Man behöver inte vara läkare för att bli chef

Min kollega Patrick Vigren, läkare och verksamhetschef för neurologiska kliniken på Univeristetssjukhuset i Linköping, har skrivit ett bra debattinlägg på Dagens Medicin. Han skriver där om klinikens satsning på vidare karriärsteg för sjuksköterskor. Vackert så! Men tydligen tycker inte alla detta. 

Att yrket sjuksköterska utvecklas i takt med tiden verkar störa en del individer. Jag kan lova Er att någon av alla dessa bakåtsträvare redan reagerat på att jag refererat till Patrick som min ”kollega”. För, somliga individer anser att bara läkare och läkare är kollegor med varandra. Hur märkligt det än kan låta. Själv ser jag det som så att jag och Patrick arbetar på samma arbetsplats, och således är kollegor. Ungefär som att de som arbetar på Ica Maxi är kollegor, oavsett om man sitter i kassan eller städar lagret. Det kan tyckas självklart, men det behöver nog ändå förtydligas. 

Samma stofiler som tyckte det var bäst när sjuksköterskor fluffade kuddar och bar hätta verkar nu ha samlat på sig ytterligare en mossig åsikt. Nämligen den att sjuksköterskor (eller för den delen undersköterskor) inte kan ha högre befattningar inom vården. Jo. Det är sant. Kolla bara på ett axplock av kommentarerna som fanns att läsa under Patrick Vigrens debattinlägg: 

   
   
Hoppla, var ordet. Att vara chef kräver tydligen att man är pilot. Typ. Det ska givetvis förtydligas att vi har olika professioner. Att vi har olika fokus. Så ska det vara. Men, herregud och gudbevars, när blev ett effektivt chefsskap synonymt med antalet år på högskola? Att man är läkare?

Så länge en chefsbefattning inte innefattar att man måste ha medicinsk expertis (vilket den sällan gör, även på ett sjukhus)…varför är det då självskrivet att just en läkare ska ha befattningen? Man kan vara en precis lika bra, eller bättre, chef om man så är helt outbildad,högskolemässigt. Ett chefsskap handlar om ledarskap, ofta ett attribut man har, eller helt saknar. Det är dessutom något som är mycket svårt att lära sig. Varför har det annars varit så, genom historien, att folkliga ledare ofta helt avsaknad avancerad utbildning. Jo, därför att ledarskap är något man har i sig. Inte något som kommer automatiskt bara för att man sitter böjd över en skolbok i sju år. Hur gärna vissa individer än vill tro det. 

Min chef får för farao vara städare, undersköterska, detektiv eller superhjälte, så länge den passar för jobbet. Så enkelt är det väl. Vad är det här för jäkla dumheter, rent utsagt?

Patrick, jag applåderar dig och din kliniks fina initiativ! Och till Er som tycker det är hemskt att sjuksköterskan utvecklas i sin yrkesroll…1800-talet ringde. De vill att ni kommer tillbaka med Era förlegade, bakåtsträvande åsikter. 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Man behöver inte vara läkare för att bli chef

  1. Per Nogéus skriver:

    Bra Sebb!
    Undrar lite. De som skriver sina inskränkta kommentarer säger att läkarna är utbildade att leda…. jag undrar hur mycket ledarskap de har i sin utbildning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s