Jag är inte rasist (men!)

Håll i Er nu, innan ni läser texten nedan. För den är rejält raljant och rasistisk. Så, ni har blivit varnade.   
Texten är hittad på Facebook. Den är skriven av en taxichaufför som skjutsat en dam till akuten, mitt i natten. Sådan här skit florerar av och till i sociala medier, och ibland behöver de bemötas och dissikeras, bara för att alla (i alla fall de allra flesta) ska förstå hur korkade de är. Och i och med att jag arbetar på akutmottagningen tänkte jag att jag kunde vara rätt person för det. Varning för längre text!

Vi kan ju börja från början, med bilar som blockerar ambulansintaget. Det här är något som händer från och till. Det ligger liksom i verksamhetens natur. Folk blir ibland akut sjuka och måste ta sig själva till akutmottagningen. Då händer det att bilar för en stund står lite dumt till. Jag menar, skulle du vackert fickparkera om din kompis/granne/sambo/internetflört höll på att dö i sätet bredvid dig? Såklart inte. Personen ifråga antyder dessutom, inte så väldigt subtilit, att de som äger fordonen som står i vägen skulle vara av utländskt ursprung. Som om det skulle ha med saken att göra. Jag vill bara flicka in med att de som notoriskt felparkerar mest utanför akuten snarare är välbärgade vita, svenska män med dyra bilar, än personer med ”krimskrams” i backspegeln. 

Det är sen lite svårt att hänga med i allt personen vill få sagt. Personaltäthet blandas friskt med bostadsbrist. Vi kan ju för all del stanna vid alla (inhemskt födda) hemlösa. Ni vet, dem som ingen Sd:are brydde sig om för tre månader sedan, men som nu helt plötsligt hamnat i rampljuset. Såhär är det ju, ingen i Sverige har hamnat på gatan av en slump eller för att vi tar emot flyktingar. Det är, faktiskt, rätt svårt att hamna på gatan i Sverige. Vi har ett rätt generöst socialt skyddsnät. Det förtar givetvis inte det tragiska i att människor ändå hamnar på gatan, men, det är inte på grund av invandringen. Att missbrukare ( ja, de är överrepresenterade bland hemlösa) inte får lägenhet brukar helt enkelt bottna i deras missbruk. Tragiskt, men absolut inte någon invandrares fel. Det är inte som så att inhemskt födda Anders står redo med flyttlådorna i porten till sin nya lägenhet, och så dyker plötsligt Ahmed upp med Migrationsverket i släptåg, och snor lägenheten framför Anders näsa. 

Och arbetslösheten…behöver jag ens nämna att den inte är invandrarnas fel? Det är ju ett konstaterat faktum att utlandsfödda diskrimineras vid nyanställningar. Att flyktingar sedan erbjuds snabbare vägar in i arbetslivet…är inte det bra? Där finns ju nyckeln till intergaration och anpassning. Det som alla rasister ständigt skriker om. Hur ska ni ha det egentligen? 

Vår författare försöker sedan släta över sitt verbala sammanbrott något, genom att landa i ”det handlar inte om rasism eller vi eller dom” för att i nästa ögonblick slänga ur sig det bland Sd:are så tunga argumentet ”vi måste ta hand om våra egna först”. En aning schizofrent kan tyckas, med dessa tvära kast i argument. Nåväl. 

Problemet handlar ju om att det är just rasism det handlar om. Själva kärnan i rasism är ju att man tycker vissa människor är mer värda än andra, enkom bottnar i var man kommer ifrån. Och författaren gör ganska klart vad han tycker om invandrare/flyktingar i sin ”text”. 

Jag är så trött på sådan här skit. Det är väl rätt självklart att de som är i mest behov av hjälp ska få den först? Är man flykting från ett krig, då kanske man bör få lite assistans? Eller? Och gå inte på de här populistiska argumenten där svenska pensionärer ställs mot invandringen. Att problem finns inom b la sjukvården är inte orsakat av invandringen. Så sluta få det att låta som det!

Den behövs för fan mer kärlek, mer förståelse. Inte motsatsen. 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s