Det är just därför vi behöver debatten om sköterskornas arbetsvillkor

Det går framåt i debatten, minst sagt. Det verkar som om den livliga debatten kring hur vi har det på jobbet långsamt börjar ge resultat. Alldeles för långsamt, ska givetvis tilläggas. Men ibland glömmer vi nog bort oss. Vi tror att gemene man vet vad vi gör ute på golvet, runt om på våra sjukhus, vårdcentraler och i ambulanser. Men, där har vi nog fel. Och det måste vi jobba vidare med, för att upplysa allmänheten om att vi inte enkom delar ut sömntabletter och har på oss sköterskehätta. Annars kommer vi aldrig få tillräckligt med det gehör vi behöver för drägliga villkor, för oss och för patienten.

8334069-origpic-a34024

”En sån där hatt har du väl på jobbet?”

Corren skriver en utmärkt ledare om våra usla villkor. Tack och bock för det. Men, i kommentarerna under, ser jag ett stort problem. Ett problem som är en av orsakerna till att vi i årtionden inte kommit längre än vi gjort idag. Ni kan själva läsa den via länken, men jag klipper för enkelhets skull även in den här:

”Nu kommer jag väl bli hatad av alla läsare, men jag ser faktiskt inte utefter vad jag läst den senaste veckan i Corren vad i en Sjuksköterskas villkor som är så vansinnigt dåligt?
Dessutom verkar det vara väldigt lätt att få anställning efter avslutad utbildning.

Vad jag kan utläsa utifrån det som står är att lönen verkar rätt vettig, man har rätt till OB-ersättning och möjlighet att tjäna extra om man vill jobba extra. Dessutom verkar Landstinget ganska stabilt vid konjunktursvängningar där man slipper oroas för att arbetsgivaren ska gå i KK. Man verkar få ta semester när man önskar på sommaren och får extra pengar om man är beredd att lägga en vecka på en annan tidpunkt på året. Dessutom verkar parkeringsmöjligheterna goda och arbetskläderna står arbetsgivaren för. ”

Den som skrivit ovanstående går under namnet ”Domherren”. Någonstans hoppas jag att den är sarkastiskt menad, men jag tror tyvärr att många ute i vårt samhälle ändå ser på oss syrror lite såhär. Man vet inte riktigt vad vi gör. Vi gör väl mest som läkarna säger va? Står med hättan i hand och fluffar kuddar? Nja. Sanningen är någon helt annan.

Men, för att svara på ”Domherrens” påståenden då. Lätt att få jobb? Ja, det är lätt att få jobb som sjuksyrra. Väldigt lätt till och med. Varför? Därför att vi har så usla villkor att vi flyr våra arbetsplatser. Människor blir utmattningsdeprimerade trots att de bara jobbat i några år. Så ja, det är lätt att få jobb. Men det är inte ett gott betyg.

Lönen är rätt vettig? Eh? Nej. Jämför man med liknande akademiska utbildningar, som faktiskt inte har ansvar för liv, ligger vi flera tusenlappar efter. Vi har dessutom ingen löneutveckling att tala om. Alls. Och ja, man kan kompensera detta genom att arbeta extra. Men, vem orkar det i en verksamhet som är så fullständigt överbelastad att vi vårdar våra patienter i hisshallar?

Nej. Landstingen kan inte gå i konkurs. På så sätt kan vi inte förlora våra jobb. Men, det kan sparas på resurser och arbetskraft. Och det har det gjort, i dryga tjugo år. Det är liksom lite därför vi står där vi gör idag. Semester kan alla som bor i Sverige få på sommaren. Det är liksom lag på det. Så det är ingen direkt merit. Jag får dessutom inte välja min semester. Jag får en period tilldelad. Bara att tacka, med hättan i hand.

Om vi helt bortser från ”Domherrens” kommentar så kan vi sammanfatta allt såhär: Vi syrror har en gedigen akademisk utbildning. Vi är teamledare som tillsammans med undersköterskor ansvarar för liv. Det är vi som är först på plats hos den svårt sjuka patienten. Det är vi som är frontlinjen, oavsett vad allmänheten tror. Det är vi som får fatta ibland livsavgörande beslut. För det måste vi få skälig lön, drägliga arbetsvillkor. Oavsett vad ”Domherren” tycker.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det är just därför vi behöver debatten om sköterskornas arbetsvillkor

  1. Sanna ek skriver:

    Ha ha både skrattar och nickar medhållande när jag läser vad du skriver 😊jättebra formulerat kring synen på vad vi ssk gör och för att inte tala om typen av pat på akuten 😂tack för god läsning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s