Vart tar det egna ansvaret vägen?

Hujedamig!

Det går verkligen lite i vågor, hur media väljer att behandla oss i vården. Ena stunden skrivs det om att vi är hemskt överbelastade och utarbetade, för att sedan svänga på en femöring. Som i artikeln ovan.

Jag ska börja med att understryka att blodproppar kan vara farligt. De ska sökas vård för, ingen fråga om den saken. Men, hur är det egentligen med den egna förmågan?  Vari låg problemet att själv ta sig till akuten?
Två fel har solklart begåts här. Sjukvårdsupplysningen skulle kanske föreslagit en skjuts eller en taxi till Akuten? Ambulansen gör helt rätt, de känner på handen och armen. Vilka kontroller skulle ha konstaterat blodpropp, menar damen ifråga?

Nästa fel är kombinerat av Ellinor och vårdcentralen.  Vc borde ha remitterat Ellinor till sjukhus, men om nu Ellinor ”kan en del” (som hon själv valt att uttrycka det), varför tog hon sig inte själv till akuten?

Och här har vi det stora problemet. Att när någon numera är sjuk (inte dödligt sjuk, såklart, då behöver man ambulans) så verkar plötsligt det egna ansvaret ha upphört. Oavsett om det är en riktigt jobbig förkylning eller en misstänkt blodpropp, så ska någon annan fixa med transport. Gärna direkt. Helst för tre minuter sedan. Och såklart i ambulans! Och gör inte någon det, då ringer man tidningen och tittar ledset in i kameran.

Varför? Ambulansen är ingen taxi. Det är inte en gratisbil som ska komma oavsett hälsoproblem. Den är till för akut sjuka patienter. Punkt och slut.
Jag hoppas Ellinor blev bra, och slapp ha för ont. 
Men media måste sluta göra oss inom sjukvården den här otjänsten. Och folk måste baske mig börja ta lite eget, simpelt ansvar!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s