Låt inte Lisas död bli ytterligare ett verktyg för rasismen

Att en människa mördas är den djupaste av tragedier. Familj och anhöriga slits in i en sprial av skuld, vanmakt och sorg som aldrig kommer försvinna. Möjligen blekna något med tidens hjälp, men aldrig försvinna. 

Måhända är det också en än större tragedi när en sådan ung människa som Lisa rycks bort, på ett fasansfullt brutalt vis. En människa som knappt hunnit bli vuxen, inte hunnit ta mer än några stapplande, prövande steg ut i vuxenvärlden, finns plötsligt inte mer. Kommer aldrig få leva det liv det var tänkt. Det är så hemskt, så avskyvärt och så fruktansvärt orättvist. 

Jag har i mitt arbete som sjuksköterska sett en hel del tragedier och sorg, och drabbade männsikors försök att hantera det som drabbar dem och deras anhöriga. Och jag tycker mig nu se samma reaktioner i sociala medier. Försök från människor att i all sorg, ilska och vanmakt hantera det ohanterbara. För det hemska har drabbat något så oskuldsfullt som en ung människa. Det slår hårt i den egna själen, den inre tryggheten. Om det händer där, på landet mitt i vad som ska vara lugna, harmoniska trygga sommarsverige- var går man då säker?

Människor försöker hitta förklaringar i tragik, där det kanske inte ens finns någon förklaring att få. Och det gör det hela än mer ogreppbart och skrämmande. Att något sådant här hemskt ”bara kan hända”. Därför blossar debatten just nu het om gärningsmännens ursprung. Det talas om ”olika attityder” och ”kvinnosyn” med mera. Som om etnicitet skulle kunna förklara varför det oförklarliga kan hända. Ilska och vanmakt försöker hitta en förklaring, och det första naturliga är att skylla på ursprung. Mest för att folk är rädda, tror jag. 

Fall inte i den fällan! Om det är så att de skyldiga är anhållna, så ska de utan tvekan ha sina straff. Men -och det här är viktigt- deras ursprung är inte förklaringen till det som hände. Lika lite som att det skulle ha det om dådet utförts av en infödd svensk. Var arg, sörj och känn en fruktansvärd vanmakt, allt det där är naturligt. Men, låt inte rasister och dem som agerat utan att tänka, göra en ung människas död till ett slagträ mot det mångkulturella samhället! 

Det är inte sanningen, och dessutom en skymf mot den drabbade och hennes familj. Att förminska hennes död, och använda den som bensin i en debatt där den inte hör hemma, är banne mig ett hån. 

Så. Håll om varandra lite extra i sommaren. Uppskatta allt ni har, och inse att varje dag är en gåva som inte skall tas för given. 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Låt inte Lisas död bli ytterligare ett verktyg för rasismen

  1. Jag håller helt med dig i det du skriver. Sorgen är oändlig och den ska naturligtvis inte användas i rasistiska syften. Men med det sagt vore det både naivt och kontraproduktivt att försöka förneka att människor uppväxt, miljö ekonomiska och sociala sammanhang påverkar deras benägenhet att begå brott. Enligt UNODCs statistik begås 0,7 mord på 100.000 invånare i Sverige och i Litauen, där de misstänkta gärningsmännen kommer ifrån, sker 6,7 mord på 100.000 invånare, näst högst i Europa.
    Att förneka att Sverige blir ett ”farligare” land att leva i när många människor med annan uppväxt, andra erfarenheter och ekonomiska och sociala bakgrunder kommer hit, spelar bara dem i händerna som vill stänga våra gränser. Förnekelse är ingen bra strategi. Jag tror mer på att se problemen som finns och att arbeta för att hitta lösningar.
    Källa: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s