Koffein och nikotin till råttor och möss?

Jag har aldrig varit någon djurrättsaktivist. Aldrig varit vegetarian eller för den delen vegan. Jag var visserligen tillsammans med en tjej som var vegetarian en gång i tiden, men det kan ju knappast räknas som en bedrift. Sammanfattningsvis kan man således säga att jag aldrig funderat så mycket över det här med djur och djurförsök.

Missförstå mig rätt, jag har alltid tyckt att djur ska ha det bra. Jag köper bara ekologiskt kött och ägg, skulle aldrig komma på tanken att göra annat. Jag har heller aldrig uppskattat cirkusar, som drar runt med sina djur med ursäkten ”djuren tycker ju det är kul!”. Men sen har jag nog inte reflekterat mer över det.

Men, så snubblade jag över en länk från Djuren Rätt. Och blev lite brydd. Man kan tycka vad man vill om råttor och möss. De flesta av oss gillar dem väl inte överdrivet mycket. Men betyder det att de ska behandlas som skit? Som skräp? I Göteborg tycker man tydligen det. I Uppsala med. Där injiceras råttor och möss med koffein, taurin och alkohol, för att undersöka hur detta eventuellt skapar ett beroende , samt hur lång tid det tar för gnagarna att ”nyktra till”.

Alltså vad i helvete? Vad ska det här tjäna till? Vi vet redan att koffein är beroendeframkallande (hur många av oss sitter och läser det här med en kopp kaffe inom räckhåll? Handen upp!). Vi vet att koffein och alkohol är en dålig kombination, särskilt för de med dåligt hjärta. Vad ska detta försök vara bra för? Återigen, man kan ju tycka att det ”bara” rör sig om råttor och möss. Men, är inte de också små liv? Som kanske helst, om man kunde fråga dem, inte skulle uppskatta att bli injicerade med sprit och red bull?

Samma sak gäller råttor och möss och rökning. Rökning är, som jävligt bekant, ingen bra sak. Vi har vetat det ett bra tag känns det som. Ändå injiceras återigen råttor med nikotin, för att undersöka skadliga effekter. Det här känns ju sannerligen orimligt, ungefär som att jag skulle gå ut i bar överkropp en varm sommardag, utan solskydd, bara för att känna hur det känns att bränna sig. Jag vet ju redan att det är dåligt och gör ont, så varför göra det igen? Ungefär som ovanstående försök.

Jag är ingen rabiat dåre. Jag tycker bara att liv bör uppskattas och ha ett värde, oavsett vilket format det kommer i. Och ovanstående experiment är bara skit, för att vara rättfram. Var finns rimligheten i etiken ”do no harm” i det här? Ingenstans. Gör om, gör rätt.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s