Pengarna tillbaka om doktorn dröjer

Saxar här direkt ifrån ”Ordet fritt” på Correns hemsida, från den 29 augusti i år. (Vill man hellre läsa på plats, finns länk här.)

”ORDET FRITT Som patient ska man inte behöva vänta länge på sin vård! Det har Alliansrege­ringen varit klar med och tagit fram åtgärder för under två mandatperioder. I dag finns det klara tidsramar för när en patient ska ha kommit i kontakt med vården; till exempel att man ska få prata med en distriktssköterska/sjuksköterska samma dag man ringer sin vårdcentral. Denna vårdgaranti skapar trygghet.

Det finns inga tidsramar när man väl sitter i ett väntrum och väntar på att träffa sin läkare/sjuksköterska. Många har tillbringat tid i ovisshet i väntan på att få bli hänvisad till sin vård­givare. Det är en brist på bra bemötande när kommunikationen mellan patient och vården fallerar. Sådana förseningar kan helt enkelt bero på att läkaren/sjuksköterskan är upptagen med andra arbetsuppgifter. Detta är ett respektlöst sätt att möta en patient. Vi vet att det fungerar på de flesta vårdcentralerna, men det bör fungera på alla.

Folkpartiet föreslår att patienten ska få sina pengar tillbaka om de får vänta längre än 15 minuter utöver den bestämda tiden till sin vårdgivare utan att få något klart besked om varför det blir försening och hur länge förseningen kommer att pågå.

Med detta förslag vill vi förebygga onödiga brister i kommunikation med patienterna. Det är att visa respekt för dem!”

– 

Monika Broman (FP) Reza Zarenoe (FP)
 
———–
Ja dra på trissor. Folkpartiet börjar alltmer utmärka sig som partiet som likt en sönderslagen boxare svingar vilt omkring sig, i hopp om att fått till en desperat knockout. Är det inte ordningsbetyg, så är det minsann straffavgifter till doktorer och sjuksyrror som drar fötterna efter sig. Jag förnekar inte att det finns ett problem kring långa väntetider inom sjukvården. Inte heller vill jag förminska det obehag det tillför patienterna. ”…Det är en brist i bra bemötande när kommunikationen mellan patient och vården fallerar.” Ja. Där är vi helt överens, mina kära politiker. Men man kanske, istället för att föreslå böter, skulle vända på steken. Och ställa sig frågan ”VARFÖR får patienterna vänta?”. Svaret kräver ju inte direkt någon Einstein. Patienterna får vänta för att ni, politiker, sakta men säkert har utarmat sjukvården. Fler patienter, på samma eller oftast mindre personal (i effektiviseringarnas goda namn). Vad ska detta förslag egentligen åstadkomma?Tror ni det att det kommer gå fortare inom vården?
Vårdcentralerna är redan belastade till bristningsgränsen, och de som jobbar där (heja Er!) kämpar som vildar. Tror Folkpartiet att allt det här ska lösas genom straff och böter? Fast, det klart. Folkpartiet vill ju återinföra ordningsbetyget i skolan, som om det genom ett magiskt trollslag skulle fixa problemen som finns där. Jisses.
 
Det här förslaget är ett tomt slag i luften. Det är, dessutom, ett rejält hån mot alla som jobbar inom sjukvården. En syrlig uppmaning: ”Jobba snabbare! Annars får ni böter, och tänk på att patienten i väntrummet lider!”. Vi vet redan allt det där. Och det är därför vi dag efter dag kämpar på. För patientens skull. Och det är därför vi hoppar över matraster, jobbar över och struntar i att kissa. För patientens skull. För att vi, till skillnad från Er, har den yttersta respekt för dem. Det är NI, inte vi, som utarmar sjukvården.
Och det, om något, är bristande respekt för patienten. 
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s