Det blir visst aldrig farligt med vårdplatsbristen…

Hur eller hur. Här om dagen rapporterades det att Helsingborgs akut var tvärfull. Samtidigt som sjukhuset i övrigt var så fullt, att hade du stoppat in en pensionär längst ned i sjukhuset, så hade en ramlat ut genom fönstret på översta våningen. Hemskt, givetvis. Tyvärr är situationen långt ifrån någon engångshändelse, eller för den delen ens något ovanligt. Landets stora sjukhus brottas med detta problem allt mer ofta.

Slutprodukten är ju inte så svår att räkna ut. Personalen blir allt mer belastad. Måste jobba mer, och ofta med mindre tid för uppehåll/rast. Patienterna blir liggande i timtal på akuten, och hamnar ofta på satellitplatser, på helt andra avdelningar än vad som normalt sätt hade varit den som vårdade patienten. Inte farligt i direkt mening, men lite som om en motorcykel-mekaniker skulle ge sig på att laga din volvo. Mycket skulle nog bli rätt, men en del kunde nog också bli fel.

Det roliga (eller allt mer tragikomiska) är att ansvariga upprepar samma sak, som ett mantra. Som en trasig skiva, som en papegoja. Som om de alla gått precis samma kurs för att hantera media i dessa situationer. Någon konsult måste på något möte ha sagt till alla ansvariga: ”Säg vad du vill. Säg det i vilket tonläge du vill. MEN! Säg ALDRIG att någon risk uppstått! Oavsett vad som händer! Begrips?!” Att denna fras dessutom oftast uttalas av någon som inte har egen erfarenhet av vården gör ju det hela än mer intressant.

Ni som inte arbetar inom sjukvården kanske inte riktigt förstår varför vi som gör det reagerar så kraftigt på denna sorts uttalande? När folk ljuger värre än en häst travar? Jag ska därför ge Er några bildliga exempel, så ni också förstår hur absurd situationen faktiskt är. Hur konstigt det skulle bli, om alla i samhället plötsligt skulle börja göra som sjukhusdirektörer eller pressansvariga, när de ska hantera en vårdplatskris.

…Ponera att en brandman får frågan av en reporter, om bilen i bilden nedan kommer vara körbar om en timme. Skulle han svara som ansvariga inom vården, så skulle nog svaret bli något i den här stilen:

giphy.gif

…Såklart! Vi ska bara vädra ur den, så kommer den gå som en klocka! Den kommer inte ens ha en repa i lacken! 

…Om någon frågade om detta gjorde ont.

giphy (1).gif

…Ont? Jag förstår inte vad du pratar om. Det kändes inte ens. 

…Om någon ber dig kolla om det regnar ute.

giphy (2)

…Nja, det duggar lite bara. 

…När någon väcker dig en måndagsmorgon, kl 04:43, och frågar om du är trött.

giphy (3).gif

…Trött? Fan, jag är pigg som en lärka!

…”Det sägs att sjukhuset är fullt, och att patienter sovit på akuten i två veckor? Är det inte ändå dags att tala om det här som en kris?”

giphy (4).gif

…Kris? Inte då! Alla patienter mår prima! Personalen med! 

Förstår ni själva hur sjukt det här är? När ska någon faktiskt säga som det är?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det blir visst aldrig farligt med vårdplatsbristen…

  1. Erik skriver:

    Felet är att vården styrs av politiker som saknar självinsikt och empati. De skulle hellre hugga av sin hand än erkänna att de gjort katastrofalt fel när det gäller vården. Dels Kommer kosta massa att ställa allt till rätta, pengar som de hellre lägger på sina höga fantasilöner och fallskärmar. Men även att ett erkännande skulle vara som att de misslyckats med sin politik. Kan de tappa väljare på. Klart att de vet vad de gjort, lika som hunden vet när denna slitit sönder dyra soffan hemma och skäms. Men bättre att stoppa huvudet i sanden och vänta till nästa val så försvinner problemen. Förstår inte hur dessa idioter till politiker kan sova gott om natten när deras misslyckande kastas över till vårdpersonal som städar så svetten sprutar på deras gård..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s