2000 sjuksköterskor saknas – men patientsäkerheten är intakt?!

Jag har härjat på SVT Opinion om det här fenomenet. Två gånger, dessutom. Allt i ett naivt försök att möjligen någon beslutsfattare skulle se det där, och haja till. Lite som en skriftlig örfil, för att äntligen få något att hända. Flertalet andra har gjort samma sak. Det enda gemensamma resultat vi fått, är att inget händer. Ingenting alls.

Det verkar inte spela någon roll att alarmrapporterna duggar tätt som ett typiskt svensk sommarregn. Personalen förstår. Allmänheten förfasas. Gabriel Wikström kliar sig i huvudet och gör…ingenting. Skyller på att det är Landstingens sak. Landstingen i sin tur gör inte ett jota. Eller jo, där hade jag visst fel, det gör de faktiskt. De gör allt lite sämre, år för år. Liiiite mindre vårdplatser varje år. Det som för två år sedan ansågs som ett krisläge gällande platser, får idag anses fullt godtagbart.

Sjuksköterskebristen är numer ett så slitet ord att det är som den där sagan om pojken som ropade varg för många gånger. Brist? Jaha ja. Kan det verkligen vara så farligt? Ja. Det kan det. För 2014 saknades det 870 vårdplatser som DIREKT FÖLJD av sjuksköterskebristen.

Detta kunde tillskrivas att det saknades 2000 sjuksköterskor inom vården. Läs det där igen. Och samtidigt basuneras det ständigt och jämt ut budskap om att ”det finns ingen patientrisk i detta” Nähe du. Kyss Karlsson. Vi kan ju säga såhär: om det saknades 2000 piloter inom SAS, och en del flygningar fick flygas av oerfarna piloter, eller helt enkelt av flygvärdinnan? Tror ni folk skulle reagera då? Skulle politikerna reagera? Klart som korvspad. Och vi sitter, oavsett vad många tror, lite i samma sits. Det är vi sjuksköterskor som ytterst ansvarar för patientsäkerhet och vård. Som piloten som styr planet.

Samtidigt gnäller de stora sjukhusen om att ”det är svårt att rekrytera personal”. Tror fan det. För varför skulle någon vilja jobba i en verksamhet som är så urlakad att den börjar likna en schweizerost? Varför skulle någon vilja arbeta halvt ihjäl sig för en skitlön? Det har till och med blivit så att många sjuksköterskor behöver ta antidepressiva för att orka jobba. HUR. SJUKT. ÄR. DET?

Sverige är numer det Europiska land som har minst antal vårdplatser per 1000 invånare. Från att ha varit ett sjukvårdens frontland, har vi istället transformerats till dess raka motsats. Mycket tack vare att sjukvårdspersonalen, och då talar jag om dess samtliga grenar, behandlas som skit. Här har vi nu resultatet. Allt färre vill jobba med yrkena. De som arbetar säger upp sig, eller väljer andra arbetsplatser. Alla beslutsfattare står handfallna, men utlovar en patientsäker vård, trots att de omöjligt inte kan förstå risken i det de utlovar.

Jag vet inte om det är försent att göra något. Om vi snart får vända oss till mindre bemedlade länder, och hyra in deras personal. För vilken ung person vid sina sinnes fulla bruk, som står inför ett yrkesval och har sett alla rubriker i tidningarna, skulle välja att bli sjuksköterska? Med pisslön och eländiga arbetsvillkor. Ingen, såklart. Vi har blivit den nya tidens slit-och-släng-vara.

Och här, politiker, ser ni resultatet.

Kanske dags att börja jobba lite, inte sant?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s