Invandring, humanism och medmänsklighet

Tänk dig in i följande: på kort tid drabbas det land du lever i av krig. Med det kommer död, sjukdomar, svält och groteska situationer som ingen människa någonsin ska behöva uppleva. Du har, om man nu kan kalla det det, tur. Du lyckas fly ut ur landet, men förlorar din partner och två av dina tre barn. Men på något vis lyckas du behålla förståndet. För ditt sista kvarlevande barns skull. Ni flyr, i en båt över ett stort hav. Förhållandena är katastrofala. Spädbarn dör på vägen. Människor faller överbord och drunknar. Men du håller ihop. Du måste. Så, en dag, når ni ert mål. Ett tryggt, stabilt land utan krig och farsoter. Ni har överlevt. Äntligen ska ni som blev kvar, få börja om. Minnena kommer aldrig att försvinna. Men ni lever. 

Läs ovanstående. Läs det igen. Och försök förstå. Försök att inse att det här händer. Varje dag. Allt medan allt fler människor runt om i Europa börjar tala om ”hjälp till självhjälp” eller totalt invandrings/asylstopp. Särskilt här i Sverige breder den neofascistiskta bruna filten ut sig, varunder allt fler verkar vilja krypa in. Vad händer med medmänskligheten? Vad händer med vanlig, enkel och självklar humanism?! 

Samtidigt som Jimmie Åkesson stolt som en tupp mässar om behovet av en folkomröstning om invandringen i en solvarm park i Sölvesborg, drunknar flyktingar i Medelhavets kalla vatten. Barn, kanske i samma ålder som dem som du har hemma, drar sina sista andetag på en flyktingbåt, enkom av anledningen att de råkar vara födda i fel land. Allt medan politiker diskuterar. 

Tycker ni det är ok, ni som gillar Jimmie? Betalar ni hellre någon krona mindre i skatt, per hundralapp, än att hjälpa människor som behöver det? Är det er prioritering? För, hur blind man än väljer att vara, måste till och med den mest inbitne, hårdnackade Sverigedemokrat inse att möjligheten att hjälpa flyktingar på plats i t ex Syrien är en ren omöjlighet. 

Vart ska alla dessa människor ta vägen? Ska de dö i tusental, för att ni tycker att ”Europa måste ta sitt solidariska ansvar” och vi i Sverige inte längre ska ta emot fler flyktingar. Är det det ni menar? Om ingen alls tar emot dem då? Vad ska de få göra då? Bara dö?

Samtidigt ser jag otroligt banala, infantila ursäkter till ”artiklar” från ”nyhetssidor” som delas på Facebook och andra sociala medier. ”Artiklar” som slår ned på skottlossningar i förorter och uppfodrande påpekar ”se här! Se vad invandringen skapar!” Och ni som delar håller med. Utan att tänka. Utan att reflektera. 

För skottlossningar, våld och misshandel handlar inte om nationalitet, utan om utanförskap. Och där måste vi bli bättre, på intergaration. Där finns utmaningen!

Men tro aldrig att våldet har med nationalitet att göra. För gör du det, då är du inte ”bara” rasist längre. Utan snarare något ännu värre. Och, tro för all del inte på de myter som sprids om att invandringen skapar brott, misshandel och misär i vårt samhälle. Jag ser i mitt arbete som sjuksköterska på en akutmottagning dagligen resultat av utomförsskap skapar. Och det bottnar inte i ursprung. Jag hör sällan någon härja över hur våra infödda svenska ungdomar beter sig, när de helg efter helg super ned sig och misshandlar varandra till höger och vänster. Eller kör av vägen. Eller vandaliserar. Men Jimmie kanske tycker det är ok?

Det är dags att skärpa sig. Sluta skylla allt på en fiktiv skugga som inte finns. Och, framförallt, ta sitt jävla solidariska ansvar. Du som har barn, skulle inte du göra vad som helst för att de skulle må bra? För att de skulle få överleva? Kan du med rak rygg se dem i ögonen om tjugo år, och säga: ”nej, vi brydde oss primärt om oss själva, så vi lät flyktingar drunkna istället. För Jimmie sa att de var fullt i Sverige!”  

Skäms Sverige. Skäms Europa. Det är fan dags att vakna till nu!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s