Sj, Sj gamle vän

3431459_2048_1152

”Ok! Om alla bara ställer sig på ett led så ska Ni få varsin bistrokupong. För kännedom är förresten Bistron i vagn 4 stängd, på grund av elfel!”

Vintern kommer uppenbarligen tidigt i år. Ja, jag talar inte om just vintern som årstid, utan då snarare om fenomenet Sj, som varje vinter totalt havererar. Stänger ned. Upphör att fungera. Trots att länder så som Ryssland, Kina och Schweiz lyckas rulla sin tåg i tid, med ungefär samma förutsättningar som Sverige, faller Sj år efter år totalt platt.

Igår kom årets första smäll, avsaknaden av minusgrader till trots. I sedvanlig ordning skylldes felet på lågoddsaren ”elfel”, som är en riktig favorit hos Sj, bredvid sin lika vanliga kusin till fel ”signalfelet”. Tolv tusen (sic!) resenärer fick vackert stå och vänta. Som vanligt med total avsaknad av information. Stockholms central fick åter agera hotell, för att ersätta de som inte kom hem med hotellnätter, det var som vanligt inte aktuellt.

Dan Olofsson på Sj lät muntert hälsa att ”på grund av de omfattande förseningarna, oavsett biljett, får resenärerna välja att avbryta sin resa och få tillbaka de pengarna!”. Lite sådär triumferande. ”Haha! Titta här vad snälla vi är! Ni får tillbaka pengarna!” Ja du, Dan, jag tror att den trösten är rätt liten, när man sitter fast på en tågstation långt hemifrån. Och dessutom, förmodligen, är tvingad till att åka med ett annat tåg, dagen efter.

Det är för mig rätt häpnadsväckande att det här problemet får fortgå, år efter år. Sj rycker på axlarna, delar (ibland) lite förstrött ut matkuponger till Bistron på tåget. Vad kostar egentligen det här problemet samhället som sådant? Folk kommer inte till sina jobb, extrabussar måste sättas in och Sj:s stackars personal måste jobba ofantliga mängder övertid. Hur kan ett företag få hålla på så här? Ponera att Vattenfall skulle göra samma sak, år efter år.

”Oj fan. Nu är visst elen borta igen. Vi tror det beror på ett signalfel. Eller ett elfel (haha). Men vi tror att elen kommer tillbaka snart. Ikväll, eller kanske imorgon. Vi vet inte riktigt. Men var inte ledsna, här är lite björkved som plåster på såren, så ni inte behöver frysa!”

Eller, tänk att vi som resenärer skulle göra samma sak. Du står i Sj:s bistro, redo att köpa en sådan där hutlöst dyr, torr smörgås och lite kaffe. Du är egentligen inte så hungrig, men du vet att risken är hög att du kan bli sittande på det här tåget längre än du planerat. På grund av ”löv på spåren” eller ”fel någonstans”, så det är lika bra att du bunkrar. När du ska betala säger du plötsligt till personalen i bistron:

”Hoppsan! Jag kan visst inte betala nu. På grund av ett oförutsett fel i min plånbok finns här inga pengar! Men var inte ledsna, jag kanske betalar sen. Eller imorgon. Här, ta den här servetten så länge. Jag har ritat ett ånglok på den, som plåster på såren. Det kanske förresten vore något för er? Jag har hört att de är betydligt pålitligare än de här tågen!”

Skandal är ett urvattnat ord, men likt förbannat är det passande. Byt ut Sj, och ge oss resenärer ett företag som åtminstone kan få tågen att rulla. Eller åtminstone kompensation som är värd namnet. Men allra helst, ett fungerande järnvägsnät! Gärna utan förseningar och torra mackor, tack!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sj, Sj gamle vän

  1. Bra skrivit ! Det är mer än sorgligt hur eftersatt skötseln är och det lär fortsätt på samma vis många år till, som det redan gjort alldeles för länge. Vad krävs för att det ska bli ändring kan man undra? Jag har förstås inga svar, men tror inte att det är möjligt under överskådlig tid. Det finns alldeles för många andra gropar att stoppa pengarna i som bedöms som viktigare. 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s