge mig en kraftfull regering, må den så vara röd-blå, grön-blå eller rosa! Men!  Ge mig en regering som står upp för mänskliga rättigheter och allas lika värde!  Pretty please, with sugar on top?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s