Min moral är inte din

När Alexander Gustafsson för en dryg vecka sedan knockades brutalt i Globen blev det tyst. Både på plats, men även i sociala medier. Vad skulle man säga? Alla dessa förhoppningar, och så: pang! Allt grusat på några futtiga minuter. Idrott kan vara så fruktansvärt orättvist. Den kollektiva baksmälla vi upplevde kan nog säkerligen liknas vid när Floyd Patterson golvade Ingo i deras returmatch.

Tyst var det således. Men inte särskilt länge. För säkert som amen i kyrkan vaknade moralpaniken plötsligt till. SVT höll debatt om våldet inom MMA. Doktorer uttalade sig om ”dödliga slag” och en del av allmänheten skrek, som alltid, efter förbud.
Det hela blir, i mina ögon, lite märkligt. Från motståndare till MMA får man ofta höra en rad argument, som alla bygger på ungefär samma saker. Om vi först bryter ned det folk talar om allra först, nämligen skaderisken. Den måste ju vara enorm! Titta så de sparkar och slår på varandra! Förvånande nog, för de som inte vet bättre, finns faktiskt MMA inte ens på någon topplista vad gäller allvarliga skador inom idrott. Ska vi börja tala ”livsfarliga” sporter får vi istället blicka mot ridsporten. Fälttävlan, till exempel. Här är dödsrisken rejält stor. Skriks det om förbud för detta?

Motorsporten är en annan otäcking. Rally och motorcross, det är farliga sporter om något. Har ni någonsin hört om massans krav på förbud mot Speedway? Har ni tänkt på hur ofta de flyger in i reklamskyltar och bryter ben,armar och nacke, ofta under bästa sändningstid. Inte sällan med barn i publiken.
Så nej. Skaderisken faller på sin egen statistik. Det är inte farligt med MMA, om vi jämför med andra stora sporter. Inte alls, faktiskt.

Det folk istället blandar ihop med skaderisk är deras egen bild av vad god moral är. Således en väldigt subjektiv åsikt. Vad du tycker är okej, är för någon annan helt orimligt. Du kanske tycker att kampsport är förkastligt. Helt okej, men vi som tycker annorlunda då? Ska vi gå helt på dina åsikter, bara för att du tycker det är fel att två personer slåss på sina egna villkor?

Snabbt brukar då fokus flyttas till att ”det är ju grejen med att de slåss! Så får man inte göra!” Nähe? Du tycker inte det. Idrott i alla dess former har alltid innehållit kampmoment. En tackling i hockey, till exempel. Vad är den till för om inte att sätta motståndaren ur spel? Är det moraliskt försvarbart? Är verkligen varje tackling helt utan uppsåt att skada? Om inte, ska hockey då helt upphöra med tacklingar, ur en moralisk aspekt? Barnen brukar då tas upp som en riktig röd flagg. Tänk på barnen! Ska de se sådant här?! Nej. Det tycker jag nog inte. Lika lite som jag tycker att barn bör se ovan nämnda Speedwaytävling, eller för den delen Formel 1 på teve. Var finns det moraliskt försvarbara i att susa runt i flera hundra kilometer i timmen, med livet som insats? Ska man lära barn att det är okej? Kampmoment kan göras på barns nivå, precis som alla annan idrott. Du sätter väl inte barn med full muddring i en svart slalombacke, första gången barnet ska prova slalom? Nej, just det.

Men skaderisken då! I det långa loppet! Tänk på hjärnskador och demens! Ja, ska vi tänka på det en stund? Forskning har på senare tid påvisat ett starkt samband mellan depressioner och självmord, hos idrottsutövare som får upprepade hjärnskakningar. Hockey och amerikansk fotboll är särskilt drabbat, med flertalet tragiska självmord bland topputövare.
Ska hockey och amerikansk fotboll också förbjudas? Ska ridsporten förbjudas, där utövarna faller av och slår i huvudet, då och då?

Nej, sanningen är ju att det inom all idrott finns en skaderisk. Särskilt på toppnivå. Men, risken för allvarliga skador är förhållandevis liten inom MMA. Så. Blanda inte ihop fakta med moral. Och blanda inte ihop mina värderingar med dina. För vi tycker inte lika. Gillar du inte MMA, så föreslår jag att du inte tittar.

Det är ju egentligen inte svårare än så.

1

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Min moral är inte din

  1. vrangpelle skriver:

    Bra skrivet. Jag väljer helt enkelt att inte titta men bara av den enkla anledningen att jag inte är intresserad. Inte för att jag tycker att det är förkastligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s