Det finns inga platser – Snart dör någon 

Rubriken är en lögn. För folk dör redan till följd av vårdplatsbrist. Det är bara det att det är svårt att bevisa att faktumet faktiskt är så. 

Samtliga stora sjukhus i Sverige brottas med det här problemet. Allt mindre syrror och undersköterskor vill jobba kvar , vilket leder till att platser stängs på avdelningar. Samtidigt har vi en allt äldre befolkning, som blir allt mer vårdkrävande. Fler ska alltså ha vård av färre. Samtidigt gör ansvariga och politiker allt, verkar det som i alla fall, för att ytterligare förvärra detta faktum. Det ska sparas, det ska ”effektiviseras” och följden blir att ingen snart orkar jobba med sjukvård. 

Men allt det där vet vi som jobbar med detta redan. Vi står, som man säger, mitt i skiten. Vad jag, och säkert många av mina kollegor också, undrar är: när ska allmänheten reagera? Vi  har vrålat oss hesa om eländet- ändå händer inget. Alla ansvariga stoppar huvudet i sanden och mantrar: ”Situationen är inte patientfarlig!” Men, vet ni vad- kära allmänhet? Jag ska berätta en hemlig för er. 

Situationen är sedan länge urspårad. Och, varje dag utsätts du som patient, eller dina anhöriga, för en ökad risk som direkt följd av vårdplatsbristen. Då må låta hårt. Det kan låta som fantasier. Men det är den enkla, bistra sanningen. Sjukhusen är underminerade, på gränsen till att rasa, men det syns inte utanpå. Det är ett under att situationen inte helt spårat ut ändå. Eller, det är egentligen inget under. Att saker och ting fortfarande håller sig något så när flytande beror ENKOM på att personal sliter sig gill bristningsgränsen. Varje dag. Varje arbetspass. 

Så. Nu vet ni utanför sjukhusets väggar hur illa det faktiskt är. Och nu behöver jag och mina kollegor er hjälp. Bli tokiga! Ställ krav! Kontakta politiker och ställ dem mot väggen! Låt inte fler patienter dö, bara för att det ska sparas pengar. 

Såhär kan det inte få fortsätta. 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Det finns inga platser – Snart dör någon 

  1. Matilda skriver:

    Jobbar också inom akutsjukvård (akutvårdsavdelning) och kan bara instämma. Patienter som ligger kvar i flera dygn på akuten där personalen sliter ihjäl sig när de väl får en vårdplats hos oss har patienterna inte fått sin behandling, prover är inte tagna, remisser inte skrivna, det är katastrof. På avdelningen skrivs de ut så fort det bara går, ofta kommer de tillbaka inom några dygn. Det är inte säkert någonstans. Det finns så många duktiga sköterskor och läkare som inte kommer orka mer snart, decennier av erfarenhet och kompetens kommer bara försvinna. hela Sveriges håller på att raseras och ingen gör någonting.

  2. Allt Utom Lagom skriver:

    Va? det är ju helt knas. Men citerar Nate Diaz ”I´m not surprised mother fu–ers! ”
    Inte mycket som förvånar längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s