Ibland känns allt hopplöst…men sen tänker jag om.

Hopplöst känns det när jag läser Lena Mellins högst prekära krönika i Aftonbladet. En text, som gör precis det som jag är rädd för ska hända. Att vardagsrasismen och främlingsfientligheten ska poleras upp, göras mer rumsren och bli accepterad.  Mellins skriver i ena ögonblicket att dessa flyktingar förmodligen är traumatiserade, för att i nästa ögonblick ändå be samma individer att tänka rationellt och ”besinna sig”. Fröken Mellin får ursäkta mig, men sedan när blev traumatiserade människor kända för att tänka rationellt?
Hon hade lika väl kunnat skriva att folk bör gå i shorts hela vintern,  för att sedan proklamera att ingen får klaga på att de fryser. Det hade varit ungefär lika logiskt.

Ska inte flyktingar få tycka något? Ska de inte få protestera alls, utan bara tacka och ta emot? Många av dem har säkert nära vänner och släktingar i Malmö, där de lovats att få bo initialt.  Av få vara nära dessa kanske var den enda lilla trygghet som fanns kvar i en för dem kaotisk och hemsk vardag?  Istället byttes denna vision mot urskog och kyla. Klart man reagerar. Jag hade fan gjort det.

Så. Mellins krönika ger mig en känsla av hopplöshet. Precis samma känsla som kommentarfältet under denna artikel ger mig. Otäcka, inskränkta kommentarer kritiserar att människor kärleksbombar en moské som utsats för attentat. Fina, mänskliga, underbara handlingar, spottas på och hånas. Hopplöst var ordet.

Men! Så tänker jag: vi var trots allt 87 procent som stod upp för lika mänskligt värde. Som bestämt och rakryggat vägrade ställa upp på diskriminering och främlingsfientlighet! Och jag ser alla fina post-its som folk satt upp på ovan nämnda moské.  Då inser jag: vi är fler! Vi är fler som älskar, än de som hatar. Vi är fler som vågar, än de som är fega. Och, det är vi som kommer vinna.
Det finns hopp – glöm aldrig det!

image

FOTO: ANDERS WIKLUND/TT

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s