Är ordet negerboll viktigt för dig?

Ibland vill man bara slå sig för pannan. Som när man vippar ut kaffekoppen över laptoppen, eller när man tappar mackan man just gjort med smöret nedåt. På sina nya sneakers. 

Lite en sådan känsla får jag varje gång den här jävla debatten om ”negerbollens” vara eller icke vare dyker upp. Gubbar (för det är oftast gubbar) bryter ihop så till den milda grad att de för en liten stund nästan är föremål för psykiatrin. Varför? Jo, därför att de inte får säga ”negerboll” när de beställer en chokladboll på café. Det härjas om pk-maffia, omvänd rasism och ”DET HETER JU VITLÖK! VARFÖR FÅR MAN SÄGA DET DÅ?! VAVAVAVAVA?!”  

Det hela är ju mycket enkelt, kan man tycka. Ordet ”neger” är ett gammalt ord, som genom historiens gång primärt används på ett nedlåtande sätt om mörkhyade personer. Således ganska nära besläktat med sin engelska variant ”nigger”. Inte så trevligt, med andra ord.

Men, då ställer sig samma gubbe (för det är fan alltid en gubbe, eller möjligen en yngre aspirant på Facebook som stolt deklarerar att denne gått ”livets-hårda-skola”) högröd i ansiktet upp och fullkomligt vrålar: ”JAMEN DET FINNS JU DOM SOM ÄR MÖRKHYADE SOM SJÄLVA KALLAR SIG NEGRER! SÄRSKILT I USA?! VARFÖR FÅR DOM GÖRA DET DÅ?! VAAAAA?!”

Ja jisses. Om det fanns judar som kallade varandra ”judesvin”, skulle det då vara fritt fram för alla andra att göra samma sak, med alla judar? För att några individer inte förstår vanlig enkel humanism? Det finns en del som kallar polisen för ”grisar”, betyder det att vi andra ska göra det med?

Men. Egentligen är det här en stor jävla icke-fråga. För det klart att det heter chokladboll. Punkt och slut. Har man så mycket tid i sitt liv att man kan lägga ned timmar på att bli arg för att det lokala cafét skyltar ”negerboll” med ”chokladboll”, då bör man sätta sig ned och fundera lite över vad man egentligen gör med sin tid. Kanske bör man även gå en kurs i att kontrollera sin ilska. Möjligen även läsa om grundskolans historiakurs. 

Neger är ett  gammalt skällsord. Således ska inte ett bakverk ha det ordet. Det var väl inte så svårt?

Så. Färdigt. 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s