Du, vårdpersonal – det är inte ditt fel!

Det är nog inte otroligt att anta att du igår kväll hade en rejäl klump i magen. Om du inte jobbade, det vill säga. Då hade du med all säkerhet inte tid att tänka på annat än  det du gjorde just då.

Men alla ni andra. Jag vet hur ni kände er. En växande klump av stress, ångest och oro i magen. Hur kommer det se ut imorgon? Kommer vi vara kort om personal? Hur överbelastade kommer vi vara? Hur många arga anhöriga kommer jag behöva träffa? Hur många förtvivlad patienter?

Men, oavsett var inom vården du arbetar ska du veta en sak – det är inte ditt fel! Du, primärvårdssyrra som måste neka patienter tider för att ”alla akuta tider är slut – ring imorgon!”. Det är inte ditt fel!
Du, avdelnings-uska, som springer benen av dig men ändå inte hinner hälften av det du skulle vilja, det är inte ditt fel heller. Och läkaren som sitter där på vårdcentralen och förtvivlat försöker hinna träffa fler patienter,  men är överbelamrad med tidsödande pappersarbete – det är verkligen inte ditt fel att det blir såhär.

Lika lite är det du syrra på akuten som varje dag möter en överbelastad mottagning, och uppgivet tänker ”imorgon måste det väl ändå lätta lite på patienttrycket?” Fast du vet att det kommer se ut precis på samma sätt. Det är inte ditt fel heller. 

Det är inte någon av alla oss som arbetar inom vårdens fel. Vi ska rakryggat sträcka på oss och vara stolta över att vården inte totalhavererat ännu. För det är faktiskt vår, och bara vår, förtjänst. Vi sliter med resurser som är så nära bristningsgränsen att det är skamligt. För de resurser som vi använder är våra egna kroppar.

Så nej, vårdpersonal,  det är inte ditt fel att du inte hinner, inte orkar. Att du känner dig otillräcklig och värdelös på ditt jobb. Det är inte ditt fel.
Felet ligger enkom och allena på politikerna. De är dom, inte du, som stryper våra resurser. Det är dom, inte du, som fullkomligt ignorerar det som håller på att hända inom vården.
De kan gott gömma sig bakom uttalanden som ”det finns ingen patientrisk” och ”vi håller på att se över situationen ”.

Vi som sitter mitt i smeten vet att det är lögn. Men, vi ska aldrig glömma att vi är hjältar. För det är vi, allihopa. Dag efter dag återvänder vi till arbetsplatser som skulle kunna liknas vid regelrätta slagfält. Och vi gör det med huvudet högt. För vi vill finnas där, och hjälpa, trots att vi går på knäna.

Så, nu när veckan dragit igång. När allt känns tungt och motigt. Sträck på dig, du vårdpersonal. För du är en hjälte, oavsett var du arbetar. Och felet är inte ditt, utan ligger hos de som bestämmer. Glöm inte det.
Fortsätt kämpa!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Du, vårdpersonal – det är inte ditt fel!

  1. Ping: Du, vårdpersonal – det är inte ditt fel! | Lilla Blåkulla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s