Historien om fattigpensionären (och den silvriga BMWn)

Ja. Ni har säkert läst det virala inlägget som florerar flitigt just nu. Jag tänker inte bemöda mig med att länka till det, men vill man återge det i korta drag går det ungefär ut på det här:

Någon ser en pensionär på Ica.

Denne pensionär har inte råd med allt i sin korg.

Någon som ser detta blir ledsen/upprörd.

Samma Någon ser, utanför Ica, en tiggare som hämtas av en BMW (en silvrig, dessutom! )

Någon gör automatiskt kopplingen att pe sionären kontra silvrig-BMW-med-tiggare-i utgör ekvationen 1+1=2, och tycker det är förjävligt att tiggare tar våra pensionärers pengar.

Slut på återberättelse.

Ja hå hå ja ja. Vad ska man säga, var ska man börja?
Givetvis finns det en tragik i att en människa inte har råd att äta mat, oavsett om man är pensionär eller student. I den bästa av världar skulle ingen behöva svälta.

Men, var börjar egentligen det egna ansvaret? Kan man som fattig pensionär enbart luta sig tillbaka och peka ilsket på invandrare som roten till att man inte kan köpa kaffe? Nä. Såklart inte. För, så länge man inte levt under en sten i femtio år, så borde man någonstans på vägen insett att: ”hoppla! När jag blir pensionär kommer jag ha mindre pengar! Dags att börja spara/ minska omkostnader!”

Ingen, ingen! står där första gången pensionen betalas ut och får panik: ”va fan! Varför får jag så lite nu för! Det är det ingen som sagt!” Därför fullkomligt spyr jag på sådana här dåligt, populistiskt skrivna artiklar! Skrivna enkom för att lite i smyg beskylla invandringen för dagens situation. Sanningen är ju istället att fattigpensionären, och jag vet att folk blir galna nu, till störst del har sig själv att skylla för sin situation. Det är den krassa, enkla sanningen.

Det förtar dock inte att det är hemskt, men borde få folk att inse att det inte är den silvriga BMW:ns fel att Agda eller Arne har dålig pension. För pensionären var faktiskt här, och var förmodligen arbetsför, för femtio år sedan. Medan BMW:n och dess passagerare knappast ens lär ha varit påtänkta.
Och pensionären är ju den som under sitt liv valt boende, omkostnader och sparande. Inte den tiggande damen framför Ica.

Perspektiv och eget ansvar, någon?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s