Det handlar om vanlig medmänsklighet

Vi ser dom varje dag. Utanför affärer. Utanför restauranger. Oftast med små handskrivna skyltar och foton. En del av oss blir hemskt upprörda. Andra illa berörda. Många tittar åt ett annat håll och låtsas som det regnar. Och regnar det redan, ja då kan man alltid låtsas som om det snöar.

Tiggarna upphör inte med att väcka känslor. Från att i  början på samhällsdebatten setts som ett problem grundat på de miserabla förhållandena i hemländerna, har pendeln nu svängt över åt andra hållet. Upprörda Östermalmstanter talar om att ”de förfular stadsmiljön”, arga finniga Norrlandstonåringar ger sig på dem och misshandlar. Sverigedemokraterna, detta parti för förfinade rättshaverister, passade opportunistiskt nog på att basunera ut att man skulle förbjuda tiggeriet, så där veckorna innan valet. Varför de aldrig stört sig på inhemska uteliggare är ännu oklart. Vem vet, de kanske inte förfular stadsmiljön lika mycket?

Folk får i mitt tycke tycka vad farao de vill. Man måste inte tycka att tiggeri är ok. Men vad som nu på senaste tid har fått mig väldigt upprörd är alla självutnämnda kommissarie Beck. Alla egenspanare, som om de bara fått tid och resurser, hade löst Palmemordet på en fikarast. De fullkomligt skriker ut på Facebook: ”HAHA! Jag såg minsann en tiggare släppas av med bil, utanför ICA! Sen hämtades denna någon upp! Det är bara bluff alltsammans!”. Varför de upprör mig? Vi kommer till det.

Medmänsklighet. Ett ord och begrepp som blir alltmer sällsynt i våra dagar. När ekonomin körs i botten, arbetslösheten skenar och allt ser mörkt ut, ja då tänker de flesta av oss främst på oss själva i första hand. Det får vara försåtligt.  Vad som dock är oförståeligt är hur medmänsklighet glöms bort, och förskjuts över till hat och misstro. Du har det dåligt, således måste det vara någon annans fel (för vidare fördjupning i ämnet, se Sverigedemokrat). Och detta har nu skjutits över på tiggarna. Allt är deras fel. De är egentligen rika som troll, alla har Iphones och bor på Grand Hotell. Klart de ska ha stryk. De tillhör ändå ligor som är organiserade, myser egenspanaren.

Visst. En del kanske har nyare telefoner. Och ja, en del är säkert organiserade. Men, än sen då? Tror du att de kommer hit frivilligt från en fantastisk miljö? Om vi vänder lite på det, om det kom en filur till dig som har heltidsjobb och en i allmänt schyst tillvaro, skulle du då gå med på att bli tiggare? ”Fan. Jag har det ju förträffligt här, men det där med tiggeri låter kul. Frysa lite, bli spottad på. Få ständiga blickar av förakt kastade på mig, samtidigt som någon halvgalen hemköpschef slänger en spann vatten på mig. Fan det låter rätt lockande. Vart skriver jag under?”

Nej. Såklart inte. Och här kommer åter medmänskligheten in i bilden. De flesta av de här människorna lever under usla förhållanden. De har kanske en familj hemma som har det ännu sämre. Plus då att de behöver stå ut med att folk önskar livet ur dem. Trots att de är tiggare, så är det faktiskt en människa som sitter där på marken framför dig. Tro´t eller ej. Och förmodligen tycker denna människa att dennes situation är rätt förkastlig. Och tills dess att hemländerna styrt upp situationen lär vi få leva med dem. Förfulad (om man vill se det så) stadsbild till trots.

Under denna tid tycker jag gott du kan bjuda på lite medmänsklighet. Du behöver inte skänka något, även om en macka eller en kopp kaffe kanske kunde vara på plats. Men försök att åtminstone se människan framför dig. Le åtminstone, det kostar ingenting alls. Och ger kanske en gnutta värme i själen till den som annars bara får hat. Det är faktiskt inte svårare än så.

Det handlar om vanlig medmänsklighet.

tiggare

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det handlar om vanlig medmänsklighet

 1. ”Medlidande är den sjukes kärlek till nästan.”
  ”En människa utan medkänsla är den brutalaste människan på jorden.”

 2. Ulla skriver:

  Tacksam för det du skriver. Måtte många läsa och förstå.

 3. vrangpelle skriver:

  Reblogga detta på Vrångpelle bloggar och kommenterade:
  Läser med fasa att tiggeri har blivit förbjudet i Arendal, Norge. Det skrivs på FB om att ”Norge är på rätt väg”, ”ut med skiten”. MMA-farsan skriver riktigt bra i inlägget. Ta er tid att läsa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s