Pray for Paris!

  

Att yrvaket vakna upp till en värld som åter skakats i sin grundvärdering av allas lika värde är alltid lika omtumlande. För knappt ett år sedan drabbades Paris av sin första terrorattack. Nu kom nästa. Och här sitter vi i trygga Sverige och försöker förstå. Försöker begripa vad som kan få en människa att känna så mycket hat att den utför sådana här fruktansvärda dåd. Men, vi kan inte förstå det. Och möjligen är det just det som gör hela saken så oändligt mer hemsk, bredvid det faktum att oskyldiga människor och deras anhöriga drabbas av våldet. 

För, det man inte förstår, det som är ohanterbart blir på något vis så mycket mer skrämmande. Precis som monster i böcker, som utan synbar mening dödar allt de ser omkring sig. Vi kan inte förstå det, inte ens sätta oss in i tankesättet. Därför sitter vi nu här och känner oss…tomma? Maktlösa? Rädda? Arga? Ja. Alla de där känslorna åker bergochdalbana i våra huvuden, medan hemska bilder från Paris rullar på teven. 

Tomma för att vi inte förstår. Maktlösa för att, ja, hur skyddar man sig mot känslolösa monster? Mot en namnlös fasa som verkar kunna dyka upp var som helst? Var ska man gömma sig? Rädda av samma anledning. Arga, nej, vansinniga för att oskyldiga drabbas och för att hat ska inskränka på vårt sätt att leva. 

Men. Mitt i allt detta måste ändå, hur svårt det en känns, kärleken få segra. Trots att vi inte förstår. Trots att rädsla och hat ligger närmast till hands. Främlingsfientlighet, rasism och hatets krafter kommer ta tillfället i akt för att sprida sin propaganda.  Men, glöm aldrig att kärleken är större än hatet. Låt inte monstren vinna! Just i stunder som den här, när människan visar sina mörkaste sidor, visar den även motsatsen. Folk hjälps åt. Nationer sluter upp bakom varandra. Enighet och kärlek. 

Så. Mitt i allt det ogripbara, det ohanterbara. I det vi inte kan förstå. Låt oss känna kärlek för varandra och för våra medmänniskor. För, gör vi det, då kan monstren aldrig vinna. 

Paris, världen står bakom Er! 

  

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s