Dags att besinna sig!

Jag tycker som alla andra. Det är hemskt,  vansinnigt och obegripligt,  det som har hänt i Frankrike. Ja, det är ett angrepp på demokratin och yttrandefriheten.  Det är ett terrordåd som väcker de djupaste, mest primala känslorna inom oss. Det är lätt att i denna sinnesstämning falla in i hat, i misstro, mot religion och hela grupper av människor. Lätt, för att vi i denna ohanterbara situation behöver något att fästa vår ilska, vår rädsla och vår frustration på. Vi behöver en syndabock.

Men, mitt i allt detta måste vi besinna oss. Syndabockarna verkar, inget är säkert ännu, vara tre bröder. Således är det dessa vi ska fokusera på. Inga andra. Det är inte ett dåd utfört av jordens ca 1 miljard troende muslimer. Det är inte ett dåd av mellanöstern utfört mot Europa,  även om främlingsfientliga röster nu smider sådana tankar medan järnet är varmt. Vänd på det hela, var Utöja ett dåd utfört av kristendomen? Var Columbine ett religiöst dåd? Nej. Dessa dåd var, precis som det i Paris, vansinnesdåd utförda av desillusionerade individer med en egen agenda. Det spelar ingen roll om terroristerna i Paris skrek religiösa slagord – det gör inte Islam som religion ansvarigt för dåden. Inte heller gör det på något vis alla troende muslimer till monster och terrorister.

Målet med terrordåd är att skapa osäkerhet och rädsla,  med våld eller med hot om våld. Så långt har terrordåden i Paris lyckats. Men, låt dem inte bli mer än så. Låt dem inte än mer polarisera situationen mellan invandrare och inhemsk befolkning. 
För då vinner terrorn.
Låt oss besinna oss, och istället stå upp för kärlek och gemenskap,  även i denna svåra stund! 

image

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s